CES 2023: Το ROG brand της ASUS φέρνει νέα gaming laptops αλλά και μια έκπληξη

1 έτος πριν
ASUS ROG

«Φορτωμένη» εμφανίστηκε στη CES 2023 του Λας Βέγκας η ASUS αφού παρουσίασε ουκ ολίγα νέα προϊόντα στο πλαίσιο του gaming brand της, ROG αλλά και της σειράς Zephyrus, ανακοινώσεις που συνοδεύτηκαν και από μια έκπληξη. 

Απ’ όλες τις ανακοινώσεις της ASUS, περίοπτη θέση είχε φυσικά εκείνη της νέας σειράς laptop, ROGStrix, η οποία απευθύνεται στους απαιτητικούς gamers που θέλουν το κάτι παραπάνω. Τα ROG Strix έρχονται σε τέσσερις σειρές, τις: SCAR 16/18, G16/18, SCAR 17 και G17, με τον εκάστοτε αριθμό να υποδηλώνει το μέγεθος της οθόνης σε ίντσες.

Η μεγαλύτερη καινοτομία των Strix δεν είναι άλλη από τον λόγο διαστάσεων της οθόνης ο οποίος από το 16:9, έχει ανέβει στο 16:10, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του μεγέθους της από τις 15 στις 16 ίντσες χωρίς όμως να επηρεάζεται το μέγεθος του laptop. Τι προσφέρει όμως το κάθε μοντέλο της σειράς;

ROG Strix SCAR 16/18

Το SCAR 16/18 έρχεται σε δύο μοντέλα στις 16 και 18 ίντσες (G634, G834 αντίστοιχα) με λόγο διαστάσεων 16:10 και αναλογία οθόνης/επιφάνειας 89%. Ενσωματώνουν το κορυφαίο σύστημα ψύξης ROG Intelligent Cooling με τεχνολογία τριών ανεμιστήρων και ψύκτρα πλήρους πλάτους, καθώς επίσης και υγρό μέταλλο Conductonaut Extreme σε επεξεργαστή και κάρτα γραφικών, συνδυασμός που διατηρεί τις θερμοκρασίες στο εσωτερικό του σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Ο επεξεργαστής Intel Core με συνολική ισχύ (TDP) έως 65 W πλαισιώνεται από κάρτα γραφικών NVIDIA GeForceRTX, έως και 64 GB DDR5 RAM στα 4800 MHz και δύο PCIe SSD 2 TB έκαστος σε διάταξη RAID 0.

ROG Strix G16/18

Το Strix G16/18 έρχεται σε δύο μεγέθη (16 και 18 ίντσες) και ισάριθμες επιλογές χρωμάτων. Η οθόνη του είναι σε κάθε περίπτωση μία ROG Nebula Display με μέγιστο ρυθμό ανανέωσης εικόνας 240 Hz, ρυθμό ανανέωσης 3 ms, μέγιστη φωτεινότητα 500 nits, πιστοποίηση από την Pantone και υποστήριξη NVIDIA G-Sync. Όπως και το SCAR, διαθέτει επεξεργαστή Intel Core και κάρτα γραφικών GeForce RTX, έως και 32 GB DDR5 RAM στα 4800 MHz και δίσκο PCIe 4.0 SSD στα 2 TB με υποδοχή για έναν έξτρα ακόμα. Την ψύξη του αναλαμβάνει το σύστημα ROG Intelligent Cooling ενώ η μπαταρία των 90 Wh υποστηρίζει ταχεία φόρτιση μέσω Type-C. Το σύστημα είναι εξοπλισμένο με τεχνολογίες Dolby Vision και Dolby Atmos καθώς επίσης και Wi-Fi 6.

ROG Strix SCAR 17

Το SCAR 17 (μοντέλο G733) έρχεται με οθόνη 17 ιντσών και ανάλυσης QHD, με ρυθμό ανανέωσης 240 Hz και χρόνο απόκρισης 3ms. Υποστηρίζει τεχνολογίες NVIDIA G-Sync, Dolby Atmos και Dolby Vision καθώς και Wi-Fi 6E. Η ASUS έχει δώσει έμφαση στην ποιότητα κατασκευής του για premium αίσθηση, ενώ ο φωτισμός AuraSync αναδεικνύει ακόμα περισσότερο τις καμπύλες του. Στο εσωτερικό του, θα βρείτε επεξεργαστή Ryzen 9 της AMD και κάρτα γραφικών GeForce RTX με διακόπτη MUX και NVIDIA Advanced Optimus για μεγαλύτερη ευελιξία. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά συμπληρώνουν δίσκος SSD PCIe 4.0 2 TB, DDR5 RAM στα 4800 MHz (έως και 64 GB) και ψύξη ROG Intelligent Cooling με θάλαμο ατμού και υγρό μέταλλο ConductonautExtreme.

