50 χρόνια Ethernet!

4 μήνες πριν
blue ethernet cable

To Ερευνητικό Κέντρο Xerox Palo Alto στην Καλιφόρνια έχει γεννήσει πολλές πρωτοποριακές τεχνολογίες υπολογιστών, όπως το Alto - τον πρώτο προσωπικό υπολογιστή που χρησιμοποιούσε γραφικό περιβάλλον χρήστη - και τον πρώτο εκτυπωτή laser.  Αποτέλεσε μάλιστα τη βάση για να έχουμε σήμερα τα Windows και macOS ως λειτουργικά συστήματα με GUI για desktop υπολογιστές.

Οι εγκαταστάσεις του PARC είναι επίσης γνωστές για την εφεύρεση του Ethernet, μιας τεχνολογίας δικτύωσης που επιτρέπει την υψηλής ταχύτητας μετάδοση δεδομένων μέσω ομοαξονικών καλωδίων. Το Ethernet έχει γίνει το πρότυπο ενσύρματου τοπικού δικτύου σε όλο τον κόσμο και χρησιμοποιείται ευρέως σε επιχειρήσεις και σπίτια, γιορτάζοντας φέτος τα 50 του χρόνια.

H ανάπτυξη του Ethernet ξεκίνησε το 1973 όταν ο Charles P. Thacker, ο οποίος εργαζόταν στο σχεδιασμό του υπολογιστή Alto, φαντάστηκε ένα δίκτυο που θα επέτρεπε στους υπολογιστές Alto να επικοινωνούν μεταξύ τους, καθώς και με εκτυπωτές laser και με την πύλη του PARC στο ARPANET.  

O ερευνητής του PARC, Robert M. Metcalfe, ανέλαβε την πρόκληση δημιουργίας της τεχνολογίας, με τη βοήθεια του επιστήμονα υπολογιστών, David Boggs. Εμπνευσμένοι από το ραδιοδίκτυο ALOHAnet στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης, σχεδίασαν την πρώτη έκδοση του Ethernet το 1973 που έστελνε δεδομένα με ταχύτητα έως 2,94 Mbps μέσω ομοαξονικού καλωδίου (μη γελάς). 

Το 1980 το PARC κυκλοφόρησε Ethernet ταχύτητας 10 Mbps σε συνεργασία με Intel και DEC, για ευρεία βιομηχανική χρήση. Το Ethernet έγινε εμπορικά διαθέσιμο το 1980 και γρήγορα εξελίχθηκε στο βιομηχανικό πρότυπο LAN. Τον Ιούνιο του 1983 υιοθετήθηκε ως πρότυπο από την Επιτροπή Προτύπων Τοπικών Δικτύων IEEE 802.

Σήμερα, η οικογένεια IEEE 802 αποτελείται από 67 δημοσιευμένα πρότυπα, με 49 projects υπό ανάπτυξη. Η πλακέτα αναγνώρισης της τεχνολογίας θα εκτεθεί έξω από τις εγκαταστάσεις του PARC και θα αναφέρει: 

"Το ενσύρματο δίκτυο Ethernet LAN εφευρέθηκε στο Ερευνητικό Κέντρο Xerox Palo Alto το 1973, εμπνευσμένο από το ραδιοδίκτυο ALOHAnet και το ARPANET. Το 1980 η Xerox, η DEC και η Intel δημοσίευσαν τις προδιαγραφές του για Ethernet των 10Mbps μέσω ομοαξονικού καλωδίου που έγινε το πρότυπο IEEE 802.3-1985. Αργότερα επεκτάθηκε για υψηλότερες ταχύτητες και άλλα μέσα, και το Ethernet έγινε πανταχού παρόν σε οικιακά, εμπορικά, βιομηχανικά και ακαδημαϊκά περιβάλλοντα παγκοσμίως".

Η τελετή αφιέρωσης είναι προγραμματισμένη για τις 18 Μαΐου του 2024 στις εγκαταστάσεις του PARC.