Το drone DJI M30 πετάει ακόμα και υπό βροχή

1 έτος πριν
 DJI M30 drone

Η αλήθεια είναι πως η βροχή δεν είναι και ο καλύτερος φίλος των drones. Μέχρι τώρα, τουλάχιστον, διότι το M30 Enterprise, το νεότερο δημιούργημα της DJI έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα. Κατ’ αρχάς να ξεκαθαρίσουμε κάτι: δεν πρόκειται για το πρώτο αδιάβροχο drone της εταιρείας. Ικανοποιητικές αντοχές στο νερό είχε επιδείξει στο παρελθόν και το M300 RTK με τη DJI να τονίζει ωστόσο ότι δεν συνίστατο η λειτουργία του υπό καταρρακτώδη βροχή και χιόνι. Με το Matrice 30 (ή M30) Enterprise όμως τα πράγματα αλλάζουν.

Το συγκεκριμένο drone διαθέτει πιστοποίηση IP55, κάτι που του προσφέρει σπουδαία αντοχή σε νερό και σκόνη (θυμίζουμε ότι το M300 RTK είχε IP45). Η δε ανακοίνωση της DJI δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας αφού αναφέρει ξεκάθαρα πως το drone τα καταφέρνει σε «έντονη βροχή, έντονο άνεμο, μεγάλο υψόμετρο, ακόμα και σε συνθήκες πάγου και χιονιού και θερμοκρασίες από -20 έως και 50 βαθμούς Κελσίου».

Όπως προδίδει και η πλήρης ονομασία του, το M30 Enterprise είναι ένα drone που προορίζεται για καθαρά επαγγελματική χρήση. Πλαισιώνεται από το δικό του, ρομποτικό docking station το οποίο διαθέτει πλήρη μετεωρολογικό σταθμό, κεραίες, κάμερες παρακολούθησης και δυνατότητα φόρτισης (με ταχεία φόρτιση 25 λεπτών). Απαιτεί πρόσβαση σε ρεύμα και internet, έρχεται με μπαταρία για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και υποστηρίζει 4G συνδεσιμότητα μέσω σχετικού dongle. Είναι δε σε θέση να προσφέρει κάλυψη σε αποστολές εμβέλειας έως και επτά χιλιομέτρων, πάντα τηρουμένης της σχετικής νομοθεσίας σε ό,τι αφορά τη θέση του drone αναφορικά με αυτή του πιλότου.

Το ίδιο το drone είναι αρκετά συμπαγές -χωράει ακόμα και σε σακίδιο πλάτης. Οι βραχίονές του «κουμπώνουν» αυτόματα στις θέσεις τους και διπλώνουν με το πάτημα ενός κουμπιού, χωρίς να χρειάζεται να αφαιρεθούν. Διαθέτει κάμερες στα 48 MP (αισθητήρας 1/2 ίντσας CMOS, 5-16x οπτικό zoom και 200x ψηφιακό) και τα 12 MP (ευρυγώνια, 8K φωτογραφίες, 4K/30fps βίντεο) με την έκδοση M30T να είναι εξοπλισμένη και με μία τρίτη, ραδιομετρική θερμική κάμερα. Το τελευταίο συνοδεύεται από ένα επανασχεδιασμένο χειριστήριο με οθόνη 7 ιντσών και πιστοποίηση IP54.

Το M30 Enterprise ξεκινά από τα $10.000 με το M30T να φτάνει τα $14.000. Σίγουρα πάντως στον ΓΕΡΜΑΝΟ θα βρεις πολύ πιο οικονομικές προτάσεις ειδικά για τις δικές σου απαιτήσεις προκειμένου να μπεις στο μαγικό κόσμο των drones και να αξιοποιήσεις τις τεράστιες δυνατότητές τους.