ROG Strix G17

Το Strix G17, είναι μία ακόμα επιλογή στις 17 ίντσες. Διαθέτει οθόνη QHD 240 Hz με χρόνο απόκρισης 3 ms και τεχνολογία Adaptive Sync. Είναι εξοπλισμένο με μπαταρία 90 Wh με ταχεία φόρτιση μέσω USB-C, Wi-Fi 6 και ROG Intelligent Cooling με ανεμιστήρες Arc Flow Fans και σύστημα 0dB Ambient Cooling. Τον AMD Ryzen 9 πλαισιώνουν κάρτα γραφικών NVIDIA GeForce RTX με διακόπτη MUX και NVIDIAAdvanced Optimus, μνήμη DDR5 στα 4800 MHz και δίσκος PCIe 4.0 SSD.

ROG Zephyrus gaming laptops

Εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η δεύτερη δημοφιλής σειράς της ASUS στο χώρο των gaming laptops, τα ROG Zephyrus. Δίνοντας έμφαση στη φορητότητα χωρίς να υστερούν σε επιδόσεις, αποτελούνται από τα Duo 16, G16, M16 και G14 τα οποία έρχονται να «πατήσουν» στις περσινές άκρως επιτυχημένες τους εκδόσεις, προσφέροντας το κάτι παραπάνω.

Το Zephyrus Duo 16 ξεχωρίζει φυσικά για άλλη μια χρονιά χάρη στις δύο οθόνες του. Η τεχνολογία Mini LED δίνει ρεσιτάλ, χαρίζοντας μοναδική εικόνα με εκπληκτικά χρώματα και απίστευτα ομαλή κίνηση. Η ανάλυση QHD με τον ρυθμό ανανέωσης των 240 Hz και την κάλυψη της γκάμας DCI-P3 σε ποσοστό 100% άλλωστε δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης. Η διάταξη της δεύτερης οθόνης αποτελεί τη βάση του συστήματος ψύξης AAS Plus 2.0 που εξασφαλίζει 30% περισσότερη ροή αέρα στο εσωτερικό του laptop. Εκεί συναντάμε επεξεργαστή έως και AMD Ryzen 9, κάρτα NVIDIA GeForce RTX, μέγιστη RAM 64 GB DDR5 και δίσκο PCIe 4.0 μέγιστης χωρητικότητας 4 GB. Το Zephyrus Duo 16 διαθέτει ακόμα έξι ηχεία και τεχνολογία ψύξης 0dB Ambient Cooling με υγρό μέταλλο Conductonaut Extreme.

Περνάμε στο Zephyrus M16, το πρώτο laptop 16 ιντσών με οθόνη AniMe Matrix στο κάλυμμά του την οποία μπορεί να προσαρμόσει ο χρήστης. Ανοίγοντάς το βέβαια, θα έρθει «αντιμέτωπος» με μία Mini LED 16:10 ROG Nebula HDR, ανάλυσης QHD με ρυθμό ανανέωσης 240 Hz και μέγιστη φωτεινότητα 1100 nits. 

Η οθόνη καταλαμβάνει το 92% της επιφάνειας πρόσοψης ενώ προσφέρει 100% κάλυψη της γκάμας DCI-P3. Το σύστημα διαθέτει επεξεργαστή Intel Core H και κάρτα γραφικών GeForce RTX, μπαταρία 90 Wh και οθόνη περιστροφής 180ο με μηχανισμό άρθρωσης ErgoLift. Έρχεται με 3D διάταξη μικροφώνων, έξι ηχεία, κάμερα υπερύθρων με Windows Hello και ROG Intelligent Cooling. Το εντυπωσιακότερο όλων; Το γεγονός πως παρ’ όλα τα παραπάνω, το βάρος του δεν ξεπερνά τα 2,1 κιλά.

