Αντί για καρδιές, η RTX 4090 καίει και καλώδια

1 έτος πριν
nvidia

Η NVIDIA διερευνά δύο αναφορές για κάρτες RTX 4090 στις οποίες τα καλώδια τροφοδοσίας κάηκαν ή έλιωσαν. Ο χρήστης του Reddit reggie_gakil ήταν ο πρώτος που δημοσίευσε λεπτομέρειες σχετικά με τα προβλήματα της Gigabyte RTX 4090, δείχνοντας τη ζημιά από κάψιμο στο νέο καλώδιο προσαρμογέα 12VHPWR που η NVIDIA περιλαμβάνει μαζί με την RTX 4090. Η σύνδεση στην πραγματική κάρτα είχε επίσης υποστεί ζημιά και είχε λιώσει.

Ένας δεύτερος χρήστης του Reddit απάντησε στο ίδιο θέμα, δείχνοντας παρόμοια ζημιά στο power connector της κάρτας γραφικών ASUS RTX 4090. «Ερευνούμε τις αναφορές», ανέφερε ο εκπρόσωπος της NVIDIA Bryan Del Rizzo σε δήλωσή του στην ιστοσελίδα “The Verge”. «Βρισκόμαστε σε επαφή με τον πρώτο ιδιοκτήτη και θα επικοινωνήσουμε και με τον άλλο για πρόσθετες πληροφορίες».

Η NVIDIA αρχικά προχώρησε στην ενσωμάτωση του νέου βύσματος τροφοδοσίας 16 ακίδων για τις δικές της κάρτες RTX 3090 Ti και πλέον αυτό έχει γίνει πρότυπο στις GPUs της σειράς RTX 40 σε όλους τους προμηθευτές. Υπάρχουν ανησυχίες ότι ο σύνδεσμος τροφοδοσίας 12VHPWR, ο οποίος έχει σχεδιαστεί για τα νέα τροφοδοτικά ATX 3.0, θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα εάν λυγίσει με συγκεκριμένο τρόπο.

Ο σύνδεσμος και οι ακροδέκτες 12VHPWR είναι πολύ μικρότεροι από την προηγούμενη γενιά και η cablemod προειδοποιεί ότι «η κάμψη των καλωδίων πολύ κοντά στον σύνδεσμο θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα κάποιοι από τους ακροδέκτες να χαλαρώσουν ή να μην ευθυγραμμιστούν σωστά μέσα στον ίδιο τον σύνδεσμο. Ο ιστότοπος συνιστά να μην λυγίζετε έναν σύνδεσμο κάθετα ή οριζόντια και, αντίθετα, να έχετε μια ελάχιστη απόσταση 35 χιλιοστών από τον σύνδεσμο πριν από οποιαδήποτε κάμψη.»

Αυτό είναι μάλλον δύσκολο στην πράξη, με τον προσαρμογέα της NVIDIA να προσκρούει στο πλευρικό πάνελ στις περισσότερες σύγχρονες θήκες. Το μέλος του Reddit που έκανε την αρχική δημοσίευση, τοποθέτησε κάθετα την RTX 4090, πράγμα που σημαίνει ότι το καλώδιο θα μπορούσε να έχει λυγίσει πριν από την ελάχιστη απόσταση.

Ο YouTuber JayzTwoCents, ο οποίος προειδοποιεί για αυτό το νέο βύσμα εδώ και εβδομάδες, το αποκαλεί "επικίνδυνο", αναφέροντας ότι η NVIDIA δεν συμφωνεί με το συμπέρασμά του. «Νομίζω ότι ανησυχείτε για ζητήματα που δεν υπάρχουν», δήλωσε ο Brandon Bell, ανώτερος διευθυντής τεχνικού μάρκετινγκ της NVIDIA, σε e-mail του προς τον Jay τον περασμένο μήνα.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, η PCI-SIG -μια βιομηχανική κοινοπραξία που είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη προτύπων γύρω από τη μεταφορά δεδομένων περιφερειακών εξαρτημάτων I/O- προειδοποίησε ότι ορισμένες υλοποιήσεις του 12VHPWR «έχουν επιδείξει θερμική απόκλιση, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε θέματα ασφάλειας υπό ορισμένες συνθήκες».

Οι φωτογραφίες που παρασχέθηκαν από την PCI-SIG δείχνουν πολλαπλούς τρόπους με τους οποίους ένας σύνδεσμος θα μπορούσε να λιώσει ή να καεί, και είναι αποτέλεσμα ακραίων κάμψεων κατά τη διάρκεια των δοκιμών.

 

Μία λύση στο πρόβλημα αυτό μπορεί να είναι η πλήρης αποφυγή του power adapter της NVIDIA ή να είσαι πολύ προσεκτικός με τον τρόπο που τον τοποθετείς ή τον λυγίζεις. Πρόκειται για έναν ογκώδη προσαρμογέα που παρέχεται με τις κάρτες RTX 4090 και χρειάζεται έως και τέσσερις συνδέσεις τροφοδοσίας 8 ακίδων. Οι προμηθευτές τροφοδοτικών αρχίζουν να διαθέτουν καλώδια 12VHPWR που εγκαταλείπουν το ογκώδες βύσμα για ένα ενιαίο καλώδιο που καταλήγει σε δύο βύσματα τροφοδοσίας 8 ακίδων σε ένα τροφοδοτικό. Η Corsair με τη σειρά της πωλεί τα δικά της καλώδια για 19,99 δολάρια.