4η βδομάδα Ιανουαρίου: Όλες οι σημαντικές ειδήσεις!

2 μήνες πριν
 Ingenuity Mars Helicopter

Άλλη μια ενδιαφέρουσα εβδομάδα στο χώρο της τεχνολογίας αποτελεί παρελθόν. Για να δούμε μερικές πρόσθετες ειδήσεις που ξεχωρίσαμε:

Κορυφαίο φίλτρο αναζήτησης από Kayak

Το Kayak διαθέτει πολλές ωραίες λειτουργίες που διευκολύνουν τα ταξίδια, συμπεριλαμβανομένης μιας που σου επιτρέπει να φιλτράρεις έναν συγκεκριμένο τύπο αεροπλάνου. Ο λόγος για το Boeing 737 Max 9 όπου σε πτήση της Alaska Airlines η πόρτα του έσκασε σε ύψος 16.000 ποδιών στον αέρα. Ενδεικτικό της επιτυχίας που γνώρισε η συγκεκριμένη λειτουργία, είναι το στατιστικό ότι η λειτουργία έχει 15πλασιάσει τη χρήση της από τότε που συνέβη το περιστατικό της Alaska Airlines.

"Μετά την τεράστια αύξηση της χρήσης, η Kayak μετακίνησε το φίλτρο της προς τα πάνω, ώστε να είναι πιο εμφανές για τους ταξιδιώτες κατά την αναζήτηση μιας πτήσης", δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας. "Η εταιρεία πρόσθεσε επίσης τη δυνατότητα να φιλτράρει ειδικά τα μοντέλα αεροσκαφών 737 Max 8 και Max 9, ειδικά καθώς τα αεροσκάφη Max 8 εξακολουθούν να πετούν".

Η Kayak δεν το λέει ακριβώς, αλλά δίνει στους χρήστες περισσότερες δυνατότητες για να αποφεύγουν το Boeing 737 Max, το οποίο έχει κάνει πολλούς ιπτάμενους να ανησυχούν για την ασφάλειά τους. Η ταξιδιωτική εταιρεία εισήγαγε αρχικά αυτό το φίλτρο τον Μάρτιο του 2019, τον ίδιο μήνα που ένα 737 Max της Ethiopian Airlines συνετρίβη και σκότωσε όλους τους επιβάτες και το πλήρωμα που επέβαιναν σε αυτό. Το περιστατικό αυτό ακολούθησε μια άλλη θανατηφόρα συντριβή 737 Max ένα χρόνο αργότερα στην Ινδονησία. 

Το ελικόπτερο Ingenuity Mars που βρίσκεται στον Άρη, βγαίνει στη σύνταξη

Το πρωτοποριακό ελικόπτερο Ingenuity Mars Helicopter της NASA ολοκλήρωσε τις πτητικές λειτουργίες μετά από μια εξαιρετικά επιτυχημένη τριετή αποστολή, η οποία έκανε εφικτή τη μηχανοκίνητη, ελεγχόμενη εναέρια εξερεύνηση στον Κόκκινο Πλανήτη. Ο λόγος είναι ότι κατά τη διάρκεια της τελευταίας 72ης πτήσης του αυτό το μήνα, το Ingenuity υπέστη μια αποτυχημένη προσγείωση που προκάλεσε ζημιά στα πτερύγια του ρότορα, εμποδίζοντας την περαιτέρω πτήση.   

Η αρχική αποστολή του Ingenuity αφορούσε πέντε μόνο σύντομες δοκιμαστικές πτήσεις εντός 30 ημερών από την άφιξή του με το ρόβερ Perseverance. Όμως το Ingenuity ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες καταγράφοντας τελικά πάνω από δύο ώρες πτήσης σε έδαφος που εκτείνεται 14 φορές μακρύτερα από τους αρχικούς στόχους απόστασης.

Αν και ήταν μια ξαφνική κατάληξη, το ελικόπτερο-drone ξεπέρασε κατά πολύ τη διάρκεια ζωής που είχε σχεδιαστεί με πάνω από 70 εξόδους, βοηθώντας στην ανίχνευση της διαδρομής και των δυνατοτήτων εδάφους του Perseverance για μελλοντικές αποστολές του οχήματος. Κάθε πρόσθετη πτήση διεύρυνε το επιχειρησιακό πεδίο του Ingenuity, οικοδομώντας ανεκτίμητη τεχνογνωσία για τα αερομεταφερόμενα σκάφη στον Άρη.

Ο Διοικητής της NASA Bill Nelson επαίνεσε το ιστορικό ελικόπτερο επειδή απέδειξε ότι η εναέρια κινητικότητα στον Άρη είναι βιώσιμη και επέκτεινε τα θεωρούμενα όρια της εξωπλανητικής αεροπορίας. Η επιτυχία αυτή ανοίγει το δρόμο για πιο προηγμένα στροβιλοφόρα και διαστημικά αεροπλάνα που αναμένεται να υποστηρίζουν τις επερχόμενες ρομποτικές και ανθρώπινες αποστολές.

Παρά το γεγονός ότι δεν είναι πλέον πτητικά ικανό, το Ingenuity παραμένει όρθιο στην επιφάνεια του Άρη διατηρώντας επαφή με τους ελεγκτές. Το παροπλισμένο ελικόπτερο περιμένει την πιθανότητα το Perseverance να παρατηρήσει το ακινητοποιημένο σκάφος κατά τη διάρκεια των ταξιδιών της διαδρομής, παρέχοντας σπάνιες επίγειες ματιές.

