CES 2024: Micro-LED μαγεία, AI και ο Ballie, στις ανακοινώσεις της SAMSUNG

3 μήνες πριν
samsung booth @ ces 2024

Για μία ακόμα χρονιά, η παρουσία της SAMSUNG στη CES ήταν αν μη τι άλλο χορταστική, με την κορεατική εταιρεία να φέρνει μαζί της ουκ ολίγα προϊόντα από αρκετές κατηγορίες. Όπως και τόσοι άλλοι κατασκευαστές, έτσι και η SAMSUNG έδωσε βάση στην AI στην προσπάθειά της να απλοποιήσει την αλληλεπίδραση μεταξύ συσκευής και χρήστη. Όσο για το τι μας έκανε εντύπωση; Πάμε να τα δούμε.

Τηλεοράσεις

Σε ό,τι αφορά τις τηλεοράσεις, οι ανακοινώσεις της SAMSUNG ξεκίνησαν με τις Neo QLED, ανάλυσης 4K και 8K. Στο εσωτερικό τους κρύβουν τον πλέον προηγμένο επεξεργαστή που έχει δημιουργήσει η κορεατική εταιρεία, τον NQ8 AI Gen3 με μονάδα NPU που είναι δύο φορές ταχύτερη σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη. Σε συνδυασμό με τα περισσότερα νευρωνικά δίκτυα (από 64 αυξήθηκαν σε 512) έχει ως αποτέλεσμα οι τηλεοράσεις να χαρίζουν υπέροχη ποιότητα εικόνας με το upscale σε 8K να είναι πραγματικά μοναδικό. Ακόμα κι όταν η δράση εκτυλίσσεται με καταιγιστικούς ρυθμούς, το σύστημα Real Depth Enhancer Pro ελέγχει με ακρίβεια τα Mini-LED για έξτρα ρεαλισμό. Ειδικότερα, η QN900D είναι η λεπτότερη (προφίλ 12,9 χιλ.) premium 8K TV που υπήρξε ποτέ ενώ για όσους αναζητούν κάτι κομματάκι φθηνότερο (αλλά και πάλι…) στην κατηγορία των 8K QLED όντας διατεθειμένοι να θυσιάσουν τις λειτουργίες AI, υπάρχει και η QN85D.

Η γκάμα των 4K Neo QLED τηλεοράσεων της SAMSUNG περιλαμβάνει πλέον τις QN85D (55, 65, 75, 85 ίντσες) και QN90D (43, 55, 65, 75, 85 ίντσες) με την εταιρεία να παρουσιάζει και νέες κυκλοφορίες στην κατηγορία των OLED και συγκεκριμένα τις S85D, S90D (θα διατεθούν σε μεγέθη 42-83 ιντσών) και S95D (στις 77 ίντσες αλλά με ρυθμό ανανέωσης που αγγίζει τα 144 Hz). Οι φετινές OLED της SAMSUNG θα είναι κατά 20% φωτεινότερες και θα ενσωματώνουν τη νέα τεχνολογία OLED Glare Free που διατηρεί την πιστότητα των χρωμάτων αλλά μειώνει τις αντανακλάσεις, ακόμα και κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Πέραν των προϊόντων που έφερε μαζί της στη CES, η SAMSUNG παρουσίασε και ένα πολύ ενδιαφέρον πρωτότυπο, αυτό μίας διαφανούς Micro-LED! Το αποτέλεσμα ήταν πράγματι εντυπωσιακό, έστω κι αν για την ώρα δείχνει να θέλει ακόμα δουλειά. Μας έδωσε όμως μία καλή ιδέα του όχι και τόσο μακρινού μέλλοντος…

Στο παρόν πάντως, η τεχνολογία Micro-LED όπως όλα δείχνουν αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη βαρύτητα αφού η εταιρεία μας έδειξε 4 νέα μοντέλα, με το μικρότερο να έχει 77” και το μεγαλύτερο 114”. Φυσικά η απόδοση που είδαμε με τα μάτια μας, πιστοποιεί ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία αποτελεί ίσως την κορυφαία τεχνολογία στις τηλεοράσεις, που γίνεται ολοένα και πιο προσιτή.

