Από πού πήρε το όνομά της η Black Friday;

2 έτη πριν
People Crowd

Είναι απολύτως λογικό την ημέρα ή μάλλον την περίοδο της Black Friday, αυτό που σε απασχολεί να είναι αποκλειστικά οι προσφορές που εμφανίζονται online και offline και σε έναν βαθμό είναι απολύτως λογικό -ειδικά αν μιλάμε για ουσιώδη deals και πραγματικά χαμηλότερες τιμές. Πόσο καλά ξέρεις όμως τη… γιορτή των καταναλωτών; Γνωρίζεις, ας πούμε, από πού πήρε το όνομά της η Black Friday;

Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν διάφοροι αστικοί μύθοι που ακροβατούν στα όρια της φαντασίας και της παράνοιας. Η πραγματικότητα ωστόσο είναι -ως είθισται- πιο πεζή. Η Black Friday, που λες, ξεκίνησε από τη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ στη δεκαετία του 60. Η πόλη γέμιζε από τουρίστες που την επισκέπτονταν για να γιορτάσουν τις Ευχαριστίες (την τελευταία Πέμπτη του Νοεμβρίου) και το ετήσιο παιχνίδι φούτμπολ Στρατού-Ναυτικού το αμέσως επόμενο Σάββατο.

Η αστυνομία της πόλης συνήθιζε να αποκαλεί την ενδιάμεση Παρασκευή, μαύρη (Black Friday δηλαδή) λόγω του φόρτου εργασίας, της κίνησης και του πλήθους. Τα τοπικά καταστήματα, αν και αρχικά δεν είδαν με καλό μάτι το συγκεκριμένο όνομα (κυρίως επειδή η λέξη «μαύρος/η» δημιουργεί αρνητικούς συνειρμούς), εν τέλει το αποδέχθηκαν. Όπως αναφέρεται μάλιστα, η Black Friday ήταν η μέρα που τα λογιστικά τους βιβλία άλλαζαν χρώμα και από το κόκκινο (ζημιές) πήγαιναν στο μαύρο (κέρδη).