CES 2024: Οι ανακοινώσεις της TCL στη μεγαλύτερη έκθεση τεχνολογίας

3 μήνες πριν
TCL booth ces 2024

Η TCL ήταν ένας από τους κατασκευαστές που ανυπομονούσαμε να επισκεφθούμε κατά την παραμονή μας στο Λας Βέγκας και τη CES 2024, γνωρίζοντας πως η κινεζική εταιρεία έκρυβε αρκετούς άσους στο μανίκι της. Εν τέλει δεν διαψευστήκαμε, καθώς τα όσα είχε να παρουσιάσει εκεί, ήταν πολλά και άκρως ενδιαφέροντα!

Smartphones

Πριν αναφερθούμε σε smartphones, αξίζει να κάνουμε μία αναφορά στη νέα γενιά της τεχνολογίας NXTPAPER, NXTPAPER 3.0, που παρουσίασε στη CES η TCL. Η μεγάλη της διαφορά σε σχέση με την προηγούμενη, είναι η υιοθέτηση οθόνης κυκλικά πολωμένου φωτός (CPL) που μιμείται τη διαδρομή «εκπομπή – ανάκλαση – διάθλαση» που ακολουθεί το φυσικό φως, προσφέροντας μία εμπειρία χρήσης που παραπέμπει ακόμα πιο έντονα σε πραγματικό χαρτί, ούσα πιο ξεκούραστη για τα μάτια, διαθέτοντας υψηλότερους ρυθμούς ανανέωσης και δυνατότητα προσαρμογής θερμοκρασίας ανάλογα με τις συνθήκες του περιβάλλοντος.

Η TCL παρουσίασε επτά νέες συσκευές στο πλαίσιο της σειράς TCL 50. Το πρώτο που θα πρέπει να τονίσουμε εδώ πριν περάσουμε στην ανάλυσή τους, είναι πως όλες προορίζονται για την αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών. Γενικότερα, η TCL προτίμησε κατά τη CES να εστιάσει στις ΗΠΑ με τις όποιες πληροφορίες διέθεσε να αφορούν τις συσκευές που θα διατεθούν εκεί (στα smartphones για παράδειγμα δεν κατέστη δυνατόν να μάθουμε πληροφορίες για τον επεξεργαστή και το SoC αφού πρόκειται για στοιχεία που θα ανακοινωθούν αφότου η TCL έρθει σε συμφωνία με τους παρόχους της χώρας για τη διάθεση των συσκευών).

Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή αγορά, η TCL μας έδωσε ραντεβού για το Mobile World Congress (26-29 Φεβρουαρίου, Βαρκελώνη). Ανέφερε πάντως πως η διάθεση των συσκευών θα γίνει στο πρώτο μισό του έτους, κάτι που λογικά τα τοποθετεί κάπου μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου σε τιμές που θα γίνουν γνωστές εν καιρώ.

Οι συσκευές που είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά στη CES ήταν οι ακόλουθες (σε λίστα χάριν ευκολίας):

  • TCL 50 SE
  • TCL 50 XG
  • TCL 50 XE NXTPAPER 5G
  • TCL 50 XL NXTPAPER 5G
  • TCL 50 XL 5G
  • TCL 50 XE 5G
  • TCL 50 LE

H γενικότερη γραμμή που έχει ακολουθήσει η TCL προβλέπει μεγαλύτερου μεγέθους οθόνες και διπλά ηχεία. Από πλευράς design η μεγαλύτερη διαφορά εντοπίζεται στο πλαίσιο των καμερών στο πίσω τμήμα, καθώς σε κάποιες συσκευές είναι ορθογώνιο και βρίσκεται στην πάνω αριστερή γωνία και σε άλλες είναι στρογγυλό και στο κέντρο (μοναδική εξαίρεση το 50 LE που έχει ένα στρογγυλό πλαίσιο πάνω αριστερά).

Τα TCL 50 XE NXTPAPER 5G και TCL 50 XL NXTPAPER 5G είναι τα πρώτα NXTPAPER smartphones που θα εμφανιστούν στην αγορά των ΗΠΑ. Το πρώτο διαθέτει οθόνη 6,6 ιντσών HD+, 8 GB RAM με 4 GB RAM expansion, 128 GB αποθηκευτικού χώρου, μπαταρία 5010 mAh, τριπλή κάμερα 50 MP με AI λειτουργίες και διπλά ηχεία. Το 50 XL έρχεται με οθόνη 6,8 ιντσών FHD+, τριπλή κάμερα AI 50 MP, διπλά ηχεία με ήχο DTS, κάμερα selfie 32 MP και μπαταρία 5010 mAh.

