Απίστευτο βίντεο 360 μοιρών της SpaceX με την εκτόξευση του Starship

5 μήνες πριν
SpaceX super heavy Starship

Ο πύραυλος SpaceX Super Heavy και το διαστημόπλοιο Starship, που είναι μαζί γνωστά ως Starship, πραγματοποίησαν μια δραματική εκτόξευση το περασμένο Σάββατο. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε σημαντικό ορόσημο στον τομέα της εξερεύνησης του διαστήματος. Η πλατφόρμα εκτόξευσης, η οποία βρισκόταν επικίνδυνα κοντά στους 33 κινητήρες Raptor που παρήγαγαν 17 εκατομμύρια κιλά εκρηκτικής ώσης, ήταν ευτυχώς απαλλαγμένη από κάθε ανθρώπινη παρουσία. Αυτή ήταν μια σοφή απόφαση, καθώς η καθαρή δύναμη και η θερμότητα από την εκτόξευση θα ήταν θανατηφόρα.

Αντ' αυτού, μια ισχυρή κάμερα 360 μοιρών τοποθετήθηκε στον πύργο από τη SpaceX. Αυτή η έξυπνη κίνηση επέτρεψε στους λάτρεις του διαστήματος να παρακολουθήσουν την εκτόξευση του ισχυρότερου πυραύλου που κατασκευάστηκε ποτέ από ασφαλή απόσταση. Η κάμερα κατέγραψε τον ύψους 120 μέτρων εκτοξευτή Super Heavy και το διαστημόπλοιο Starship καθώς ανέβαιναν από την εξέδρα εκτόξευσης στην Boca Chica του Τέξας. Αυτό αποτέλεσε ένα μοναδικό θέαμα καθώς η τεράστια κατασκευή απογειώθηκε, αψηφώντας τη βαρύτητα.

Τα πλάνα μπορούν να προβληθούν σε VR συσκευές, smartphone ή υπολογιστή, προσφέροντας μια πανοραμική θέα των κινητήρων του πυραύλου που ωθούν τον εκτοξευτή προς το διάστημα. Η καθηλωτική εμπειρία φέρνει τους θεατές όσο το δυνατόν πιο κοντά στη δράση χωρίς να είναι φυσικά παρόντες στο χώρο της εκτόξευσης. Η SpaceX μοιράστηκε το βίντεο τις επόμενες μέρες που ακολούθησαν την εκτόξευση, αναφέροντας ότι τραβήχτηκε από την κορυφή του πύργου εκτόξευσης στην Starbase στο Τέξας, παρέχοντας μια θέση στην πρώτη σειρά για την εκτόξευση του ισχυρότερου οχήματος εκτόξευσης στον κόσμο.

Το βίντεο έτυχε θερμής υποδοχής από τους λάτρεις του διαστήματος. Οι θεατές επαίνεσαν τη θέα που κόβει την ανάσα και την αίσθηση ότι βρίσκεσαι ακριβώς εκεί στην πλατφόρμα. Ένας θεατής σχολίασε μάλιστα ότι είχε παρακολουθήσει το βίντεο τουλάχιστον 10 φορές σε αργή κίνηση, κοιτάζοντας προς κάθε δυνατή κατεύθυνση. Ένας άλλος θεατής το χαρακτήρισε ως το πιο cool βίντεο με πύραυλο που έχει δει ποτέ.

Η δεύτερη ολοκληρωμένη δοκιμή πτήσης του Starship σηματοδότησε αρκετά σημαντικά επιτεύγματα. Σε αυτά περιλαμβάνεται η επιτυχής ανάπτυξη και των 33 κινητήρων Raptor στον εκτοξευτή Super Heavy και μια καύση πλήρους διάρκειας κατά την άνοδο για πρώτη φορά. Το Starship πέτυχε επίσης για πρώτη φορά διαχωρισμό των σταδίων, αν και τα δύο στάδια εξερράγησαν λίγο αργότερα. Παρά την αποτυχία αυτή, τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από αυτή τη δεύτερη πτήση θα είναι ανεκτίμητα για την ταχεία ανάπτυξη του Starship.

Η SpaceX δήλωσε ότι το Starship, όταν θα είναι πλήρως λειτουργικό, αναμένεται να μεταφέρει πλήρωμα και φορτίο στο φεγγάρι, στον Άρη και ενδεχομένως και πέρα από αυτόν. Αυτός ο φιλόδοξος στόχος αποτελεί απόδειξη των εξελίξεων στη διαστημική τεχνολογία και των δυνατοτήτων για μελλοντική εξερεύνηση και αποικισμό άλλων ουράνιων σωμάτων.