Οθόνες

Πέραν των τηλεοράσεων, η SAMSUNG έκανε καλή δουλειά φέτος και σε ό,τι αφορά τις gaming οθόνες με τη σειρά Odyssey να εμπλουτίζεται σημαντικά και ουσιαστικά. Στη CES λοιπόν παρουσιάστηκαν τρεις νέες προτάσεις: η Odyssey OLED G6 (G60SD) στις 27 ίντσες, η Odyssey OLED G8 (G80SD) στις 32 ίντσες και η κυρτή Odyssey OLED G9 (G95SD) στις 49 ίντσες.

Η πρώτη και μικρότερη έχει λόγο διαστάσεων 16:9, προσφέρει έναν άκρως εντυπωσιακό ρυθμό ανανέωσης της τάξης των 360 Hz και διαθέτει ανάλυση 1440p. Τα πάνελ της SAMSUNG μάλιστα φαίνεται πως έχουν… πέραση, αφού σύμφωνα με τα όσα ακούγονται στους διαδρόμους του Convention Center του Λας Βέγκας και γράφονται online, τόσο η DELL, όσο και η MSI έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την υιοθέτησή τους. Η Odyssey OLED G8 είναι μία 4K UHD οθόνη 16:9 με ρυθμό ανανέωσης 240 Hz (πιο αργό πάνελ αλλά μεγαλύτερο μέγεθος και υψηλότερη ανάλυση). Όσο για τη ναυαρχίδα της σειράς, η Odyssey OLED G9 είναι ένα πραγματικό «κτήνος» που βαδίζει στα χνάρια των ultra-wide προκατόχων της, με λόγο διαστάσεων 32:9, ανάλυση 5120 x 1440 και ρυθμό ανανέωσης 240 Hz.

Και οι τρεις οθόνες διαθέτουν φωτισμό CoreLighting+, μεταλλική βάση και πιστοποίηση VESA DisplayHDR True Black 400 για κορυφαία αντίθεση χρωμάτων, υποστηρίζουν AMD FreeSync Premium Pro, επιτυγχάνουν μέγιστη φωτεινότητα 400 nits τουλάχιστον και είναι εξοπλισμένες με δύο HDMI 2.1, μία DisplayPort 1.4 και USB, Gaming Hub, SmartThings Hub και πλατφόρμα smart TV, χάρη στην οποία οι χρήστες θα έχουν πρόσβαση σε διάφορες εφαρμογές streaming. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η λειτουργία Multi Control, χάρη στην οποία είναι δυνατή η μεταφορά αρχείων, εικόνων και κειμένου μεταξύ υπολογιστή και συμβατών mobile συσκευών (smartphones, tablets κλπ) της SAMSUNG.

Smart οικιακές συσκευές

Η SAMSUNG ήταν αρκετά δραστήρια φέτος και σε ό,τι αφορά τις οικιακές συσκευές παρουσιάζοντας κάμποσες έξυπνες λύσεις οι οποίες ξεφεύγουν από το πλαίσιο του «connected home» καθώς υιοθετούν σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό την AI.

Εκείνο που μαγνήτισε το ενδιαφέρον ήταν το 2024 Bespoke 4-Door Flex Refrigerator with AI Family Hub+, ένα έξυπνο ψυγείο εξοπλισμένο με κάμερα στο εσωτερικό του και οθόνη αφής 32 ιντσών στην πόρτα του. Μέχρι εδώ βέβαια δεν έχουμε τίποτα το καινοτόμο αφού τα χαρακτηριστικά αυτά υπήρχαν και στην περυσινή έκδοση του έξυπνου ψυγείου της SAMSUNG. Η διαφορά του φετινού ωστόσο είναι ο τρόπος που διαχειρίζεται τις πληροφορίες που συλλέγει. Μέσω των εφαρμογών SAMSUNG Food και SAMSUNG Health, είναι σε θέση να βρίσκει και να προτείνει συνταγές που ικανοποιούν τις διατροφικές ανάγκες και προτιμήσεις του χρήστη και είναι εφικτές με τα προϊόντα που υπάρχουν εντός του ψυγείου! Επί του παρόντος η AI μπορεί να αναγνωρίσει περί τα 33 διαφορετικά τρόφιμα (άγνωστο αν ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί μέσω firmware update) με τον χρήστη να έχει τη δυνατότητα να προσθέσει ημερομηνίες λήξης προκειμένου το ψυγείο να τον κρατά ενήμερο. Ο τελευταίος θα είναι μάλιστα σε θέση να προβάλλει την οθόνη της συμβατής συσκευής SAMSUNG του σε εκείνη του ψυγείου καθώς και να χρησιμοποιήσει τις εφαρμογές που ενσωματώνει αυτό (YouTube, TikTok κ.α.).