Το 50 XE 5G έχει οθόνη 6,6 ιντσών HD+ στα 90 Hz, 8 GB RAM με RAM expansion 4 GB, 128 GB αποθηκευτικού χώρου, τριπλή κάμερα AI 50 MP, μπαταρία 5010 mAh και διπλά ηχεία. Όσο για το 50 XL 5G, προσφέρει οθόνη 6,8 ιντσών FHD+ 120 Hz, και είναι εφοδιασμένα με 8 GB RAM (και RAM expansion 4 GB), 128 GB ROM, διπλά ηχεία με DTS, τριπλή κάμερα AI 50 MP και μπαταρία 5010 mAh. Το 50 LE τέλος, είναι μία budget 4G πρόταση με οθόνη 6,6 ιντσών HD+ 90 Hz, υβριδική κάμερα 13 MP, μπαταρία 4000 mAh, 8 GB RAM με RAM expansion 4 GB, 64 GB ROM και διπλά ηχεία.

Tablets

Η οικογένεια των NXTPAPER tablets της TCL εμπλουτίζεται και πλέον περιλαμβάνει τα ακόλουθα μοντέλα:

  • TCL NXTPAPER 14 Pro
  • TCL TAB 10 NXTPAPER 5G
  • TCL NXTPAPER 11
  • TCL NXTPAPER 12 Pro
  • TCL BOOK X 12 Go
  • TCL NXTPAPER 10s

Όπως και στα NXTPAPER smartphones, έτσι και στα tablet, η οθόνη είναι απαλλαγμένη από αντανακλάσεις προσφέροντας μία εξαιρετικά άνετη εμπειρία θέασης ανεξαρτήτως του φωτισμού του περιβάλλοντος. Με το πάτημα ενός κουμπιού ενεργοποιείται το NXTPAPER mode δίνοντας στην οθόνη υφή που παραπέμπει σε χαρτί. Δοκιμάσαμε το TCL NXTPAPER 14 Pro και μείναμε απόλυτα ικανοποιημένοι με το περιβάλλον χρήστη και τη γενικότερη εμπειρία που προσφέρει. Διαθέτει Pogo Pins για την προσάρτηση πληκτρολογίου ενώ υποστηρίζει και γραφίδα για δημιουργία σημειώσεων με απόλυτα φυσικό τρόπο. Το δε TCL TAB 10 NXTPAPER 5G είναι μία πρόταση που απευθύνεται σε χρήστες που βρίσκονται on the go, κάτι που μαρτυρά άλλωστε τόσο η οθόνη των 10,4 ιντσών, όσο και η συνδεσιμότητα 5G.

Wearables

Στην περυσινή CES, η TCL είχε ανακοινώσει τα γυαλιά AR, RayNeo X2. Από τότε, τα RayNeo X2 κυκλοφόρησαν στην Κίνα και προκάλεσαν πάταγο, καθώς εξαντλήθηκαν μέσα στην πρώτη ώρα από το λανσάρισμά τους (!) και έφτασαν να είναι το κορυφαίο σε πωλήσεις ζευγάρι γυαλιών AR στη χώρα. Φέτος η TCL ανακοίνωσε πως ήρθε η ώρα τα RayNeo X2 να έρθουν και στη δύση και θα το κάνουν μέσω καμπάνιας crowdfunding εντός του πρώτου τριμήνου του έτους.

