4η εβδομάδα Απριλίου 2024: Ειδήσεις που ξεχώρισαν

2 εβδομάδες πριν
woman pays contactless public transport ticket

H τελευταία εβδομάδα του Απριλίου είχε κάποιες ενδιαφέρουσες ειδήσεις. Πάμε να δούμε μερικές από αυτές:

Επιτέλους, πληρωμές στα ΜΜΜ με το smartphone μας

Και ναι, το να πληρώνουμε το εισιτήριο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ) απευθείας με την τραπεζική μας κάρτα, ακόμα και με το smartphone μας, γίνεται πραγματικότητα. Αρχικά οι επιβάτες των λεωφορείων Express του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) μπορούν από αυτό το μήνα να πραγματοποιούν ανέπαφες πληρωμές με τραπεζική κάρτα και ψηφιακό πορτοφόλι μέσω των ενεργοποιημένων συσκευών τους. Το πιλοτικό πρόγραμμα σηματοδοτεί το πρώτο βήμα για την επέκταση του συστήματος ανέπαφων συναλλαγών σε όλα τα ΜΜΜ αρμοδιότητας ΟΑΣΑ έως το τέλος του έτους.

Οι επιβάτες που ταξιδεύουν από και προς τον ΔΑΑ μπορούν τώρα να πληρώνουν ανέπαφα το εισιτήριό τους, χρησιμοποιώντας την τραπεζική τους κάρτα ή το ψηφιακό πορτοφόλι τους στα ειδικά επικυρωτικά μηχανήματα των λεωφορείων. Αυτή η εξέλιξη φέρνει την Αθήνα στη λίστα των ευρωπαϊκών πόλεων που προσφέρουν στους επιβάτες έναν απλό, ασφαλή και άνετο τρόπο μετακίνησης, ενθαρρύνοντας τη χρήση των ΜΜΜ.

Τα οφέλη για τους επιβάτες είναι πολλαπλά, καθώς δεν απαιτείται πλέον η προμήθεια εισιτηρίων από εκδοτήρια ή μηχανήματα, ενώ το σύστημα, όταν αναπτυχθεί πλήρως, θα χρεώνει αυτόματα το πιο οικονομικό κόμιστρο με βάση τις μετακινήσεις του επιβάτη. Αυτό διευκολύνει ιδιαίτερα τους επισκέπτες και τους τουρίστες που δεν είναι εξοικειωμένοι με το σύστημα μετακινήσεων της Αθήνας.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών υπογράμμισε τη σημασία του έργου, τονίζοντας ότι προσαρμόζει τις αστικές συγκοινωνίες στη σύγχρονη εποχή, προάγει την έξυπνη κινητικότητα, διευκολύνει τους επιβάτες, ενθαρρύνει τη χρήση των ΜΜΜ, περιορίζει το κόστος μετακινήσεων και συμβάλλει στην αύξηση των εσόδων των συγκοινωνιακών φορέων.

4G στη Σελήνη φέρνει η NOKIA με τη NASA

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της NASA για την επιστροφή του ανθρώπου στη Σελήνη και τη μελλοντική εγκατάσταση μόνιμης παρουσίας εκεί, έχει προγραμματιστεί για το 2024 η εκτόξευση ενός πυραύλου της SpaceX, ο οποίος θα μεταφέρει ένα απλό δίκτυο 4G. Η άκατος που θα προσεδαφιστεί στο νότιο πόλο του φεγγαριού, θα εγκαταστήσει το σύστημα, το οποίο στη συνέχεια θα ελέγχεται από απόσταση από τη Γη.

Η δημιουργία ενός λειτουργικού δικτύου στο διάστημα παρουσιάζει προκλήσεις, όπως η ανάγκη για εξοπλισμό που να ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένες προδιαγραφές μεγέθους, βάρους και ενεργειακής κατανάλωσης, καθώς και η δυνατότητα εγκατάστασης χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Επιπλέον, το δίκτυο πρέπει να είναι ικανό να λειτουργήσει στο σκληρό περιβάλλον της Σελήνης, με τις ακραίες θερμοκρασίες και την ακτινοβολία.

Η μονάδα που θα ενσωματώνει το δίκτυο 4G κατασκευάζεται από τα Εργαστήρια Bell της NOKIA και θα τοποθετηθεί σε μια άκατο της αμερικανικής εταιρίας Intuitive Machines. Μόλις ενεργοποιηθεί, θα συνδέσει την άκατο με δύο οχήματα που θα κινούνται στη σεληνιακή επιφάνεια, αναζητώντας πάγο. Οι εικόνες του πάγου, που θα μεταδίδονται σχεδόν σε πραγματικό χρόνο μέσω του δικτύου 4G, θα αποτελούσαν ιστορική πρωτιά και θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για τη δημιουργία οξυγόνου για τους αστροναύτες ή ακόμη και για την παραγωγή καυσίμου για μελλοντικές αποστολές στον Άρη.

Στο πλαίσιο του προγράμματος Άρτεμις της NASA, οι δυνατότητες επικοινωνίας που θα προσφέρει το δίκτυο 4G είναι εξαιρετικά σημαντικές. Θα επιτρέπουν στους αστροναύτες να επικοινωνούν μεταξύ τους, να αποστέλλουν επιστημονικά δεδομένα υψηλής ανάλυσης στη Γη και να συνομιλούν με το κέντρο ελέγχου και τους δικούς τους ανθρώπους, σαν να χρησιμοποιούσαν τα κινητά τους τηλέφωνα στον πλανήτη μας.

