CES 2024: Ο εντυπωσιακός χώρος της LG είχε νέες TVs, AI ρομπότ και οικιακές συσκευές

3 μήνες πριν
LG Signature OLED T

Σωρεία ανακοινώσεων και παρουσιάσεων μας επεφύλασσε για τη CES 2024 η LG. Η κορεατική εταιρεία «χτύπησε» πρακτικά σε κάθε κατηγορία με τηλεοράσεις, λευκές συσκευές και μικροσυσκευές σπιτιού, προβολείς, ρομπότ (!), οθόνες και προϊόντα ήχου μεταξύ άλλων, θέτοντας ως στόχο τη μετατροπή της σε μία «εταιρεία έξυπνων λύσεων ζωής». Αυτό άλλωστε μαρτυρά και η διάθεση της LG να επεκταθεί σε νέους τομείς όπως π.χ. η κινητικότητα, η κυβερνοασφάλεια κ.α. δίνοντας έμφαση σε φροντίδα, συνδεσιμότητα, προσαρμογή, εξυπηρέτηση και βιωσιμότητα (3C2S από τα αρχικά των λέξεων στα Αγγλικά). Η εταιρεία μάλιστα ναι μεν εστίασε όπως και τόσες άλλες στην AI, με τη διαφορά ωστόσο ότι την προσεγγίζει υπό ένα διαφορετικό πρίσμα, αφού την προσδιορίζει όχι ως Artificial Intelligence αλλά Affectionate Intelligence, στη λογική πως ο προορισμός είναι η δημιουργία εμπειριών με στοργή και κατανόηση. Η εκπαίδευση της AI με βάση την ανάλυση των φυσικών αλλά και συναισθηματικών προτύπων των χρηστών συνιστά ένα μεγάλο στοίχημα το οποίο θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς και αν θα καταφέρει να κερδίσει η LG.

Μέχρι τότε όμως πάμε να αναλύσουμε όσα μας έκαναν εντύπωση.

Τηλεοράσεις

Σε ό,τι αφορά τις τηλεοράσεις, η LG παρουσίασε νέες σειρές QNED, QNED Mini-LED και OLED, με τις πρώτες και τις δεύτερες να είναι εκείνες που απ’ ό,τι φαίνεται αποτελούν το νέο καυτό trend στην αγορά.

Οι QNED συνδυάζουν τεχνολογίες χρώματος Quantum Dot και NanoCell και διαθέτουν επεξεργαστή α8 AI, χάρη στον οποίο επιτυγχάνουν 1,3 φορές ταχύτερη απόδοση AI, 2,3 φορές βελτιωμένη απόδοση γραφικών και 1,6 φορές υψηλότερη ταχύτητα επεξεργασίας σε σχέση με τα προηγούμενα μοντέλα της εταιρείας. Το αποτέλεσμα όλων αυτών, είναι μεγαλύτερη ευκρίνεια εικόνας (ιδίως σε πρόσωπα και φόντο) και αυξημένα επίπεδα ρεαλισμού. Η εικόνα πλαισιώνεται από το σύστημα AI Sound Pro για εικονικό surround ήχο 9.1.2 καναλιών μέσω των ενσωματωμένων ηχείων -κι αν διαθέτεις συμβατό soundbar, μπορείς να εκμεταλλευτείς το WOW Orchestra για τρισδιάστατο ήχο.

Οι δε QNED Mini-LED προσφέρουν ακόμα καλύτερη ποιότητα εικόνας χάρη στην τεχνολογία Precision Dimming που εγγυάται ακριβή έλεγχο οπίσθιου φωτισμού (εν αντιθέσει με τις QNED που βασίζονται στο τοπικό dimming). Το μοντέλο των 90 ιντσών μάλιστα έρχεται με Million Grey Scale για χρώμα ακρίβειας 20 bit, κάτι που σημαίνει ακόμα πιο υψηλή αντίθεση. Όπως και QNED, έτσι και οι νέες QNED Mini-LED υποστηρίζουν Apple AirPlay και Chromecast για ευκολότερη αλληλεπίδραση με mobile συσκευές.

