4η εβδομάδα Σεπτεμβρίου 2024: Ειδήσεις που ξεχώρισαν

3 εβδομάδες πριν
Shigeru Miyamoto

Ένας από τους πιο hot μήνες της χρονιάς γύρω από την τεχνολογία φτάνει στο τέλος του. Εκτός των ειδήσεων που διάβασες το περασμένο διάστημα στο G Blog, ας δούμε μαζί τι άλλο συνέβη στον κόσμο της τεχνολογίας την περασμένη εβδομάδα.

Η NINTENDO επιλέγει διαφορετική κατεύθυνση από την τεχνητή νοημοσύνη

Ενώ μεγάλο μέρος της βιομηχανίας παιχνιδιών έχει ενστερνιστεί την τεχνητή νοημοσύνη τα τελευταία χρόνια, τόσο στην ανάπτυξη παιχνιδιών όσο και σε εργαλεία δημιουργίας περιεχομένου από χρήστες, ο θρυλικός σχεδιαστής παιχνιδιών της NINTENDO, Shigeru Miyamoto, δηλώνει ότι η εταιρεία του "προτιμά να ακολουθήσει διαφορετική κατεύθυνση" όσον αφορά την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στους NEW YORK TIMES, ο Miyamoto τόνισε ότι αυτή η στάση δεν οφείλεται απλώς σε αντιδραστικότητα εκ μέρους της NINTENDO. "Μπορεί να φαίνεται ότι απλώς πηγαίνουμε προς την αντίθετη κατεύθυνση για χάρη του να πάμε στην αντίθετη κατεύθυνση, αλλά στην πραγματικότητα προσπαθούμε να βρούμε τι κάνει τη NINTENDO ξεχωριστή," εξήγησε ο Miyamoto. "Υπάρχει πολλή συζήτηση για την τεχνητή νοημοσύνη, για παράδειγμα. Όταν συμβαίνει αυτό, όλοι αρχίζουν να κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση, αλλά εκεί είναι που η NINTENDO προτιμά να ακολουθήσει διαφορετική κατεύθυνση."

Η δήλωση του Miyamoto έρχεται λίγους μήνες μετά από μια πιο ουδέτερη θέση που εξέφρασε ο Πρόεδρος της NINTENDO, Shuntaro Furukawa, σε ερωτήσεις επενδυτών τον Ιούλιο. Ο Furukawa είχε δηλώσει τότε: "Η γενετική τεχνητή νοημοσύνη, που αποτελεί πρόσφατα ένα μεγάλο θέμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί με δημιουργικούς τρόπους, αλλά αναγνωρίζουμε ότι μπορεί επίσης να εγείρει ζητήματα δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας."

Η NINTENDO έχει συχνά διστάσει να ακολουθήσει διάφορες τάσεις της τεχνολογικής βιομηχανίας. Παρόλο που η εταιρεία είχε δηλώσει ότι "εξέταζε" την εικονική πραγματικότητα το 2016, γρήγορα έγινε σαφές ότι δεν ενδιαφερόταν να ακολουθήσει τη SONY στον χώρο της εικονικής πραγματικότητας (εκτός από το πειραματικό Labo VR). Ο Philippe Lavoué, Γενικός Διευθυντής της NINTENDO Γαλλίας, είχε δηλώσει σε συνέντευξη το 2018: "Αν κοιτάξετε τις συσκευές εικονικής πραγματικότητας, αμφιβάλλω αν μπορούν να προσελκύσουν το ευρύ κοινό. Και τι καινοτομία θα φέρουμε σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές μας; Αν κάνουμε ακριβώς το ίδιο με όλους τους άλλους, είμαστε καταδικασμένοι να πεθάνουμε επειδή είμαστε μικρότεροι από αυτούς."

Η GOOGLE ενισχύει την αξιοπιστία των αξιολογήσεων στο GOOGLE Maps

Η GOOGLE προχωρά σε μια σημαντική αναβάθμιση των GOOGLE Maps, στοχεύοντας στην καταπολέμηση των ψεύτικων αξιολογήσεων. Η εταιρεία εισάγει μια νέα λειτουργία που θα ειδοποιεί τους χρήστες για επιχειρήσεις από τις οποίες έχουν αφαιρεθεί ύποπτες κριτικές. Συγκεκριμένα, θα εμφανίζεται η ένδειξη "Πρόσφατα αφαιρέθηκαν ύποπτες ψεύτικες κριτικές από αυτό το μέρος".

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά από έρευνα της Αρχής Ανταγωνισμού και Αγορών του Ηνωμένου Βασιλείου (CMA) το 2021, σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης των ψεύτικων κριτικών από την GOOGLE. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Search Engine Roundtable, η εταιρεία έχει ήδη ενημερώσει τη σχετική σελίδα υποστήριξης, υποδηλώνοντας ότι η λειτουργία θα εφαρμοστεί παγκοσμίως.

Οι επιχειρήσεις που παραβιάζουν την πολιτική της GOOGLE για τις ψεύτικες αξιολογήσεις ενδέχεται να αντιμετωπίσουν διάφορους περιορισμούς, όπως την προσωρινή αναστολή λήψης νέων κριτικών ή την απόκρυψη υπαρχόντων. Σε περίπτωση επιβολής τέτοιων μέτρων, οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων θα ενημερώνονται μέσω email και θα έχουν τη δυνατότητα να αμφισβητήσουν την απόφαση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ψεύτικες κριτικές μπορεί να προέρχονται τόσο από επιχειρήσεις που επιδιώκουν να βελτιώσουν τη βαθμολογία τους, όσο και από άτομα που στοχεύουν στο να βλάψουν τη φήμη μιας επιχείρησης. Παραμένει ασαφές αν η ίδια προειδοποίηση θα εμφανίζεται και στις περιπτώσεις όπου μια επιχείρηση αναφέρει ψεύτικες αρνητικές κριτικές.

