Apple iPod: Τίτλοι τέλους μετά από 20 χρόνια

1 έτος πριν
Apple iPod

Τίτλοι τέλους για το iPod, το mp3 player που έγινε συνώνυμο μίας ολόκληρης κατηγορίας προϊόντων και ουσιαστικά άλλαξε τον τρόπο που ακούμε μουσική. Η Apple ανακοίνωσε πως σταματά την παραγωγή και την υποστήριξη της συσκευής, με τη διάθεση του iPod touch, του μοναδικού εναπομείναντος μοντέλου iPod, να συνεχίζεται μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων.

Η εταιρεία από το Κουπερτίνο σε ανακοίνωσή της ανέφερε πως «το πνεύμα του iPod θα συνεχίσει να ζει» μέσα όμως από τις υπόλοιπες συσκευές της που προσφέρουν δυνατότητα αναπαραγωγής μουσικής όπως το iPhone και το iPad. Η κληρονομία του ωστόσο είναι τεράστια. Παρ’ ότι δεν ήταν το πρώτο mp3 player, ήταν εκείνο που χάρη στα χαρακτηριστικά και το περιβάλλον χρήστη του, ώθησε τον κόσμο να αφήσει πίσω του κασέτες και CD (αλήθεια, θυμάσαι τα Walkman και τα φορητά CD players;) και να περάσει στην ψηφιακή εποχή (digital all the way).

Το πρώτο iPod κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2001 με τον Steve Jobs να το παρουσιάζει στους εκπροσώπους του Τύπου. Διέθετε 5 GB αποθηκευτικού χώρου (τον Μάρτιο του 2002 εμφανίστηκε και έκδοση με 10 GB) που αντιστοιχούσαν σε περίπου 1000 τραγούδια, θύρα FireWire και λευκό χρώμα με το χαρακτηριστικό Click Wheel στο κέντρο. Ο συνδυασμός iPod – iTunes αποδείχθηκε άκρως επιτυχημένος για την Apple. Οι πωλήσεις της συσκευής ξεπέρασαν τα 400 εκατ. τεμάχια ενώ για κάθε $3 που έβγαζε από το iPod, η Apple κέρδιζε άλλο $1 από τη μουσική -επίδοση που καμία άλλη εταιρεία δεν κατάφερε να «πιάσει».

Συνολικά εμφανίστηκαν πέντε εκδόσεις iPod: το classic, το mini, το nano, το shuffle και το touch, με το τελευταίο να είναι και το πλέον πρόσφατο. Το iPod touch ήταν επί της ουσίας ένα iPhone χωρίς δυνατότητες σύνδεσης σε δίκτυα δεδομένων και ντεμπούταρε το 2007. Κυκλοφόρησαν βελτιωμένες εκδόσεις/γενιές το 2008, το 2009, το 2010, το 2012 το 2015 και το 2019 με την τελευταία τριετία να επικρατεί «σιγή ασυρμάτου» -που όσο να ‘ναι προμήνυε εξελίξεις.