Τώρα αδρανοποιημένο δίπλα στo Perseverance, το μικρό ελικόπτερο θα μπορούσε να παραμείνει αιώνια ως ένα σιωπηλό μνημείο που αντιπροσωπεύει την αφοσίωση της NASA στη συνεχή αμφισβήτηση του εφικτού μέσω της τεχνολογίας και της ανθρώπινης εφευρετικότητας, ξεκλειδώνοντας τελικά τα μυστικά των εξωγήινων κόσμων.

Καλούτσικη η εκκίνηση κυκλοφορίας του APPLE Vision Pro

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών δείχνουν ότι η εμπορική πορεία του Vision Pro headset της APPLE αξίας 3.499 δολαρίων έχει ξεκινήσει σχετικά αργά, με βάση το χρονοδιάγραμμα αποστολής για όσους προχωρήσουν σε παραγγελία.

Ο γνωστός αναλυτής για θέματα της APPLE, Min-Chi Kuo, υπολογίζει ότι η εταιρεία πούλησε μεταξύ 160.000-180.000 μονάδες το περασμένο Σαββατοκύριακο ενώ πλέον όσοι προχωράνε σε προπαραγγελία, θα λάβουν το σύστημα στα μέσα Μαρτίου αντί για τις αρχές Φεβρουαρίου. Η επίδοση αυτή υπερβαίνει τις προηγούμενες προβλέψεις για 60.000-80.000 πωλήσεις, αλλά φυσικά υπολείπεται άλλων μεγάλων κυκλοφοριών της APPLE όπως αυτή του iPhone.

Οι πρώιμες πωλήσεις στηρίχθηκαν σύμφωνα με τον Kuo κυρίως στους σκληροπυρηνικούς οπαδούς της APPLE έναντι του ευρύτερου καταναλωτικού κοινού. Το μεγάλο κόστος, η αποκλειστική του κυκλοφορία στις ΗΠΑ και η έλλειψη εφαρμογών ψυχαγωγίας όπως το YouTube, περιορίζουν περαιτέρω το κοινό του προς το παρόν. Ο Kuo σημειώνει ότι ο αριθμός των προπαραγγελιών αντιπροσωπεύει μόλις το 0,007% της συνολικής βάσης χρηστών της APPLE η οποία απαριθμεί 1,2 δισεκατομμύρια χρήστες, καθιστώντας το προϊόν αυτό πολύ εξειδικευμένο στα μάτια των χρηστών προς το παρόν.

Το Bloomberg ανέφερε τις προηγούμενες μέρες ότι επόμενες γενιές του mixed reality συστήματος της APPLE μπορεί να κυκλοφορήσουν το επόμενο έτος, με κόστος μεταξύ 1500-2500 δολαρίων, απευθυνόμενες σε ένα μεγαλύτερο ακροατήριο. Όμως η APPLE πιθανότατα στοχεύει να τροφοδοτήσει και να διατηρήσει τον ενθουσιασμό γύρω από την κατηγορία στην οποία ανήκει το Vision Pro μέχρι την αναμενόμενη παγκόσμια κυκλοφορία του που συμπίπτει με την WWDC τον Ιούνιο. Σε καταστήματα των ΗΠΑ αυτή τη στιγμή η εταιρεία προγραμματίζει hands-on demos για να παρουσιάσει εμπειρίες που ενδεχομένως πείσουν τους χρήστες για τα συναρπαστικά σενάρια χρήσης του spatial computing που προωθεί η εταιρεία.  

To Death Stranding έρχεται στο iOS

Το διάσημο παιχνίδι του Hideo Kojima, Death Stranding, το οποίο ξεφεύγει από τα συνηθισμένα, φτάνει στις συσκευές της APPLE στις 30 Ιανουαρίου. Σε αυτές περιλαμβάνεται το iPhone 15 Pro, όλα τα iPad που διαθέτουν στο εσωτερικό τους ένα τσιπ της σειράς M, αλλά και στους υπολογιστές Mac τελευταίας γενιάς. Η έκδοση Director's Cut περιλαμβάνει πρόσθετο περιεχόμενο και λειτουργίες και οι προπαραγγελίες στις ΗΠΑ έχουν ανοίξει.

Σε περίπτωση που δεν γνωρίζεις την ιστορία του παιχνιδιού, στόχος σου είναι να διασχίσεις δύσβατα εδάφη ως Sam Porter Bridges παραδίδοντας κρίσιμες προμήθειες, αντιμετωπίζοντας υπερφυσικές απειλές και ηθικά διλήμματα σχετικά με τη συνδεσιμότητα.

Οι βελτιώσεις σε σχέση με την αρχική έκδοση περιλαμβάνουν επιπλέον τοποθεσίες εντός του παιχνιδιού, όπως ένα υπόγειο εργοστάσιο, διευρυμένες αποστολές που εμβαθύνουν την περιπετειώδη αφήγηση και νέο inventory που βοηθά την πλοήγηση σε αφιλόξενα τοπία. Επιπλέον, το έπος του Death Stranding συνεχίζεται, καθώς η Kojima Productions εργάζεται πάνω σε ένα επίσημο sequel, αποκαλύπτοντας ενδεχομένως περισσότερες λεπτομέρειες σύντομα. Η ομάδα ανάπτυξης συνεργάζεται επίσης με την ανεξάρτητη κινηματογραφική εταιρεία A24 για μια κινηματογραφική μεταφορά του πλούσιου σύμπαντος και των θεμάτων του γνωστού παιχνιδιού.

Εσύ ποια είδηση ξεχώρισες;