EE: Μόνο με USB-C η φόρτιση smartphones και άλλων gadget από το 2024

1 έτος πριν
USB-C

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε αυτό το μήνα νέο κανονισμό σύμφωνα με τον οποίο κατασκευαστές smartphone, tablet και φωτογραφικών μηχανών που πωλούνται στην Ευρώπη, θα πρέπει να ενσωματώνουν κοινή θύρα φόρτισης USB-C στα προϊόντα τους.

Σύμφωνα με το νέο κανονισμό, όλα τα μελλοντικά smartphones που θα πωλούνται στην Ε.Ε. από το φθινόπωρο του 2024, θα πρέπει να διαθέτουν USB-C θύρα, συμπεριλαμβανομένου του iPhone. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το iPhone 15 θα είναι το πρώτο smartphone της Apple που θα ενσωματώνει σχετική θύρα, αφήνοντας για πάντα πίσω της την τεχνολογία Lightning.

Οι καταναλωτές δεν θα χρειάζονται πλέον διαφορετικό φορτιστή και καλώδιο κάθε φορά που αγοράζουν μια νέα συσκευή και θα μπορούν να χρησιμοποιούν μόνο έναν για όλες τις φορητές ηλεκτρονικές συσκευές, ανεξαρτήτως μεγέθους. Απαραίτητη διευκρίνηση ότι ο νέος κανονισμός ισχύει μόνο για gadgets που φορτίζουν μέσω ενσύρματου καλωδίου και όχι για εκείνες τις συσκευές που φορτίζουν αποκλειστικά ασύρματα.

«Σήμερα κάναμε τον κοινό φορτιστή πραγματικότητα στην Ευρώπη! Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές απογοητεύονταν επί μακρόν με τους πολλαπλούς φορτιστές που συσσωρεύονταν με κάθε νέα συσκευή. Τώρα θα μπορούν να χρησιμοποιούν έναν ενιαίο φορτιστή για όλα τα φορητά gadget τους», δήλωσε ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Alex Agius Saliba.

«Είμαστε υπερήφανοι που στις κατηγορίες των συσκευών περιλαμβάνονται επίσης φορητοί υπολογιστές, e-book readers, ακουστικά, πληκτρολόγια, ποντίκια υπολογιστών και φορητές συσκευές πλοήγησης, εκτός από smartphones, tablets, ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, in-ear και on-ear ακουστικά , φορητές κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών και φορητά ηχεία. Προσθέσαμε επίσης διατάξεις σχετικά με την ασύρματη φόρτιση που αποτελεί την επόμενη εξέλιξη στην τεχνολογία φόρτισης αλλά και διευκρινήσεις για την κατάλληλη πληροφόρηση των καταναλωτών», συνέχισε.

Οι καταναλωτές  θα έχουν ακόμα τη δυνατότητα επιλογής νέου smartphone με ή χωρίς φορτιστή. Θα λαμβάνουν επίσης σαφείς πληροφορίες σχετικά με τα χαρακτηριστικά φόρτισης των νέων συσκευών, και θα ενημερώνονται αν οι υπάρχοντες φορτιστές τους είναι συμβατοί. Πάντως δεν είναι σαφές αν οι κατασκευαστές θα πρέπει να διαθέτουν και τις δύο επιλογές συσκευασίας στην Ευρώπη.

Όπως σημειώνει σε δελτίο τύπου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο νέος κανονισμός θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη επαναχρησιμοποίηση των φορτιστών, βοηθώντας τους καταναλωτές να εξοικονομήσουν έως και 250 εκατ. ευρώ ετησίως από περιττές αγορές φορτιστών. Στο ίδιο δελτίο επισημαίνεται ότι οι άχρηστοι και αχρησιμοποίητοι φορτιστές εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύουν περίπου 11.000 τόνους ηλεκτρονικών αποβλήτων ετησίως.