Στο μέτωπο των OLED, τα νέα μοντέλα για το 2024 είναι τα M4, G4, C4 και B4 και υπόσχονται ενισχυμένη απόδοση AI έως και κατά τέσσερις φορές σε σχέση με τα αμέσως προηγούμενα. Φυσικά ξεχωρίζουν οι M4 και G4 καθώς αμφότερες έρχονται με τον νέο επεξεργαστή α11 AI που σύμφωνα με την LG προσφέρει 70% βελτιωμένη απόδοση γραφικών και 30% ταχύτερη επεξεργασία συγκριτικά με το προηγούμενο μοντέλο. H M4 μάλιστα συνοδεύεται από το Zero Connect Box που της επιτρέπει να αποδίδει εικόνα 4K/144 ασύρματα. Η B4 είναι η budget πρόταση της εταιρείας και ως εκ τούτου θα έρχεται με τον επεξεργαστή α8 AI ενώ η mid-range C4 με τον α9 AI. Και οι τέσσερις μπορούν να κάνουν upscale την εικόνα μέσω AI.

Σε ότι αφορά πάντως τις τηλεοράσεις, η LG έδωσε τη μεγαλύτερη έμφαση στο νέο μοντέλο της ξεχωριστής (και πανάκριβης) σειράς Signature, την OLED T, την πρώτη παγκοσμίως ασύρματη διαφανή τηλεόραση OLED. Η LG SIGNATURE OLED T συνδυάζει τη διαφανή οθόνη 4K OLED με τεχνολογία ασύρματης μετάδοσης εικόνας και ήχου, μεταμορφώνοντας την εμπειρία θέασης. 

Σχεδόν αόρατη όταν είναι σβηστή, ενσωματώνεται στο περιβάλλον, μπορεί να τοποθετηθεί στη μέση του δωματίου ως διαχωριστικό ή στο παράθυρο χωρίς να εμποδίζει τη θέα. Και εδώ το ZeroConnectBox επιτρέπει ασύρματη μετάδοση 4Κ εικόνας και ήχου, δίνοντας τη δυνατότητα τοποθέτησης της τηλεόρασης οπουδήποτε χωρίς καλώδια, για καθαρό περιβάλλον θέασης.

Τέλος LG παρουσίασε ακόμα το webOS 24, τη νεότερη έκδοση του λειτουργικού συστήματος των τηλεοράσεών της. Λάνσαρε μάλιστα και το πρόγραμμα webOS Re:New, μέσω του οποίου εγγυάται αναβαθμίσεις λειτουργικού σε βάθος πενταετίας και μάλιστα υποστηρίζοντας και τα μοντέλα LG QNED Mini-LED 8K (QNED95, QNED99) του 2022. Το webOS 24 υποστηρίζει πολλαπλούς χρήστες, προσφέροντας στον καθένα προσωποποιημένες προτάσεις και ρυθμίσεις. Η πρόσβαση στις διάφορες υπηρεσίες γίνεται πιο εύκολη χάρη στη βελτιωμένη αρχική οθόνη ενώ υπάρχουν και περισσότερα χαρακτηριστικά προσβασιμότητας.

DUOBO

Το DUOBO είναι μια επαναστατική καινοτομία που αναπτύχθηκε από τα LG Labs και αντανακλά τη δημιουργικότητα της εταιρείας σε προηγμένες συσκευές. Έχοντας σχήμα που θυμίζει το διαστημικό σκάφος Apollo 11 που προσγειώθηκε στη Σελήνη, το DUOBO είναι ένα διαστημικής έμπνευσης μηχάνημα καφέ που ξεπερνά ότι έχεις συνηθίσει τόσο σε εμφάνιση όσο και λειτουργικότητα.

