Αρχίζει δοκιμές με τον μεγαλύτερο πύραυλο της ιστορίας της η SPACEX

1 έτος πριν
Starship SPACEX

Η αλήθεια είναι πως τον τελευταίο καιρό, τα νέα που αφορούν τις εκτοξεύσεις της SPACEX έχουν αραιώσει. Όχι, η εταιρεία του Elon Musk δεν έχει στρογγυλοκαθίσει στις δάφνες της αλλά δουλεύει πιο εντατικά από ποτέ επάνω Starship. Το μεγαλεπήβολο σχέδιό της, βλέπεις, αφορά ένα διαστημόπλοιο μήκους 120 μέτρων και διαμέτρου 9 μέτρων που θα μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί, αλλάζοντας εκ βάθρων τη φύση των εκτοξεύσεων σκαφών και δορυφόρων στο διάστημα.

Το Starship αποτελείται από δύο κομμάτια: το κυρίως τμήμα του και τον πύραυλο με το εξαιρετικά πετυχημένο όνομα Super Heavy. Ο δεύτερος μάλιστα συνιστά τον μεγαλύτερο πύραυλο που κατασκευάστηκε ποτέ. Η SPACEX έχει σπάσει κάθε ρεκόρ σε ό,τι αφορά την κατασκευή του, αφού είναι σε θέση να παράγει περί τις τέσσερις μηχανές (τουρμπίνες) Raptor σε εβδομαδιαία βάση. Για τον Super Heavy απαιτούνται 33 (!) τέτοιες μηχανές ενώ για να έχεις μια εικόνα περί του κατορθώματός της, η Aerojet Rocketdyne, κορυφαία κατασκευάστρια εταιρεία μηχανών πρόωσης στις ΗΠΑ, είχε φτάσει στην παραγωγή τεσσάρων μηχανών RS-25 (παρεμφερείς με τις Rocket) για λογαριασμό της NASA τον χρόνο!

Η SPACEX μάλιστα δεν έμεινε στα αρχικά της πλάνα παρά επανασχεδίασε τη Raptor έτσι ώστε να πετύχει ακόμα καλύτερες επιδόσεις. Ενώ η αρχική της έκδοση μπορούσε να παράγει 185 τόνους ώθησης, η δεύτερη φτάνει τους 230 και μάλιστα έχοντας το μισό κόστος κι ενώ υπάρχουν σπουδαία περιθώρια για ακόμα μεγαλύτερη βελτίωση. Η αμερικανική εταιρεία χρειάστηκε να αλλάξει μέχρι και τον πύργο εκτόξευσης ο οποίος πλέον έχει ύψος μεγαλύτερο των 150 μέτρων. Είναι εξοπλισμένος με ειδικές «δαγκάνες» για να ασφαλίσει τον πύραυλο καθώς εκείνος επιστρέφει επιβραδύνοντας προς το έδαφος.

Έπειτα από ενέργειες που διήρκεσαν πάνω από έναν χρόνο, τέλος, η SPACEX είδε την Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας (FAA) των ΗΠΑ να της ανάβει το πράσινο φως για έναν νέο κύκλο δοκιμών. Αυτός θα διαρκέσει μερικές εβδομάδες και εφ’ όσον οι επικεφαλής του πρότζεκτ μείνουν ικανοποιημένοι με τα όσα δουν, η πρώτη διαστημική πτήση του Starship (έστω δοκιμαστική) θα είναι απλά θέμα χρόνου.