Αυτό το δίκτυο θα μπορούσε να γίνει η βάση για ένα εξωγήινο διαδίκτυο, παρόμοιο με αυτό που έχουμε στη Γη, επιτρέποντας στους μελλοντικούς διαστημικούς αποίκους να χρησιμοποιούν προσωπικές συσκευές με πρόσβαση σε όλες τις εφαρμογές και τις υπηρεσίες που απολαμβάνουμε εμείς.

Η NASA έχει επιλέξει τα Εργαστήρια Bell και άλλες ιδιωτικές εταιρείες για την ανάπτυξη τεχνολογιών που θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στη μελλοντική διαστημική οικονομία. Μια τέτοια οικονομία θα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις τεχνολογίες επικοινωνίας για τη συλλογή και ανάλυση δεδομένων, την ανταλλαγή πληροφοριών και τη συντήρηση και τον έλεγχο διαφόρων διαδικασιών, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης μιας μόνιμης ανθρώπινης παρουσίας στη Σελήνη και αυτοματοποιημένων ρομποτικών λειτουργιών.

Τέλος, η ανάπτυξη ενός δικτύου ικανού να αντέξει τις σκληρές συνθήκες του διαστήματος μπορεί να έχει και εμπορικά οφέλη για επιχειρηματικές δραστηριότητες στη Γη, ιδίως σε απομακρυσμένες ή δύσκολες τοποθεσίες, όπως οι πολικές περιοχές, οι έρημοι ή οι υπεράκτιες πλατφόρμες, καθώς και σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, φυσικών καταστροφών ή για αμυντικούς σκοπούς.

GOOGLE: Hardware και software έσονται οι δύο εις σάρκαν μίαν

Σε μια προσπάθεια να επιταχύνει την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης σε όλο το φάσμα των προϊόντων και υπηρεσιών της, η GOOGLE προχωρά σε μια σημαντική εσωτερική αναδιοργάνωση. Ο Σουντάρ Πιτσάι, διευθύνων σύμβουλος της Alphabet, ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας νέας διεύθυνσης με την ονομασία Πλατφόρμες και Συσκευές, η οποία θα συνδυάσει τις ομάδες λογισμικού και υλικού της εταιρίας.

Υπό την ηγεσία του Ρικ Όστερλο, η νέα διεύθυνση θα είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη των Android, Chrome, Chrome OS, Photos και άλλων προϊόντων, με στόχο την παροχή υψηλότερης ποιότητας εμπειριών και την ενίσχυση των οικοσυστημάτων Android και Chrome. Παράλληλα, ο Χιρόσι Λόκχαϊμερ, που μέχρι πρότινος επέβλεπε πολλά από αυτά τα προϊόντα, θα αναλάβει νέα προγράμματα στο σύνολο των δραστηριοτήτων της Alphabet.

Η απόφαση για τη συνένωση των ομάδων λογισμικού και υλικού ήταν αποτέλεσμα συζητήσεων μεταξύ του Όστερλο, του Λόκχαϊμερ και του Πιτσάι που ξεκίνησαν πριν από δύο χρόνια. Ο Όστερλο πιστεύει ότι αυτή η κίνηση θα επιτρέψει στη GOOGLE να ενσωματώσει την τεχνητή νοημοσύνη σε όλα τα προϊόντα της ταχύτερα από ποτέ.

Η έντονη έμφαση της GOOGLE στην τεχνητή νοημοσύνη, όπως φαίνεται από την ταχεία επέκταση των σχετικών προϊόντων τον τελευταίο χρόνο, υποδηλώνει ότι η εταιρία θεωρεί την τεχνολογία αυτή ως το μέλλον των επιχειρηματικών της δραστηριοτήτων. Η σημαντική αναδιοργάνωση που ανακοινώθηκε πρόσφατα αποτελεί απτή απόδειξη αυτής της δέσμευσης.

150 εκατομμύρια ενεργοί χρήστες για το Threads 

Παρά τα κοροιδευτικά σχόλια από τον ιδιοκτήτη του X (πρώην Twitter), Elon Musk, η κίνηση του Threads αυξάνεται.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Meta, Mark Zuckerberg, ο οποίος μοιράστηκε τα νέα κατά τη διάρκεια της πιο πρόσφατης ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων της Meta, το Threads έχει πλέον περισσότερους από 150 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες σε μηνιαία βάση.

Αυτή είναι μια αρκετά μεγάλη αύξηση από τον Φεβρουάριο, όταν το Threads (επίσης σύμφωνα με τον Zuckerberg) είχε 130 εκατομμύρια μηνιαίους χρήστες. Η εφαρμογή ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 100 εκατομμύρια χρήστες τον Ιούλιο του περασμένου έτους.

Για σύγκριση, το X έχει περίπου 550 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες παγκοσμίως (αν εμπιστευτούμε τα επίσημα στοιχεία του Musk και του X, τα οποία αμφισβητούνται από ορισμένες εταιρείες ερευνών).

Η εταιρεία δεν επαναπαύεται πάντως στις δάφνες της. Την Τετάρτη, ο επικεφαλής του Instagram και του Threads, Adam Mosseri, δήλωσε ότι το Threads δοκιμάζει τη δυνατότητα αρχειοθέτησης αναρτήσεων "με έναν μικρό αριθμό χρηστών".

Οι μεμονωμένες αναρτήσεις μπορούν να αρχειοθετηθούν χειροκίνητα, αλλά θα μπορείς επίσης να αρχειοθετήσεις αυτόματα όλες τις αναρτήσεις μετά από ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με τον Mosseri, οι χρήστες του Threads δήλωσαν σε μια δημοσκόπηση ότι δεν ήθελαν αυτή η λειτουργία να είναι προεπιλεγμένη, οπότε προστέθηκε ως επιλογή.

Stay tuned για περισσότερες ειδήσεις!