Επιτρέποντας την εξαγωγή από δύο κάψουλες καφέ ταυτόχρονα, το DUOBO σε αφήνει να φτιάξεις μοναδικά μείγματα καφέ ως ο δικός σου barista. Λειτουργεί με όλες τις βιομηχανικές κάψουλες, δίνοντάς σου τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσεις υπάρχουσες κάψουλες Nespresso ή Starbucks για να φτιάξεις μείγματα που δεν θα μπορούσες ποτέ πριν. Η μηχανή ελέγχει τη ροή από κάθε κάψουλα, προσαρμόζοντας θερμοκρασία νερού και ποσότητα, και στρώνει τον καφέ από τις δύο κάψουλες διαδοχικά για να φτιάξεις το δικό σου διπλό εσπρέσο που μπορείς να απολαύσεις με πολλούς τρόπους.

Οθόνες

Στο μέτωπο των οθονών, η LG είχε δύο προτάσεις στη CES: τις MyView και τις UltraGear.

Αναφορικά με τις πρώτες, η βασική τους καινοτομία είναι πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως τηλεοράσεις! Η σειρά αποτελείται από τρία 4Κ μοντέλα 32 ιντσών. Η 32SR70U είναι η entry επιλογή και έρχεται με σταθερή βάση, δύο USB 2.0 και μία Type-C για φόρτιση 45 W. Η 32SR83U είναι η mid-range πρόταση και διαθέτει προσαρμόσιμη βάση και τρεις Type-C για φόρτιση 65 W ενώ δέχεται και webcam που πωλείται ξεχωριστά. Όσο για την premium 32SR85U έχει ό,τι και η 32SR83U με τη διαφορά ότι η φόρτιση γίνεται στα 90 W και το πακέτο περιλαμβάνει και τη webcam. Όλες τους υποστηρίζουν webOS, Wi-Fi και Bluetooth ενώ πλαισιώνονται και από τηλεχειριστήριο, ούσες έτσι ιδανικές για γραφεία, υπνοδωμάτια, ακόμα και μικρού μεγέθους σαλόνια. Οι τιμές τους θα ξεκινούν από τα $499.

Οι UltraGear απευθύνονται σε gamers και όπως και οι MyView, καλωσορίζουν τρία μοντέλα. Η 32GS95UE είναι μία 4K OLED οθόνη με ρυθμό ανανέωσης 240 Hz (υποστηρίζει 4K/240 και FHD/480), χρόνο απόκρισης GtG 0,03 ms και τεχνολογίες LG Dual-Hz και Pixel Sound. Από εκεί και πέρα στη σειρά προστέθηκαν και οι 34GS95QE και 39GS95QE με την πρώτη να κερδίζει και το βραβείο καινοτομίας της φετινής CES. Πρόκειται για δύο κυρτές (800R) OLED με λόγο διαστάσεων 21:9 και ανάλυση QHD (3440 x 1440 pixels), που διαθέτουν εργονομική βάση σε σχήμα «L», αντιθαμβωτική επίστρωση για μειωμένες αντανακλάσεις, σχεδιασμό χωρίς πλαίσιο τεσσάρων πλευρών, ρυθμό ανανέωσης 240 Hz και χρόνο απόκρισης GtG 0,03 ms. Παράλληλα, η LG φρέσκαρε τη σειρά UltraGear με νέες εκδόσεις στις 27 και τις 45 ίντσες.

Πλυντήρια

Από πλευράς λευκών συσκευών, το ενδιαφέρον μονοπώλησε το πλυντήριο για ποτήρια και κούπες χωρίς χερούλια, mycup. Πρόκειται για μία έξυπνη λύση με υψηλής αισθητικής σχεδιασμό που ενσωματώνει τεχνολογίες τελευταίας γενιάς με σεβασμό στο περιβάλλον. Δεν απευθύνεται τόσο σε οικιακούς χρήστες, όσο σε εταιρείες και διαχειριστές χώρων με πολλά άτομα (π.χ. co-working spaces). Ο χρήστης απλά τοποθετεί το σκεύος του στο εσωτερικό της συσκευής, επιλέγει μεταξύ γρήγορου ή εκτεταμένου πλυσίματος και μέσα σε ελάχιστο χρόνο, παίρνει την κούπα του έτοιμη για χρήση. Και τα δύο προγράμματα πλένουν στους 65 βαθμούς με το γρήγορο να απαιτεί μόλις 30 δευτερόλεπτα. Ο χειρισμός του mycup γίνεται μέσω app με την οθόνη του να εμφανίζει πληροφορίες αναφορικά με τη λειτουργία του.

