Διαθέσιμο το GoogleOS Flex που υπόσχεται να «αναστήσει» το παλιό σου hardware

1 έτος πριν
GoogleOS Flex

Το ChromeOS Flex, η δωρεάν έκδοση του Chrome OS της Google που μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιονδήποτε υπολογιστή και Mac, βγαίνει σήμερα από το δοκιμαστικό στάδιο. Η Google αναφέρει το ChromeOS Flex ως ένα ελαφρύ, εύχρηστο και ασφαλές λειτουργικό σύστημα για όσους έχουν στην κατοχή τους κάποιο παλιό υπολογιστή, που δυσκολεύεται να τρέξει τις τελευταίες εκδόσεις των Windows ή του macOS.

«Το ChromeOS Flex είναι ακριβώς το αντηλιακό που χρειάζονται οι παλαιές συσκευές σας. Και χάρη σε όλους όσους συμμετείχαν στο πρόγραμμα πρώιμης πρόσβασης, μπορέσαμε να βελτιώσουμε σημαντικά το προϊόν σε πολλούς τομείς, ενώ παράλληλα πιστοποιούμε συνεχώς νέα συστήματα που μπορούν να τρέχουν το ChromeOS Flex», αναφέρει ο Thomas Riedl, ένας από τους επικεφαλής του project.

Σύμφωνα με την Google, το ChromeOS Flex παρέχει την καλύτερη δυνατή ασφάλεια στην κατηγορία του με ενσωματωμένη προστασία από κακόβουλο λογισμικό και ransomware, απρόσκοπτες ενημερώσεις στο παρασκήνιο, καθώς και εξοικονόμηση ενέργειας. «Οι συσκευές που τρέχουν το ChromeOS Flex καταναλώνουν κατά μέσο όρο 19% λιγότερη ενέργεια από άλλες συσκευές», υποστήριξε ο Riedl.

Το Chrome OS Flex είναι επίσης εύκολο στην εγκατάσταση, καθώς χρειάζεσαι μόνο μια μονάδα USB για να το εγκαταστήσεις σε έναν υπολογιστή PC ή Mac. Μπορείς επίσης να εκκινήσεις και να εκτελέσεις το ChromeOS Flex απευθείας από το USB Stick για να το δοκιμάσεις πριν από την πλήρη εγκατάστασή του. Για τους system administrators, οι υπολογιστές που τρέχουν το ChromeOS Flex μπορούν να είναι μέρος του Google Admin Console προκειμένου να γίνεται η ζωή τους εύκολη και να τους διαχειρίζονται μαζί με τυχόν άλλα Chromebooks στο δίκτυο.

Όσο ενδιαφέρον και να είναι το project του ChromeOS Flex, δεν λείπουν κάποιες τρανταχτές απουσίες που πρέπει να έχεις υπόψη σου όπως η μη υποστήριξη Android εφαρμογών, κάτι που το μεγαλύτερο αδερφάκι του (ChromeOS) υποστηρίζει. Επίσης ενδεχομένως να συναντήσεις προβλήματα ασυμβατότητας με συγκεκριμένα μέρη του hardware σου. «Για να βεβαιωθούμε ότι το ChromeOS Flex είναι έτοιμο να λειτουργήσει μόλις το εγκαταστήσεις, δοκιμάζουμε και πιστοποιούμε ένα ευρύ φάσμα μοντέλων για να διασφαλίσουμε ότι παρέχουν μια συνεπή και υψηλής ποιότητας εμπειρία», εξηγεί ο Riedl. Η Google έχει ήδη πιστοποιήσει 295 συσκευές, ενώ η εταιρεία διατηρεί επίσης έναν κατάλογο συσκευών όπου αναμένονται μικρά ή μεγάλα προβλήματα συμβατότητας.