Αυτοκίνητο που αλλάζει χρώματα παρουσίασε η BMW στη CES

1 έτος πριν
BMW i Vision Dee

«Και τι χρώμα είναι το αυτοκίνητό σου»; Μια ερώτηση που αν κρίνουμε από τα όσα μας έδειξε στη CES του Λας Βέγκας η BMW, σύντομα θα θεωρείται… ξεπερασμένη. Η γερμανική κατασκευάστρια εταιρεία παρουσίασε ένα πρωτότυπο όχημα με την τεχνολογία της E Ink, την ίδια -περίπου- με αυτές που συναντάμε στα readers και ορισμένα tablets.

Μόνο που στην περίπτωση του αυτοκινήτου της, το αποτέλεσμα είναι σαφώς εντυπωσιακότερο αφού πρόκειται για μία πραγματική πανδαισία χρωμάτων. Για όσους παρακολουθούν βέβαια τις εξελίξεις, η τεχνολογία της E Ink σε αυτοκίνητο δεν είναι νέο: μόλις πέρυσι άλλωστε, η BMW πειραματίστηκε με τη συγκεκριμένη πρόταση, έστω κι αν το iX Flow ήταν αρκετά πιο… μουντό, αφού υποστήριζε μόλις τρία χρώματα (λευκό, μαύρο, γκρι).

Τα πράγματα φέτος έγιναν πιο πολύχρωμα και υπεύθυνο γι’ αυτό ήταν το i Vision Dee, ένα σεντάν όχημα το οποίο μοιάζει βγαλμένο από το μέλλον, αφού ενσωματώνει τεχνολογίες που θα ταίριαζαν περισσότερο σε σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας. Σε αυτές συγκαταλέγονται ψηφιακός βοηθός βασισμένος στην AI, οθόνες που καταλαμβάνουν το παρμπρίζ και όπως προαναφέραμε τεχνολογία εναλλαγής 32 χρωμάτων στις εξωτερικές επιφάνειες οι οποίες αποτελούνται από 240 τμήματα e-paper της E Ink. Καθένα εξ αυτών μάλιστα μπορεί να ρυθμιστεί αυτόνομα, κάτι που σημαίνει ότι το αυτοκίνητο δυνητικά γίνεται να μεταμορφωθεί σε ένα βιτρό χρωμάτων! Το design του οχήματος θυμίζει έντονα BMW, έστω κι αν υπήρχαν φωνές πως… έφερνε κομματάκι σε TESLA.

Όπως υπογράμμισε η BMW, η τεχνολογία που χρησιμοποιείται δίνει στον κάτοχο του αυτοκινήτου τη δυνατότητα να δημιουργήσει πρακτικά άπειρους συνδυασμούς χρωμάτων, χωρίς πάντως να αναφέρεται κατά πόσο αυτό θεωρείται νόμιμο (κάτι που ενδεχομένως να αλλάζει ανάλογα τη χώρα). Το δε e-paper που χρησιμοποιήθηκε για το i Vision Dee είναι τύπου Prism 3, ένα πλήρως προσαρμόσιμο είδος e-paper χαμηλής κατανάλωσης που μπορεί να κατασκευαστεί σε πλήθος μεγεθών και σχημάτων. Επί του παρόντος στη BMW στοχεύουν στη βελτίωση της ανθεκτικότητας του e-paper όπως επίσης και στη δυνατότητα επισκευής του, κάτι που αποτελεί αχίλλειο πτέρνα των υπαρχουσών εκδόσεων.