4η εβδομάδα Αυγούστου 2024: Ειδήσεις που ξεχώρισαν

2 εβδομάδες πριν
chatgpt screen

Η τέταρτη εβδομάδα του Αυγούστου μάς έδωσε κάποιες ενδιαφέρουσες ειδήσεις. Πάμε να δούμε μερικές από αυτές:

Το ChatGPT διπλασιάζει τους χρήστες του και προσελκύει νέους επενδυτές

Η OpenAI ανακοίνωσε ότι το ChatGPT έχει πλέον 200 εκατομμύρια εβδομαδιαίους ενεργούς χρήστες, διπλασιάζοντας το κοινό του από τον περασμένο Νοέμβριο. Παράλληλα, η χρήση του API έχει επίσης διπλασιαστεί από τον Ιούλιο, όταν κυκλοφόρησε το GPT-4o mini.

Η ανάπτυξη της δεν περιορίζεται μόνο στον αριθμό των χρηστών. Ο διευθύνων σύμβουλος Sam Altman ενημέρωσε τους υπαλλήλους ότι τα ετησιοποιημένα έσοδα της εταιρείας έφτασαν τα 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια, από 1,6 δισεκατομμύρια στο τέλος του 2023.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, η APPLE, η NVIDIA και η MICROSOFT βρίσκονται σε συζητήσεις για επένδυση σε νέο γύρο χρηματοδότησης της OpenAI, που θα μπορούσε να ωθήσει την αποτίμησή της πάνω από τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η MICROSOFT έχει ήδη επενδύσει 13 δισεκατομμύρια δολάρια στην OpenAI από το 2019, ενώ η APPLE σχεδιάζει να ενσωματώσει το ChatGPT στην επερχόμενη πρωτοβουλία Apple Intelligence. Ωστόσο, και οι δύο εταιρείες παραιτήθηκαν από τις θέσεις τους στο διοικητικό συμβούλιο της OpenAI το καλοκαίρι, μετά από ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα ανταγωνισμού.

Η ACE καταφέρνει καίριο πλήγμα στη διαδικτυακή πειρατεία φέρνοντας το τέλος του Fmovies

Η Alliance for Creativity and Entertainment (ACE) ανακοίνωσε το κλείσιμο του Fmovies, ενός δημοφιλούς αλλά παράνομου ιστότοπου streaming. Η ACE, στην οποία συμμετέχουν εταιρείες όπως η DISNEY, η NBCUNIVERSAL και η MGM, κατάφερε να διαλύσει ένα ολόκληρο δίκτυο συνδεδεμένων ιστοσελίδων και τον πάροχο φιλοξενίας βίντεο vidsrc.to.

Το Fmovies, με έδρα το Βιετνάμ, είχε 374 εκατομμύρια μηνιαίες επισκέψεις από το 2023 έως τον Ιούνιο του 2024. Η αστυνομία του Ανόι συνέλαβε δύο άνδρες σε σχέση με αυτή την υπόθεση. Η ACE χαρακτήρισε το δίκτυο ως "το μεγαλύτερο δίκτυο πειρατείας στον κόσμο".

Η εξέλιξη αυτή εντάσσεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια καταπολέμησης της διαδικτυακής πειρατείας. Πρόσφατα, έκλεισαν και άλλοι παράνομοι ιστότοποι όπως το aniwave και το fboxz.to. Επιπλέον, οι ΗΠΑ πέτυχαν την έκδοση του Kim Dotcom, ιδρυτή του MEGAUPLOAD, από τη Νέα Ζηλανδία.

Ο Charles Rivkin, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ACE, χαρακτήρισε το κλείσιμο του Fmovies ως σημαντική νίκη για τη δημιουργική κοινότητα παγκοσμίως. Ωστόσο, η δημοτικότητα τέτοιων ιστοσελίδων, όπως φαίνεται από την ύπαρξη ειδικού subreddit για το Fmovies στο REDDIT, δείχνει ότι η μάχη κατά της πειρατείας παραμένει δύσκολη.

Η υπόθεση του MEGAUPLOAD αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της κλίμακας αυτού του προβλήματος. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η πλατφόρμα προκάλεσε ζημιές 500 εκατομμυρίων δολαρίων και απέφερε έσοδα 175 εκατομμυρίων δολαρίων από την παράνομη δραστηριότητά της.

Η TECNO παρουσιάζει σε πρωτότυπη μορφή το Phantom Ultimate 2, ένα τριπλά αναδιπλούμενο smartphone

Η TECNO παρουσίασε το Phantom Ultimate 2, ένα πρωτότυπο smartphone με δυνατότητα τριπλής αναδίπλωσης. Η συσκευή αποτελεί την επόμενη εξέλιξη στον τομέα των αναδιπλούμενων τηλεφώνων όπως όλα δείχνουν, προσθέτοντας ένα επιπλέον πάνελ και μεντεσέ στον υπάρχοντα σχεδιασμό.