Η OpenAI σχεδιάζει μετάβαση σε κερδοσκοπικό μοντέλο

Σημαντικές αλλαγές φαίνεται να δρομολογούνται στην OpenAI, την εταιρεία έρευνας τεχνητής νοημοσύνης. Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του Reuters, η εταιρεία σχεδιάζει να αναδιαρθρώσει το επιχειρηματικό της μοντέλο, μεταβαίνοντας από μη κερδοσκοπικό οργανισμό σε κερδοσκοπική εταιρεία.

Η αλλαγή αυτή δεν θα εξαλείψει πλήρως τη μη κερδοσκοπική οντότητα της OpenAI. Αντιθέτως, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός θα διατηρήσει ένα μερίδιο στη νέα κερδοσκοπική επιχείρηση, αν και με σημαντικά μειωμένη επιρροή. Εκπρόσωπος της OpenAI δήλωσε: "Παραμένουμε επικεντρωμένοι στην ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης που ωφελεί όλους, και συνεργαζόμαστε με το διοικητικό μας συμβούλιο για να διασφαλίσουμε ότι είμαστε στην καλύτερη θέση για να πετύχουμε την αποστολή μας. Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός είναι ο πυρήνας της αποστολής μας και θα συνεχίσει να υπάρχει."

Η μετάβαση σε κερδοσκοπικό μοντέλο αναμένεται να αποφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη για τον διευθύνοντα σύμβουλο Sam Altman, ο οποίος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα λάβει μετοχές της εταιρείας μετά την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης. Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η αξία της κερδοσκοπικής εταιρείας θα μπορούσε να φτάσει τα 150 δισεκατομμύρια δολάρια. Επιπλέον, το νέο μοντέλο θα άρει τους περιορισμούς στις αποδόσεις των επενδυτών.

Αν και δεν έχει ανακοινωθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη μετάβαση, καθώς οι λεπτομέρειες της συμφωνίας βρίσκονται ακόμη υπό νομική επεξεργασία, η κίνηση αυτή σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή στη στρατηγική της OpenAI και ενδέχεται να επηρεάσει σημαντικά το τοπίο της έρευνας και ανάπτυξης τεχνητής νοημοσύνης.

Επίθεση με deepfake σε Αμερικανό γερουσιαστή

Ένα ανησυχητικό περιστατικό που αναδεικνύει τους κινδύνους της τεχνολογίας deepfake έλαβε χώρα πρόσφατα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με αναφορά των New York Times, ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ben Cardin, έπεσε θύμα απόπειρας εξαπάτησης μέσω βιντεοκλήσης Zoom.

Ο γερουσιαστής Cardin έλαβε ένα email που φαινόταν να προέρχεται από τον Dmytro Kuleba, πρώην υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας, ζητώντας του να συναντηθούν μέσω Zoom. Το άτομο στην άλλη άκρη της κλήσης έμοιαζε και ακουγόταν σαν τον Kuleba, αλλά η συμπεριφορά του ήταν ασυνήθιστη. Ο ψεύτικος Kuleba έθεσε "πολιτικά φορτισμένες ερωτήσεις σχετικά με τις επερχόμενες εκλογές" και απαίτησε από τον Cardin να εκφράσει τη γνώμη του για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης για εκτόξευση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς σε ρωσικό έδαφος.

Ο ύποπτος τόνος της συνομιλίας προκάλεσε την επιφυλακτικότητα του Cardin, ο οποίος ανέφερε το περιστατικό στο Υπουργείο Εξωτερικών. Οι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι ο Cardin δεν είχε μιλήσει με τον πραγματικό Kuleba, αλλά με έναν απατεώνα. Ωστόσο, παραμένει ασαφές ποιος βρισκόταν πίσω από την κλήση.

Σε δήλωσή του, ο Cardin ανέφερε: "Τις τελευταίες ημέρες, ένας κακόβουλος δράστης επιχείρησε να με εξαπατήσει υποδυόμενος ένα γνωστό άτομο." Οι αξιωματούχοι ασφαλείας της Γερουσίας προειδοποίησαν τους νομοθέτες να είναι σε επιφυλακή για παρόμοιες απόπειρες, τονίζοντας ότι "είναι πιθανό να γίνουν και άλλες προσπάθειες τις επόμενες εβδομάδες."

Το περιστατικό αυτό υπογραμμίζει την αυξανόμενη απειλή των πολιτικά υποκινούμενων deepfakes, καθώς τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης γίνονται ολοένα και πιο προσιτά και εύχρηστα. Πρόσφατα παραδείγματα περιλαμβάνουν μια εκστρατεία ρομποτικών κλήσεων που μιμούνταν τον Πρόεδρο Biden, ένα deepfake βίντεο της Αντιπροέδρου Harris που διαδόθηκε στο X (πρώην Twitter), και μια ψεύτικη "υποστήριξη" της Taylor Swift στον πρώην Πρόεδρο Trump.

Εσύ ποια είδηση ξεχώρισες;