5η εβδομάδα Ιανουαρίου - Όλες οι ειδήσεις

2 μήνες πριν
young woman wearing apple vision pro

Για να δούμε πως έκλεισε ο Ιανουάριος στον τεχνολογικό χώρο, με την είδηση αυτό το μήνα από την APPLE για υποστήριξη τρίτων app stores και εναλλακτικών πληρωμών στο iPhone, να ξεχωρίζει.

Πρώτα Reviews για το Apple Vision Pro

Τα πρώτα reviews για το πολυαναμενόμενο headset, Vision Pro της APPLE έκαναν την εμφάνισή τους σε επιλεγμένα μέσα ενημέρωσης πριν από την επίσημη κυκλοφορία του στις ΗΠΑ στις 2 Φεβρουαρίου. Οι reviewers επαινούν σε γενικές γραμμές την κομψή εμπειρία AR/VR που ενεργοποιείται από τις οθόνες micro-OLED, την ανίχνευση κινήσεων χεριών καθώς και την ενσωμάτωση εφαρμογών iOS. Άλλοι επικρίνουν φυσικά την υψηλή τιμή των 3.500 δολαρίων και τις διάφορες ατέλειες σε αυτό το προϊόν πρώτης γενιάς. 

Ο Scott Stein του CNET επισημαίνει τις καθαρές εικόνες και τις δυνατότητες μικτής πραγματικότητας ως τα κυριότερα σημεία, μαζί με την ενσωμάτωση φωτογραφιών και βίντεο από το iPhone. Σημειώνει όμως ως μειονεκτήματα τις ανεπαρκείς εγγενείς εφαρμογές, την ογκώδη μπαταρία και την αδυναμία εύκολης τοποθέτησης γυαλιών. Ο Nilay Patel του The Verge το συνοψίζει ως "μαγεία μέχρι να μην είναι", επικροτώντας παρομοίως την τεχνολογία, ενώ αναφέρει το ατελές video passhrough και τα "τρομακτικά" 3D avatars.

Η Joanna Stern της Wall Street Journal φόρεσε το headset ασταμάτητα για 24 ώρες. Ενώ δεν είχε ναυτία από την κίνηση και ήταν σε θέση να μαγειρέψει ένα γεύμα, βρήκε επίσης ελλιπή την κοινωνική λειτουργικότητα. Οι reviewers συμφωνούν ότι το Vision Pro φέρνει καινοτόμο τεχνολογία και λειτουργικότητα που υπαινίσσεται τις ευρύτερες δυνατότητες, αλλά πιθανότατα απευθύνεται μόνο στους πρώτους χρήστες, δεδομένου του κόστους και των τομέων που χρειάζονται βελτίωση. Θέτει τις βάσεις για την ευρύτερη υιοθέτηση του spatial compution στην πορεία μετά από δοκιμές στον πραγματικό κόσμο.

NASA: Η Σελήνη συρρικνώνεται

Νέα επιστημονικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι η Σελήνη ενδέχεται να μην είναι τόσο γεωλογικά αδρανής, όσο θεωρούνταν επί δεκαετίες. Σύμφωνα με ερευνητές της NASA, η σταδιακή συρρίκνωση της Σελήνης λόγω ψύξης του εσωτερικού της, σε συνδυασμό με τις παλιρροϊκές δυνάμεις της Γης, μπορεί να οδηγεί σε σεισμούς και σχηματισμό ρηγμάτων κοντά στο νότιο πόλο της.   

Αναλύσεις δορυφορικών εικόνων αποκαλύπτουν ήδη νεαρά ρήγματα και απότομους γκρεμούς στο Nότιο Πόλο της σεληνιακής επιφάνειας, τα οποία ενδεχομένως προκλήθηκαν από πρόσφατη τεκτονική δραστηριότητα. Αυτά τα ευρήματα προκαλούν ανησυχίες σχετικά με τους σεισμικούς κινδύνους που ελλοχεύουν για τις προγραμματισμένες επανδρωμένες αποστολές Artemis στη Σελήνη.

Οι ερευνητές τονίζουν την ανάγκη εντατικότερης παρακολούθησης της σεισμικής δραστηριότητας σε ολόκληρη τη σεληνιακή επιφάνεια, ώστε να εντοπιστούν οι ασφαλέστερες τοποθεσίες για την κατασκευή μόνιμων σεληνιακών βάσεων στο πλαίσιο του προγράμματος Artemis. Πρόκειται για μια νέα πτυχή της σεληνιακής γεωλογίας, η οποία θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη στο σχεδιασμό των μελλοντικών διαστημικών αποστολών.