Το Phantom Ultimate 2 διαθέτει οθόνη 6,48 ιντσών όταν είναι διπλωμένο, με πάχος μόλις 11 χιλιοστών. Αυτό επιτυγχάνεται χάρη σε ένα ειδικό κάλυμμα μπαταρίας πάχους 0,25 χιλιοστών. Όταν ξεδιπλωθεί πλήρως, μετατρέπεται σε tablet 10 ιντσών με αναλογία οθόνης 4:3.

Η TECNO έχει ενσωματώσει καινοτόμες λειτουργίες στο σχεδιασμό. Το τηλέφωνο μπορεί να λειτουργήσει ως μικρός φορητός υπολογιστής, με το κάτω πάνελ να αναδιπλώνεται ελαφρώς για υποστήριξη και ένα εικονικό πληκτρολόγιο να εμφανίζεται στην οθόνη. Οι μεντεσέδες έχουν σχεδιαστεί για να αντέχουν 300.000 αναδιπλώσεις, ενώ γίνεται προσπάθεια ελαχιστοποίησης των γραμμών στην οθόνη.

Το λογισμικό της συσκευής προσαρμόζεται στον προσανατολισμό του τηλεφώνου, επιτρέποντας ακόμη και τη χρήση από δύο άτομα ταυτόχρονα. Το σύστημα κάμερας αποτελείται από τρεις φακούς τοποθετημένους σε μια υπερυψωμένη πλευρική ενότητα.

Αν και το Phantom Ultimate 2 είναι ακόμη ένα πρωτότυπο, δείχνει την κατεύθυνση προς την οποία κινείται η τεχνολογία αναδιπλούμενων συσκευών. Άλλες εταιρείες, όπως η HUAWEI και η SAMSUNG, εργάζονται επίσης σε παρόμοιες συσκευές, υποδηλώνοντας ότι τα τριπλά αναδιπλούμενα smartphones μπορεί να γίνουν πραγματικότητα στο εγγύς μέλλον.

Η STARLINK σχεδιάζει δωρεάν παγκόσμια υπηρεσία SOS μέσω δορυφόρου

Η STARLINK, θυγατρική της SPACEX, σχεδιάζει να προσφέρει δωρεάν υπηρεσία επικοινωνίας έκτακτης ανάγκης μέσω δορυφόρου για όλους τους χρήστες smartphone παγκοσμίως. Αυτή η πρωτοβουλία στοχεύει στην παροχή ζωτικής σημασίας επικοινωνίας σε απομακρυσμένες περιοχές όπου η κυψελοειδής κάλυψη είναι ανεπαρκής ή ανύπαρκτη.

Σε αντίθεση με τις προσεγγίσεις της APPLE και της GOOGLE, που προσφέρουν δορυφορική συνδεσιμότητα ως premium χαρακτηριστικό, η STARLINK σκοπεύει να καταστήσει την υπηρεσία προσβάσιμη σε όλους, ανεξάρτητα από τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας ή τη δυνατότητα πληρωμής.

Η SPACEX και η T-MOBILE έχουν ήδη ζητήσει από την FCC να επισπεύσει τις εγκρίσεις αδειών για την παροχή δορυφορικής υπηρεσίας SOS σε όλους τους χρήστες στις ΗΠΑ. Ο Elon Musk δήλωσε ότι η υπηρεσία θα επεκταθεί παγκοσμίως, επιτρέποντας στους χρήστες να επικοινωνούν με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης ακόμη και σε απομονωμένες περιοχές.

Η υλοποίηση αυτής της υπηρεσίας απαιτεί εγκρίσεις από κάθε χώρα ξεχωριστά. Παρόλο που τα δορυφορικά τηλέφωνα αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη σε πολλές χώρες λόγω δυσκολίας παρακολούθησης, η υπηρεσία έκτακτης ανάγκης SOS διαφέρει καθώς συνδέει τους χρήστες μόνο με επίσημες υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Η STARLINK, με περισσότερους από 6.000 δορυφόρους σε τροχιά, βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση για την παροχή αυτής της υπηρεσίας. Η εταιρεία έχει ήδη ξεκινήσει την υπηρεσία Direct to Cell με την T-MOBILE, επιτρέποντας την αποστολή μηνυμάτων, κλήσεων και δεδομένων παγκοσμίως σε υπάρχοντα smartphones.

Εσύ ποια είδηση ξεχώρησες;