Απεβίωσε ο Gordon Moore, ο συνιδρυτής της INTEL και ένας θρύλος της Silicon Valley

1 έτος πριν
Gordon Moore

Όπως ενημέρωσε αρχικά η ίδια η INTEL με δελτίο τύπου, ο Gordon Moore, ένας από τους συνιδρυτές της εταιρείας και τιτάνας της Silicon Valley, πέθανε την περασμένη εβδομάδα σε ηλικία 94 ετών. Ήταν μέλος της "προδοτικής οκτάδας" που ίδρυσε την Fairchild Semiconductor, η οποία έγινε θερμοκοιτίδα για πολλές άλλες εταιρείες της Silicon Valley, συμπεριλαμβανομένης της AMD. Ο Moore και ο Robert Noyce, ένα άλλο μέλος των οκτώ, συνέχισαν με το να ιδρύσουν την INTEL, που αρχικά ονομαζόταν Integrated Electronics, το 1968. Τελικά έγινε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας το 1979 και διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος για οκτώ χρόνια.

Ενώ ο Moore έπαιξε προφανώς μεγάλο ρόλο στην ανάπτυξη της τεχνολογίας που τροφοδοτεί τις σύγχρονες υπολογιστικές συσκευές, πολλοί άνθρωποι θα γνωρίζουν το όνομά του και λόγω του "νόμου του Moore". Ιστορική είναι η πρόβλεψή του το 1965 ότι οι επεξεργαστές θα διπλασίαζαν τον αριθμό των τρανζίστορ τους κάθε χρόνο ενώ μια δεκαετία αργότερα, άλλαξε την εκτίμησή του σε έναν διπλασιασμό κάθε δύο χρόνια.

Ενώ αυτό μπορεί να μην ισχύει πλέον, η πρόβλεψη ίσχυσε για ένα εκπληκτικά μεγάλο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με το ίδρυμα Gordon and Betty Moore, όταν ρωτήθηκε το 2015 για τον νόμο του Moore, απάντησε λέγοντας ότι «μόλις έκανα μια επιτυχημένη πρόβλεψη, απέφυγα να κάνω άλλη». Σε άλλη συνέντευξή του το 2008, ο Moore είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ότι «το μόνο που προσπαθούσα να κάνω ήταν να περάσω αυτό το μήνυμα, ότι βάζοντας όλο και περισσότερα πράγματα σε ένα τσιπ θα κάναμε όλα τα ηλεκτρονικά φθηνότερα».

Σύμφωνα με την INTEL, οι πρόσφατες ασχολίες του Moore ήταν φιλανθρωπικές, καθώς συνεργάστηκε με τη σύζυγό του -επί 75 χρόνια- σε προβλήματα που αφορούσαν "τη διατήρηση του περιβάλλοντος, την επιστημονική έρευνα, την τριτοβάθμια εκπαίδευση και την περιοχή του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο", σύμφωνα με δήλωση των ιδρυτών στη σελίδα του ιδρύματός του.

Ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος της INTEL, Pat Gelsinger, δήλωσε ότι ο Gordon Moore καθόρισε τη βιομηχανία της τεχνολογίας μέσω της διορατικότητας και του οράματός του και ενέπνευσε τεχνολόγους και επιχειρηματίες σε όλες τις δεκαετίες. «Αφήνει πίσω του μια κληρονομιά που άλλαξε τη ζωή κάθε ανθρώπου στον πλανήτη. Η μνήμη του θα συνεχίσει να ζει» ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ σε tweet του πρόσθεσε ότι νοιώθει περήφανος που τον γνώρισε.

Πέρυσι, η INTEL έδωσε το όνομά του στις νέες εγκαταστάσεις της στο Όρεγκον όπου το "Gordon Moore Park" έκανε τα εγκαίνιά του στις 11 Απριλίου 2022.