Διπλώματα ευρεσιτεχνίας της APPLE φανερώνουν σχέδια για iPhone με αναδιπλούμενη οθόνη

1 έτος πριν
iPhone με αναδιπλούμενη οθόνη

Φαίνεται ότι κάθε χρόνο, έχουμε μια νέα πρόβλεψη ότι ένα αναδιπλούμενο iPhone είναι καθ' οδόν. Σύμφωνα με ορισμένες νέες πατέντες, μέρος του λόγου αυτής της αναμονής μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η APPLE διερευνά νέους τρόπους για να μετατρέψει κάθε διαθέσιμη ίντσα της συσκευής σε επιφάνεια εισόδου, ακόμη και όταν είναι διπλωμένη σαν κέλυφος. Όπως παρατήρησε για πρώτη φορά το APPLEInsider, το Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και Εμπορικών Σημάτων των ΗΠΑ παραχώρησε στον κατασκευαστή του iPhone αρκετές νέες πατέντες την Τρίτη, οι οποίες υποδηλώνουν εξαιρετικά λεπτομερείς δυνατότητες εισόδου για οποιεσδήποτε μελλοντικές συσκευές της APPLE, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, των αναδιπλούμενων συσκευών. Η APPLE κατέθεσε τον Απρίλιο του περασμένου έτους τη σχετική αίτηση λίγους μόλις μήνες μετά τις αρχικές αναφορές που ανέφεραν ότι η APPLE εργαζόταν πάνω σε ένα είδος αναδιπλούμενου iPad.

Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας (το οποίο μπορείς να διαβάσεις εδώ) περιγράφει πώς τα στρώματα αισθητήρων αφής μπορούν να "επικαλύπτονται" από τα εξωτερικά πάνελ μιας συσκευής. Σύμφωνα με την περίληψη του διπλώματος ευρεσιτεχνίας, οι αισθητήρες αυτοί μπορούν να περάσουν κάτω από ένα γυάλινο στρώμα κατά μήκος της πρόσοψης, του κάτω μέρους και των "κυρτών πλευρικών τοιχωμάτων" μιας συσκευής. Όλα αυτά δείχνουν ότι η APPLE δοκιμάζει χαρακτηριστικά που θα επιτρέπουν τη δυνατότητα αφής σχεδόν σε κάθε ίντσα της επιφάνειας της συσκευής. Φυσικά, ο κίνδυνος αυτού θα ήταν το πόσο εύθραυστο θα μπορούσε να γίνει το smartphone, ειδικά καθώς αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι δεν θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις μια κανονική θήκη τηλεφώνου χωρίς να χάσετε την πλήρη ή μερική δυνατότητα χειρισμού της οθόνης μέσω αφής.

Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας αναφέρεται επίσης "σε μια οθόνη που “περιτυλίγει” μέρος ή το σύνολο της συσκευής", γεγονός που φαίνεται να υποδεικνύει ότι η εταιρεία από το Cupertino έχει διερευνήσει στρογγυλεμένα πλευρικά τοιχώματα για να επιτρέψει τη δυνατότητα αισθητήρων αφής.

Η APPLE κινείται προς την κατεύθυνση της μετατροπής των iPhone της σε μεγάλες, εύχρηστες πλάκες που δεν έχουν κάποιο notch ή πρακτικά κάποια έντονη οπή ή εξωτερικό κουμπί. Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας αναφέρει ότι αυτοί οι αισθητήρες αφής στα πλαϊνά τοιχώματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για χειρισμούς της κάμερας, για ρύθμιση έντασης του ήχου ή άλλα ρυθμίσεις για τον έλεγχο της φωτεινότητας ή της αντίθεσης.

Όσο για το γιατί κάποιος θα ήθελε αισθητήρες αφής στην πίσω πλάτη, η APPLE δήλωσε ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μεταξύ άλλων σε "εφαρμογές παιχνιδιών" για την προβολή της δράσης χωρίς να χρειάζεται να καλύπτεται κάποιο μέρος της οθόνης. Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας αναφέρεται σε τοιχώματα που σχηματίζονται από "διαφανή και αδιαφανή υλικά" από πλαστικό, μέταλλο ή σύνθετα υλικά ινών ή επικαλύψεις από διαφανές γυαλί ή πλαστικά.

Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της APPLE αναφέρεται επίσης στο πώς η "αναδιπλούμενη ηλεκτρονική συσκευή" μπορεί να επιτύχει ένα μέρος αυτής της δυνατότητας αφής με σχεδιασμό clamshell. Πρόκειται για ένα "ελαστομερές υλικό" που επιτρέπει στη συσκευή να λυγίζει, με διαφανείς αισθητήρες αφής που εξακολουθούν να είναι ενεργοποιημένοι κατά μήκος των τοιχωμάτων της συσκευής.

Υπάρχει επίσης μια αναφορά σε "ένα περίβλημα που επιτρέπει σε μια συσκευή να διπλωθεί μία ή περισσότερες φορές κατά μήκος ενός ή περισσότερων αξόνων αναδίπλωσης", αλλά δεν είναι σαφές αν κάποιος θα χρειαζόταν ή θα ήθελε να διπλώσει μια συσκευή περισσότερες από μία φορές.

Πάντως υπάρχει διαφωνία μεταξύ αναλυτών σχετικά με το αν η APPLE θα μπορούσε να κυκλοφορήσει κάποιο είδος αναδιπλούμενου υβριδικού Mac/iPad μέχρι το επόμενο έτος. Οι πατέντες δεν είναι πάντα ένας καλός δείκτης για το τι πρόκειται να συμβεί, αλλά τα σημερινά νέα δείχνουν ότι η APPLE εξετάζει τουλάχιστον ένα πιο αναδιπλούμενο μέλλον.