Το δικαστήριο επικυρώνει την απόφαση υπέρ της APPLE έναντι της Epic Games

1 έτος πριν
APPLE vs Epic Games

Η APPLE κέρδισε την αντιμονοπωλιακή μάχη στο εφετείο με την Epic Games, την κατασκευάστρια εταιρεία του Fortnite, σχετικά με τις πολιτικές που ακολουθεί στο App Store. Το Εφετείο της 9ης Περιφέρειας των ΗΠΑ επικύρωσε την προηγούμενη απόφαση του περιφερειακού δικαστηρίου που αφορούσε τις αντιμονοπωλιακές αξιώσεις της Epic Games υπέρ της APPLE. Ωστόσο, επικύρωσε επίσης την απόφαση του κατώτερου δικαστηρίου υπέρ της Epic βάσει του νόμου περί αθέμιτου ανταγωνισμού της Καλιφόρνιας.

Η Epic Games ήλπιζε να αποδείξει ότι η APPLE ενήργησε παράνομα περιορίζοντας τη διανομή εφαρμογών σε συσκευές iOS στο App Store της APPLE και εμποδίζοντας τους προγραμματιστές να επικοινωνούν με τους πελάτες σχετικά με εναλλακτικούς τρόπους πληρωμής. Η απόφαση αποτελεί σημαντικό πλήγμα για την Epic Games και άλλους προγραμματιστές, οι οποίοι ήλπιζαν ότι η απόφαση θα μπορούσε να αποτελέσει προηγούμενο για περαιτέρω αντιμονοπωλιακές αξιώσεις και να απαιτήσει από την APPLE να ανοίξει τις συσκευές iOS σε καταστήματα εφαρμογών και συστήματα πληρωμών τρίτων.

Η APPLE εξέδωσε την ακόλουθη δήλωση:

Η σημερινή απόφαση επιβεβαιώνει την ηχηρή νίκη της APPLE σε αυτή την υπόθεση, με εννέα από τους δέκα ισχυρισμούς να έχουν κριθεί υπέρ της APPLE. Για δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια, ομοσπονδιακό δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η APPLE τηρεί τους αντιμονοπωλιακούς νόμους σε πολιτειακό και ομοσπονδιακό επίπεδο. Το App Store συνεχίζει να προωθεί τον ανταγωνισμό, να προωθεί την καινοτομία και να διευρύνει τις ευκαιρίες και είμαστε υπερήφανοι για τη βαθιά συνεισφορά του τόσο στους χρήστες όσο και στους προγραμματιστές σε όλο τον κόσμο. Διαφωνούμε με σεβασμό με την απόφαση του δικαστηρίου σχετικά με τη μία εναπομείνασα αξίωση βάσει της πολιτειακής νομοθεσίας και εξετάζουμε το ενδεχόμενο περαιτέρω επανεξέτασης.

Από την πλευρά του, ο ιδρυτής της Epic Games, Tim Sweeney, με tweet του παραδέχτηκε τη δικαστική ήττα της εταιρείας του, αναφέροντας όμως ότι κατάφεραν να προσθέσουν έναν εναλλακτικό τρόπο πληρωμών για εφαρμογές και παιχνίδια, οδηγώντας τους χρήστες σε web συνδέσμους. Ο Sweeney καταλήγει ότι ήδη η εταιρεία του εξετάζει τα μελλοντικά της σχέδια.

Η Epic μήνυσε αρχικά την APPLE το 2020, όταν ανάγκασε την APPLE να αφαιρέσει το Fortnite από το App Store, αφού παραβίασε σκόπιμα τους όρους του App Store σχετικά με τις αγορές εντός εφαρμογής. Αν και η APPLE είχε κερδίσει σε μεγάλο βαθμό την αγωγή όταν ο δικαστής δήλωσε ότι η APPLE δεν ενεργούσε ως μονοπώλιο, το δικαστήριο τάχθηκε με το μέρος του κατασκευαστή του Fortnite στο θέμα των πολιτικών κατά της καθοδήγησης της APPLE όσον αφορά τους περιορισμούς στις αγορές εντός εφαρμογής.