Ρομπότ

Ανάμεσα στα όσα παρουσίασε η LG, το ρομποτάκι της ήταν η πλέον ευχάριστη έκπληξη. Χρησιμοποιεί ΑΙ και την πλατφόρμα Robotics RB5 της QUALCOMM προκειμένου να ρολάρει (κυριολεκτικά, μιας που κινείται με δύο ρόδες) ελεύθερα στο σπίτι. Όσο για το τι μπορεί να κάνει; Πολλά και διάφορα: από το να προσφέρει ενημερώσεις (π.χ. για το αν ξέχασες κάποια συσκευή ανοιχτή, αν πήρες τα χάπια σου, αν έχεις κάποιο ραντεβού κλπ), μέχρι να παρακολουθεί το κατοικίδιό σου (το κατά πόσο θα αρέσει αυτό στο τελευταίο, παίζεται). Το ρομπότ που ονομάζεται απλώς AI agent (ελπίζουμε ότι δεν είναι τελική η επιλογή) έχει κάμερα στο πρόσωπο, ηχείο και διάφορους αισθητήρες που του επιτρέπουν να χαρτογραφεί το περιβάλλον γύρω του, να μετρά τη θερμοκρασία κ.α. Η LG το χαρακτήρισε ως ένα φορητό smart home hub, αν και μένει να μας πει πότε θα διατεθεί και σε τι τιμή.

Projectors & Βιντεοπροβολείς

Πέραν των τηλεοράσεων που αναλύσαμε πιο πάνω, η LG παρουσίασε στη CES και έναν προβολέα (προτζέκτορα, όπως θα λέγαμε στα Ελληνικά). Ο CineBeam Qube HU710PB είναι ένας κομψός και συμπαγής 4K προβολέας με σαφέστατα old-school vibes, ικανός να καλύψει ένα εύρος μεταξύ 50 και 120 ιντσών. Ενσωματώνει πηγή RGB laser, διαθέτει αντίθεση 450.000:1, φωτεινότητα 500 ANSI lumens, υποστηρίζει HDR10 και καλύπτει τον χρωματικό χώρο DCI-P3 σε ποσοστό 154%. Τρέχει webOS έχοντας κατ’ επέκταση πρόσβαση σε πλήθος εφαρμογών streaming, διαθέτει ενσωματωμένο Chromecast, θύρες HDMI, eARC και USB Type-C και είναι συμβατός με Apple AirPlay. Όσο για το πότε κυκλοφορεί; Ίδωμεν…

Κυβερνοασφάλεια

Η LG παρουσίασε και μία λύση ελέγχου και διαχείρισης κυβερνοασφάλειας σε συνεργασία με τη Cybellum. Πρόκειται για το CSMS Cockpit (security Management System Cockpit) που διασφαλίζει πως τα οχήματα παραμένουν ασφαλή, πληρώντας τις απαιτήσεις των σχετικών κανονισμών. Το CSMS Cockpit εντοπίζει λοιπόν τα κενά ασφαλείας και λαμβάνει μέτρα για την εξουδετέρωση πιθανών απειλών. Πρόκειται για λύση που δεν απευθύνεται φυσικά στο ευρύ κοινό αλλά στην αυτοκινητοβιομηχανία, ωστόσο αναδεικνύει την ολοένα και αυξανόμενη σημασία της ψηφιακής ασφάλειας στα οχήματα (το trend του vehicle-as-a-platform άλλωστε ενισχύεται χρόνο με τον χρόνο).

Για περισσότερες ειδήσεις και ανακοινώσεις από τη CES 2024, τσέκαρε καθημερινά το G Blog!