Το ROG Zephyrus G16 είναι ακόμα μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα επιλογή. Έρχεται με συνολική ισχύ γραφικών 120 W με Dynamic Boost και RAM που μπορεί να φτάσει και τα 48 GB DDR4 3200 MHz, καλύπτοντας τις ανάγκες και των πλέον απαιτητικών. Τα έξι ηχεία του δημιουργούν πραγματικό πανδαιμόνιο, καθώς πλαισιώνονται από dual-force cancelling woofers, με το ROG Intelligent Cooling να εξασφαλίζει άψογη και αθόρυβη ψύξη. Η μπαταρία των 90 Wh υποστηρίζει ταχεία φόρτιση ενώ υπάρχει και κάμερα πρόσοψης με υπέρυθρες για άμεση σύνδεση στα Windows μέσω Windows Hello. Ο μηχανισμός άρθρωσης ErgoLift ανοίγει έως και 180ο ενώ η οθόνη ROG Nebula Display έχει λόγο διαστάσεων 16:10, ανάλυση QHD, ρυθμό ανανέωσης 240 Hz και χρόνο απόκρισης μόλις 3 ms, προσφέροντας κάλυψη της χρωματικής γκάμας DCI-P3 σε ποσοστό 100%.

Όσο για το Zephyrus G14, τέλος, διαθέτει και αυτό οθόνη AniMe Matrix στην εξωτερική πλευρά του καλύμματός του, όπου ο χρήστης μπορεί να προβάλλει το virtual pet του ή να παίξει mini games!

Όσο για την έκπληξη που λέγαμε στην εισαγωγή, αυτή είναι μια gaming οθόνη που παρόμοια δεν έχεις δει στην αγορά. 

ROG Swift OLED

Στο πλαίσιο της σειράς ROG λοιπόν, η εταιρεία από την Ταϊβάν παρουσίασε την PG26AQDM, την πρώτη gaming οθόνη OLED στα 1440p στον κόσμο.

Η οθόνη διαθέτει έναν έξυπνο αλγόριθμο που αυξομειώνει τη φωτεινότητά της, έτσι ώστε ο παίκτης να απολαμβάνει σταθερά κορυφαία ποιότητα εικόνας, ανεξαρτήτως του φωτισμού του χώρου του. Η μέγιστη φωτεινότητά της είναι στα 1000 nits, με τον ρυθμό ανανέωσης της εικόνας να εντοπίζεται στα 240 Hz και τον χρόνο απόκρισης στα 0,03 ms μόλις. Η οθόνη διαθέτει ανάλυση 2560 x 1440 ενώ φέρει ειδική αντιθαμβωτική επικάλυψη που μειώνει δραματικά τις αντανακλάσεις στην επιφάνειά της. Προσφέρει δε κάλυψη της γκάμας DCI-P3 σε ποσοστό 99% και της sRGB σε ποσοστό 135%. Η πιστότητα χρώματος είναι επιπέδου Delta E < 2.

Εστιάζοντας στον αλγόριθμο που έχει αναπτύξει η ASUS, είναι σε θέση να διατηρεί τη φωτεινότητα της οθόνης σταθερή, ακόμα κι όταν ο χρήστης εναλλάσσεται μεταξύ διαφορετικών προγραμμάτων και παραθύρων. Η τάση προσαρμόζεται αυτόματα σε κάθε pixel ξεχωριστά έτσι ώστε να επιτευχθεί η ιδανική θερμοκρασία χρώματος και κατ’ επέκταση η επιθυμητή φωτεινότητα. Ο χρήστης εξάλλου εξακολουθεί να έχει τα ηνία, μέσα από το DisplayWidget Center, το κέντρο ελέγχου της ASUS στο οποίο υπάρχουν όλες οι σχετικές ρυθμίσεις, λειτουργίες και επιλογές.

Επιπρόσθετα, η ASUS έχει εξοπλίσει τη ROG Swift OLED με μία ειδικά κατασκευασμένη ψύκτρα που σε συνδυασμό με τη βελτιωμένη ροή αέρα, απόρροια του προσεγμένου σχεδιασμού στο εσωτερικό και των μεγαλύτερου μεγέθους αεραγωγών, καταφέρνουν όχι μόνο να διασκορπίζουν ομοιόμορφα τη θερμότητα στην επιφάνεια της οθόνης αλλά να ρίχνουν τις μέγιστες θερμοκρασίες που αναπτύσσονται έως και κατά 5% συγκριτικά με άλλες προτάσεις. Στα παραπάνω πρόσθεσε και την εξαιρετικά στιβαρή βάση με τον βραχίονα, χάρη στον οποίο ρυθμίζεται το ύψος της οθόνης και έχεις το απόλυτο πακέτο.

Περισσότερα για τη ROG Swift OLED (τιμή, διάθεση κλπ) θα έχουμε σύντομα!