Οι ανακοινώσεις όμως δεν σταμάτησαν εκεί, αφού είχαμε και το ντεμπούτο των TCL RayNeo X2 Lite. Αυτά στηρίζονται στα αρχικά RayNeo X2 με τη διαφορά ότι είναι ελαφρύτερα (ζυγίζουν μόλις 60 γραμμάρια) και με μια πρώτη ματιά δεν προδίδουν τον smart χαρακτήρα τους (έχουν απλώς λίγο πιο φαρδύ σκελετό στα πλάγια). Διαθέτουν διαφανείς οθόνες Micro LED πλήρους χρώματος, φωτεινότητα που αγγίζει τα 1500 nits, οπτικό πεδίο 30 μοιρών, ενώ προσαρμόζονται σε πραγματικό χρόνο σε συνθήκες φωτισμού εσωτερικών/εξωτερικών χώρων. Διαθέτουν πανίσχυρες λειτουργίες AI όπως μετάφραση σε πραγματικό χρόνο, πλοήγηση μέσω φωνητικών εντολών και προτάσεις για βέλτιστη διαδρομή, συνδέονται μέσω Bluetooth και Wi-Fi ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν και εντελώς ανεξάρτητα (για τη λήψη εικόνων και την εγγραφή βίντεο π.χ.). Θα διατεθούν εμπορικά στην Κίνα από το τρίτο τρίμηνο.

Τηλεοράσεις

Στις τηλεοράσεις, η TCL παρουσίασε δύο νέες σειρές, τις S Class και Q Class. Σε ό,τι αφορά τις πρώτες, έχουμε την S5, μία 4K TV με σχεδιασμό FullView 360 (πρόκειται για μία νέα προσέγγιση υψηλής αισθητικής από την TCL) που θα διατεθεί σε μεγέθη μεταξύ 43 και 85 ιντσών, ενσωματώνοντας οπίσθιο φωτισμό High Brightness LED για 25% υψηλότερη φωτεινότητα και ενισχυμένα χρώματα. Είναι εξοπλισμένη με τον νέο επεξεργαστή AIPQ της TCL και τεχνολογία AI Super Resolution, HDR PRO+, Dolby Vision και HDR10+.

Εκεί βέβαια που η TCL έκλεψε την παράσταση ήταν στη σειρά Q Class η οποία ενσωματώνει τεχνολογία Quantum Dot. Η Q6 θα εμφανιστεί σε επιλογές 43-98 ιντσών και ενσωματώνει επίσης οπίσθιο φωτισμό High Brightness LED καθώς και σύστημα Game Accelerator 120 για gaming με υποστήριξη 120 VRR. Τα μεγάλου μεγέθους μοντέλα της μάλιστα έρχονται με πάνελ 120 Hz για μοναδικές εμπειρίες gameplay 240 VRR. Η QM7 αποτελεί τη νέα προσθήκη Mini LED διαθέτοντας High Zone QD Mini LED με περισσότερες από 1500 ζώνες, οπίσθιο φωτισμό High Brightness ULTRA LED με μέγιστη φωτεινότητα έως 2400 nits και επεξεργαστή AIPQ PRO. Είναι εφοδιασμένη με πάνελ 120 Hz, Game Accelerator 240, HDR ULTRA με Dolby Vision IQ, πιστοποίηση IMAX Enhanced και σύστημα ηχείων 2.1 με ενσωματωμένο subwoofer. Θα διατεθεί σε μεγέθη 55-98 ιντσών.

Συνεχίζουμε με την QM8 η οποία διαθέτει όλα τα πλεονεκτήματα της QM7 πλαισιωμένα από αντιθαμβωτική οθόνη για υψηλή αντίθεση ανεξαρτήτως συνθηκών περιβάλλοντος, σύστημα 2.1.2 με ενσωματωμένα ηχεία Dolby Atmos, Net Gen TV και Wi-Fi 6. Θα είναι διαθέσιμη σε μεγέθη 65-98 ιντσών.

Η TCL βέβαια εντυπωσίασε τους πάντες με τη νέα της ναυαρχίδα, τη μεγαλύτερη τηλεόραση QD Mini LED! Ο λόγος για την 115QM89, μία θηριώδη Mini LED 115 ιντσών με τεχνολογία Quantum Dot, 20.000 ζώνες Mini-LED dimming, μέγιστη φωτεινότητα 5000 nits, ρυθμό ανανέωσης 120 Hz με υποστήριξη VRR 144 Hz, επεξεργαστή TCL AIPQ ULTRA, ενσωματωμένο σύστημα ηχείων 6.2.2 καναλιών με χωρικό ήχο Dolby Atmos και Wi-Fi 6 μεταξύ άλλων. Το πότε η 115QM89 θα εμφανιστεί, σε ποια αγορά και σε τι τιμή βέβαια παραμένουν άγνωστα.

Για περισσότερα νέα από τη CES 2024, μείνε συντονισμένος/η στο G Blog!