APPLE Scary Fast: Οι ανακοινώσεις για τη σειρά M3 SoC σε iMac 24" και νέα MacBook Pro 14" και 16"

6 μήνες πριν
APPLE Scary Fast logo

H παρουσίαση "Scary Fast" της APPLE ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η APPLE παρουσίασε νέους υπολογιστές Mac, που ενσωματώνουν επεξεργαστή από την τελευταία σειρά της εταιρίας, την M3.

Όπως αναμενόταν, τα M3 chip της APPLE έκλεψαν την παράσταση. Η νέα γκάμα περιλαμβάνει τα M3, M3 Pro και M3 Max SoC ,τα οποία η APPLE δηλώνει ότι είναι τα "πρώτα chip για προσωπικούς υπολογιστές” που κατασκευάζονται με την πιο αποδοτική διαδικασία των 3 νανομέτρων

Εκτός από επιδόσεις των νέων επεξεργαστών, οι οποίες είναι κορυφαίες σε συνδυασμό με την ενεργειακή τους απόδοση, το τρίο των chip έρχεται με ενημερωμένη μονάδα γραφικών που υποστηρίζει ray tracing, mesh shading και Dynamic Caching, λειτουργία που βελτιστοποιεί την ποσότητα μνήμης που χρησιμοποιεί η συσκευή κατά την εκτέλεση εργασιών. Με τις τεχνολογίες αυτές, τα νέα MacBook Pro μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για απαιτητικό gaming, κάτι που μέχρι σήμερα δεν φημίζονταν. 

Τα M3 chip της APPLE προσφέρουν έως 128GB ενιαίας μνήμης, με το ισχυρότερο chip M3 Max να έρχεται με έως 92 δισεκατομμύρια τρανζίστορ, GPU 40 πυρήνων και επεξεργαστή 16 πυρήνων.

Ένας ανανεωμένος iMac 24 ιντσών με επεξεργαστή M3

Ο νέος iMac 24 ιντσών παραμένει ίδιος εξωτερικά, όμως εσωτερικά στηρίζεται στη βασική έκδοση του M3 SoC, με την APPLE να αναφέρει ότι προσφέρει δύο φορές ταχύτερη απόδοση από τον M1 προκάτοχό του. Μαζί με το νέο chip, ο ανανεωμένος iMac διαθέτει οθόνη Retina 4,5K με πάνω από 1 δισεκατομμύριο χρώματα, υποστήριξη για Wi-Fi 6E και κάμερα 1080p.

Ο νέος iMac προσφέρει επίσης έως 24GB ενιαίας μνήμης ενώ έρχεται σε επτά χρώματα: πράσινο, κίτρινο, πορτοκαλί, ροζ, μωβ, μπλε και ασημί. Υπάρχουν επίσης αξεσουάρ σε χρώματα που ταιριάζουν με τον iMac, όμως αυτά ενσωματώνουν ακόμη συνδέσεις Lightning.

Ο iMac 24 ιντσών κοστίζει 1.299 δολάρια στις ΗΠΑ για το μοντέλο με επεξεργαστή οκτώ πυρήνων ή 1.499 δολάρια για το 10πύρηνο μοντέλο. Στη χώρα μας αλλά και στις περισσότερες χώρες παγκοσμίως, θα είναι διαθέσιμος μέσα στο Νοέμβριο.

Κορυφαίες επιδόσεις για τα νέα MacBook Pro 14 και 16 ιντσών ελέω M3 SoC

Ο iMac δεν είναι η μόνη συσκευή που αναβαθμίζεται σε M3 SoC. Η APPLE ανακοίνωσε επίσης ένα νέο ζευγάρι μοντέλων MacBook Pro 14 και 16 ιντσών που έρχονται είτε με το M3 Pro SoC είτε με το πιο εξελιγμένο -και δυνατό- M3 Max.

Και τα δύο laptop διαθέτουν Mini LED οθόνη, κάμερα 1080p, σύστημα ηχείων έξι ηχείων, 22 ώρες αυτονομία και έως 128GB RAM. Είναι επίσης διαθέσιμα σε φινίρισμα Space Black, με νέα επίστρωση που υποτίθεται ότι βοηθά στη μείωση των δακτυλικών αποτυπωμάτων. Πάντα διαθέσιμη παραμένει και η ασημί επιλογή.

Ενώ το MacBook Pro 14 ιντσών με M3 Pro chip ξεκινά από 1.999 δολάρια, το μοντέλο M3 Pro των 16 ιντσών ξεκινά από 2.499 δολάρια. Όπως ισχύει με το νέο iMac, έτσι και τα MacBook Pro θα κυκλοφορήσουν στην αγορά μέσα στο Νοέμβριο.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι μαζί με τα MacBook Pro μοντέλα εξοπλισμένα με M3 Pro και M3 Max, η APPLE κυκλοφορεί ένα φθηνότερο MacBook Pro 14 ιντσών που έρχεται με το βασικό M3 chip, και με τιμή από 1.599 δολάρια. Το νέο laptop της εταιρείας στην ουσία αντικαθιστά το MacBook Pro των 13”, που διέθετε M2 τσιπ αλλά και touch bar. Για όσους θυμούνται, είχε κυκλοφορήσει πέρυσι, και προσφέρει απόδοση έως και 60% ταχύτερη σε σχέση με την M1 έκδοση.

Υπάρχουν ωστόσο μειονεκτήματα σε αυτό το entry-level μοντέλο αφού διαθέτει μόλις 8GB RAM και έρχεται μόνο σε ασημί και γκρι χρώματα, με το μαύρο χρώμα να είναι αποκλειστικό μόνο για τα ακριβότερα και πιο δυνατά MacBook Pro. Η συσκευή είναι διαθέσιμη για προ-παραγγελία από σήμερα στις ΗΠΑ, και κυκλοφορεί μέσα στο Νοέμβριο.