Καμία αλλαγή στο App Store μετά την έφεση της Apple

2 έτη πριν
apple

Apple και Epic βρίσκονται εδώ και πολύ καιρό στα μαχαίρια. Ο λόγος δεν είναι άλλος από το Fortnite το οποίο εξακολουθεί να βρίσκει την πόρτα του App Store κλειστή. Η Apple επιμένει να χρεώνει για όλες τις in-game συναλλαγές, η Epic δεν… τρελαίνεται στην ιδέα και κάπως έτσι οι δύο εταιρείες έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη προκειμένου να λύσουν τις διαφορές τους. Η τελευταία πάντως για την ώρα φαίνεται να δικαιώνει την Apple σε δεύτερο βαθμό.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η πρώτη απόφαση του δικαστηρίου έκανε δεκτές τις εισηγήσεις της Epic, ζητώντας από την Apple να τροποποιήσει τον τρόπο λειτουργίας του App Store, προσφέροντας στους δημιουργούς και τους εκδότες εφαρμογών εναλλακτικούς τρόπους για την πραγματοποίηση in-app/game συναλλαγών, δίχως να πρέπει να καταβάλλουν το 30% στην Apple. Η τελευταία μάλιστα είχε διορία ως τις 9 Δεκεμβρίου να συμμορφωθεί με την παραπάνω απαίτηση.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η εταιρεία από το Κουπερτίνο υπέβαλλε έφεση την οποία και κέρδισε. Η απόφαση αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η Apple απέδειξε ότι η έφεσή της θέτει σημαντικά ερωτήματα ως προς την κρίση του δικαστηρίου, αφού η Epic Games Inc. δεν κατέστη δυνατό να παρουσιάσει στοιχεία για το ότι η Apple παραβίασε την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία αλλά τη νομοθεσία περί αθέμιτου ανταγωνισμού της Πολιτείας της Καλιφόρνια».

Η ακρόαση της υπόθεσης πάντως έχει αρκετό δρόμο μπροστά της αφού αναμένεται να ολοκληρωθεί σε αρκετούς μήνες από σήμερα. Μέχρι το δικαστήριο να αποφανθεί οριστικά για την έφεση της Apple, η τελευταία θα ‘ναι σε θέση να συνεχίσει να λειτουργεί το App Store της κανονικά χωρίς καμία ανάγκη αλλαγής.