Πιθανή η χρέωση των Galaxy AI λειτουργιών από το 2025

Ο επικεφαλής του κινητού τμήματος της SAMSUNG, TM Roh, πραγματοποίησε πρόσφατα σχόλια σχετικά με το μελλοντικό επιχειρηματικό μοντέλο της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης Galaxy AI, την οποία είδαμε αρχικά στη σειρά Galaxy S24 και η οποία προσφέρεται δωρεάν έως το 2025.

Παρά τις μεγάλες επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη, τα συγκεκριμένα σχέδια δημιουργίας εσόδων της συγκεκριμένης τεχνολογίας δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί. Ωστόσο, ο Roh υπαινίχθηκε ότι στο μέλλον η SAMSUNG ενδέχεται να παρουσιάσει ισχυρότερες επί πληρωμή AI δυνατότητες για συνδρομητές.

Προς το παρόν, έρευνες δείχνουν ότι ένα τμήμα χρηστών θα εκτιμήσει επαρκώς τις υφιστάμενες δωρεάν λειτουργίες AI. Ωστόσο, φαίνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο να προστεθούν στο μέλλον premium επεκτάσεις επί πληρωμή, δυνατότητες που θα ζητούν και οι ίδιοι οι χρήστες αν λάβουμε υπόψη μας τη ραγδαία άνοδο χρήσης όλων των AI υπηρεσιών την προηγούμενη χρονιά, πολλές από τις οποίες έχουν στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας. Ο Roh τόνισε πως η SAMSUNG θα αξιολογήσει διάφορους παράγοντες πριν την τελική απόφαση το 2025.

Επιπλέον, ο Roh προέβλεψε πως το Galaxy AI θα ενσωματωθεί σε 100 εκατομμύρια συσκευές της SAMSUNG, τόσο νέες όσο και παλαιότερες, καθώς η εταιρεία εστιάζει αρχικά στη βελτιστοποίηση και την επέκταση της διαθεσιμότητας των λειτουργιών τεχνητής νοημοσύνης που εγκαινίασε η σειρά SAMSUNG Galaxy S24.

Σημαντικά προβλήματα στο Χ προκάλεσε η…Taylor Swift

Αποτελώντας ίσως και γεγονότα που θα μας απασχολήσουν περισσότερο στο μέλλον, το X μπλόκαρε πλήρως τις αναζητήσεις για την Taylor Swift, ως αντίδραση στην πρόσφατη επίθεση μέσω της πλατφόρμας. Χιλιάδες πλαστές πορνογραφικές εικόνες και βίντεο της τραγουδίστριας που δημιουργήθηκαν από τεχνητή νοημοσύνη, κατακλύσαν το X.

Αναζητήσεις για τη Swift ή το "Taylor Swift AI" οδηγούσαν σε μηνύματα σφάλματος, ωστόσο, μικρές αλλαγές στους όρους αναζήτησης παρέκαμπταν τους περιορισμούς, Σχεδόν 24 ώρες μετά το αρχικό περιστατικό, το X ανακοίνωσε πως θα αφαιρούσε το επίμαχο υλικό και θα επέβαλλε κυρώσεις, παρά την απαγόρευση γυμνού και πλαστού περιεχομένου από τους όρους χρήσης. Αντίπαλες πλατφόρμες προειδοποιούν τους χρήστες για τον κίνδυνο του συγκεκριμένου περιεχομένου.

Η Swift φέρεται να εξετάζει νομικά μέτρα, καθώς το υλικό δημιουργήθηκε κυρίως μέσω του εργαλείου Designer της MICROSOFT. Ο CEO της MICROSOFT χαρακτήρισε την κατάσταση ανησυχητική και ζήτησε βελτίωση των μηχανισμών ελέγχου τεχνητής νοημοσύνης.

Παρά το μπλοκάρισμα, η ευκολία παράκαμψης των φίλτρων και η καθυστερημένη αντίδραση υποδηλώνουν αναποτελεσματικούς χειρισμούς του X, σε μια κατάσταση που απαιτεί συντονισμένη δράση από τεχνολογικούς κολοσσούς και νομοθέτες για την αντιμετώπιση των κινδύνων από την τεχνητή νοημοσύνη. Πάντως όπως φαίνεται, το X έχει αναβαθμίσει τους μηχανισμούς ελέγχων εντοπισμού παρόμοιου περιεχομένου, επιτρέποντας τις αναζητήσεις για τη δημοφιλέστερη (ίσως) τραγουδίστρια στον κόσμο, αυτή τη στιγμή.

Εσένα ποια είδηση σου έκανε εντύπωση;