To ΑΙ έρχεται να «αναλάβει» ρόλο στη λειτουργία των smartphones

1 μήνας πριν
smartphones ai circuits

Αν υπάρχει ένας τεχνολογικός όρος που -αυτή τη στιγμή- απασχολεί κυριολεκτικά όλο τον κόσμο είναι η τεχνητή νοημοσύνη. Ή για να είμαστε πιο «σωστοί» το ΑΙ, καθώς άπαντες δείχνουν να προτείνουν την συντομογραφία του αγγλικού «artificial intelligence». Δεν υπάρχει κάποιος κλάδος της οικονομίας και ειδικά στο χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών που να μην υπάρχει η συζήτηση περί της αξιοποίησης του ΑΙ.

Τους τελευταίους μήνες, η συζήτηση για το ΑΙ έχει περάσει και στο χώρο των συσκευών. Ο όρος ΑΙ PC έχει κάνει την εμφάνιση του, όπως και αυτός για τα ΑΙ smartphones. Και η συζήτηση αυτή αναμένεται να έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον τα επόμενα χρόνια.

Η πραγματικότητα είναι πως η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι κάτι καινούριο για το χώρο των smartphones. Εδώ και αρκετά χρόνια, ακούμε τους κατασκευαστές smartphones να αναφέρουν ότι χρησιμοποιούν ΑΙ εφαρμογές σε τομείς όπως είναι η λήψη φωτογραφιών. Μάλιστα, σε κάποιο σημείο θεωρείτο παράλειψη από έναν κατασκευαστή να μην έχει τη λέξη ΑΙ στο Δελτίο Τύπου και το προωθητικό υλικό για ένα μοντέλο όσον αφορά στις δυνατότητες της κάμερας. Και το βασικό μήνυμα ήταν ότι το ΑΙ βοηθά στην καλύτερη λήψη φωτογραφιών.

Όμως, σταδιακά το ΑΙ αρχίζει να «αναλαμβάνει» όλο και μεγαλύτερο ρόλο στα smartphones. Πέραν της κάμερας, όπου η αξιοποίηση του ΑΙ, είναι μάλλον αναμενόμενη, σταδιακά βλέπουμε όλο και περισσότερες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης. Τα μοντέλα της νέας σειράς Galaxy S24 της SAMSUNG είναι από τις περιπτώσεις που το ΑΙ χρησιμοποιείται για εφαρμογές όπως είναι η μετάφραση κειμένων αλλά και ομιλίας σε πραγματικό χρόνο, όπως είναι η επεξεργασία φωτογραφιών αλλά και η διαχείριση των σημειώσεων.

Το παράδειγμα της SAMSUNG θα ακολουθήσουν και άλλοι κατασκευαστές στο πολύ άμεσο μέλλον και ίσως γι’ αυτό η Gartner να κάνει λόγο για τα επερχόμενα AI smartphones.

Βέβαια, για την Gartner τα AI smartphones έχουν να κάνουν περισσότερο με το αποκαλούμενο GenAI, οι πιο γνωστοί εκπρόσωποι του οποίου είναι το ChatGPT και το Google Gemini.

Τα GenAI smartphones είναι συσκευές που ενσωματώνουν hardware και λογισμικό που επιτρέπει την ενσωμάτωση και αξιοποίηση χαρακτηριστικών και εφαρμογών που βασίζονται σε GenAI πλατφόρμες από το smartphone. Αυτά τα smartphones είναι ικανά να «τρέχουν» σε τοπικό επίπεδο ένα μοντέλο AI που παράγει περιεχόμενο, στρατηγικές, μεθόδους κ.ά. Το SAMSUNG Galaxy S24 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα πρώτο δείγμα αυτής της κατηγορίας smartphones. Η Gartner εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του 2024 θα έχουν διατεθεί περί τα 240 εκατ. GenAI smartphones, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 22% επί του συνόλου των smartphones. Όπερ σημαίνει ότι θα δούμε πολλά νέα μοντέλα με ΑΙ λειτουργίες στο άμεσο μέλλον.

Πάντως, υπάρχουν και εκείνοι που ονειρεύονται ένα διαφορετικό μέλλον όσον αφορά στα smartphones χάρη στην αξιοποίηση του ΑΙ. Στο MWC 2024 η Deutsche Telekom σε συνεργασία με την Qualcomm και την Brain.ai έδειξαν ένα πρωτότυπο smartphone, το οποίο ενσωματώνει έναν ψηφιακό βοηθό, ο οποίος βασίζεται στο ΑΙ, ο οποίος αναλαμβάνει να κάνει ότι του ζητήσει ο χρήστης -προφανώς- αλλά το κυριότερο είναι ότι μπορεί να κάνει εργασίες που θα γινόντουσαν με ένα app. Ουσιαστικά, ο στόχος είναι η κατάργηση των apps, τα οποία είναι πλέον δυσθεώρητα πολλά σε ένα smartphone. Βασική προϋπόθεση είναι η συνεχής σύνδεση στο cloud αλλά υπάρχει και ένας άλλος δρόμος.

Η DT δείχνει και μία έκδοση με έναν εξειδικευμένο επεξεργαστή της Qualcomm όπου όλες οι ΑΙ διεργασίες γίνονται στη συσκευή. Οπερ σημαίνει ότι δεν χρειάζεται διαρκής σύνδεση με το cloud, άρα μπορεί να λειτουργήσει και εν μέρει πιο γρήγορα.

Ποια μέθοδος (τοπικά ή cloud) θα επικρατήσει είναι λίγο δύσκολο να το πούμε αυτή τη στιγμή. Ενδεχομένως, η «μέση» οδός να αποδειχθεί η καλύτερη. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το μόνο βέβαιο είναι πως το ΑΙ έρχεται με πολύ «φόρα» για να κατακτήσει και το χώρο των smartphones.