Από εκεί και πέρα είχαμε την κουζίνα Anyplace Induction Cooktop η οποία είναι εξοπλισμένη με οθόνη LCD αφής 7 ιντσών για ακόμα πιο εύκολη εκτέλεση συνταγών (τις οποίες έχουν επιλέξει προηγουμένως μέσω της οθόνης Family Hub του ψυγείου ή από το σχετικό app στο smartphone τους). Προσφέρει ταχύτερο ζέσταμα και διαθέτει ειδικό γυαλί (anti-scratch αντί απλού κεραμικού γυαλιού) που την προστατεύει από τη φθορά και τις γρατζουνιές. Και επειδή το μαγείρεμα φέρνει μαζί του ψίχουλα και λεκέδες, η SAMSUNG λανσάρει και μία νέα έκδοση της σκούπας ρομπότ της, Jet Bot. Η Jet Bot Combo αποτελεί τον πρώτο συνδυασμό σκούπας και σφουγγαρίστρας από τη SAMSUNG και διαθέτει κάδο ώστε να αδειάζει το περιεχόμενό της αυτόματα έπειτα από κάθε χρήση, καθώς και σταθμό καθαρισμού. Το εντυπωσιακό με δαύτη, είναι πως μπορεί και εντοπίζει τους λεκέδες! Εν τοιαύτη περιπτώσει, επιστρέφει στη βάση της και αφού προετοιμαστεί καταλλήλως, σφουγγαρίζει. Αναγνωρίζει όχι μόνο εμπόδια αλλά και διαφορετικούς τύπους δαπέδου, ενώ χάρη στον 3D αισθητήρα της, οι κινήσεις της διέπονται από μεγαλύτερη ακρίβεια. Η ανάπτυξή της δεν έχει ολοκληρωθεί πάντως ακόμα.

και ο Ballie…

Η SAMSUNG παρουσίασε για πρώτη φορά τον έξυπνο ρομποτικό βοηθό της Ballie στη CES 2020. Τώρα, στη CES 2024, το χαριτωμένο ρομπότ επιστρέφει θριαμβευτικά, αυτή τη φορά με ενσωματωμένο προβολέα.

Σε περίπτωση που δεν γνωρίζει, ο Ballie είναι ένας φορητός έξυπνος οικιακός κόμβος, ικανός να δέχεται εντολές και να συγχρονίζεται με άλλες συσκευές εντός σπιτιού. Μπορεί να λειτουργήσει ακόμη και ως σύστημα ασφαλείας, δίνοντας στον χρήστη μια ζωντανή μετάδοση εντός του σπιτιού του όταν αυτός λείπει. 

Η μεγάλη προσθήκη φέτος είναι ο ενσωματωμένος προβολέας, ο οποίος επιτρέπει στο Ballie να προβάλλει βίντεο στο πάτωμα, στον τοίχο ή στην οροφή, ανάλογα με τη θέση του χρήστη. Ανιχνεύει τη στάση του σώματος για να καθορίσει πού και πώς θα προβάλλει τις εικόνες.

Όπως είδαμε στο demo στον εκθεσιακό χώρο της SAMSUNG, το Ballie προβάλλει βίντεο στο έδαφος για να αποσπάσει την προσοχή ενός ζωηρού σκύλου, βίντεο άσκησης στο ταβάνι κατά τη διάρκεια ασκήσεων κοιλιακών, και συνεδρία εργασίας στον τοίχο για άτομο που εργάζεται από το σπίτι. Πρόκειται για έξυπνες χρήσεις που αναδεικνύουν την ευελιξία και τις δυνατότητες του Ballie ως βοηθού στην καθημερινή ζωή του σπιτιού.

Το πότε (και αν) θα το δούμε να πωλείται κανονικά, αποτελεί για την ώρα μυστήριο αφού η SAMSUNG δεν ανοίγει τα χαρτιά της. Φυσικά ούτε λόγος για την τιμή του η οποία πάντως αναμένεται να είναι υψηλή.