Ειδήσεις που ξεχώρισαν αρχές Ιανουαρίου

3 μήνες πριν
iss

Αρχές του 2024 και στον κόσμο της τεχνολογίας τίποτα δε μένει στατικό. Το 2023 αν και έφυγε, μας έδωσε κάποιες ενδιαφέρουσες ειδήσεις στο τελείωμά του. Πάμε να δούμε μερικές που ξεχώρισαν:

Το X έχει χάσει το 71% της αξίας του στην εποχή του Elon Musk

Το X του Elon Musk, έχει χάσει πάνω από 71% της αξίας του από τότε που ο δισεκατομμυριούχος το εξαγόρασε τον Οκτώβριο του 2022, σύμφωνα με την εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων Fidelity. 

Συγκεκριμένα H Fidelity λέει ότι η εταιρεία αξίζει τώρα κατά 71,5% λιγότερο απ' ότι όταν ο Musk την αγόρασε για 44 δισεκατομμύρια δολάρια, τότε γνωστή ως Twitter. Εκπρόσωπος της Fidelity δήλωσε στο Business Insider ότι η εταιρεία δεν σχολιάζει μεμονωμένες εταιρείες ή επενδυτικές αποφάσεις των κεφαλαίων της.

Το 2023 ήταν μια δύσκολη χρονιά για την X και τις σχέσεις της με τους διαφημιστές της. Τον Ιούλιο, ο Musk δήλωσε σε μια ανάρτηση της X ότι η εταιρεία βρισκόταν σε δύσκολη οικονομική θέση εξαιτίας μιας τεράστιας πτώσης στη διαφήμιση.

"Εξακολουθούμε να έχουμε αρνητικές ταμειακές ροές, λόγω της πτώσης των διαφημιστικών εσόδων κατά ~50% συν το βαρύ φορτίο χρέους", έγραψε ο Musk.

Και τον Νοέμβριο, εταιρείες όπως η Disney και η IBM απέσυραν τις διαφημίσεις τους από το X, αφού ο Musk φαινομενικά υποστήριξε μια αντισημιτική ανάρτηση, επιτεθόμενος με βαριούς χαρακτηρισμούς σε όσες εταιρείες απέσυραν τη διαφήμισή τους από την πλατφόρμα.

1,8 εκατομμύρια πωλήσεις για την TESLA το 2023

Η TESLA βρήκε νέα σπίτια για 1,8 εκατομμύρια ηλεκτρικά οχήματα το περασμένο έτος, όπως αποκάλυψε στις αρχές της χρονιάς. Αυτό σίγουρα θα έχει ευχαριστήσει τον διευθύνοντα σύμβουλο, Elon Musk, αφού σημαίνει ότι η εταιρεία έχει επιτύχει τον στόχο της ως προς τον όγκο πωλήσεων που είχε δώσει στους επενδυτές όταν δημοσίευσε τα οικονομικά αποτελέσματα του 2022 στα τέλη Ιανουαρίου.

Η TESLA κατασκεύασε 494.989 οχήματα το τελευταίο τρίμηνο του 2023, εκ των οποίων 18.212 ήταν τα ακριβότερα αλλά παλαιότερα μοντέλα S και X. Πιο σημαντικά για τα κέρδη, είναι το γεγονός ότι η TESLA κατασκεύασε 476.777 Model 3 και Y. Για τους ίδιους τρεις μήνες, παρέδωσε 484.507 ηλεκτρικά οχήματα, εκ των οποίων 461.538 ήταν τα συγκεκριμένα δημοφιλή μοντέλα.

Συνολικά, για το 2023 η TESLA κατασκεύασε 1.845.985 ηλεκτρικά οχήματα - 1.775.159 μοντέλα 3 και Y και 70.826 μοντέλα S και X. Και παρέδωσε 1.808.581 ηλεκτρικά οχήματα - επιτυγχάνοντας τον στόχο πωλήσεων 1,8 εκατομμυρίων αυτοκινήτων για το 2023.  

Το 2023 αποτελεί μια ακόμη ρεκόρ χρονιά για την TESLA, αλλά είναι επίσης μια ακόμη χρονιά όπου η εταιρεία έμεινε πολύ πίσω από τον στόχο της σωρευτικής ετήσιας ανάπτυξης 50%. Πέρυσι μεγάλωσε κατά 40%; φέτος μεγάλωσε κατά 38%.

Συνεργασία Ρωσίας – ΗΠΑ για το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Ρωσία και Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μια τεταμένη σχέση, στην καλύτερη περίπτωση, τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, το ζευγάρι συνεχίζει να συνεργάζεται σε έναν τομέα: τη μεταφορά πληρωμάτων στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). 

H Roscosmos, ο Ομοσπονδιακός Διαστημικός Οργανισμός της Ρωσίας, ανακοίνωσε ότι οι δύο χώρες θα συνεχίσουν τη συνεργασία τους στις "διασταυρούμενες πτήσεις" έως και το 2025. Οι διασταυρούμενες πτήσεις περιλαμβάνουν τοποθέτηση πληρωμάτων από πολλαπλές χώρες στο ίδιο διαστημόπλοιο.  

H Roscosmos σκοπεύει πάντα να έχει τουλάχιστον έναν αντιπρόσωπό της στο ρωσικό τμήμα του ISS και τουλάχιστον έναν αντιπρόσωπο της NASA στο αμερικανικό τμήμα. Ο ISS, που εκτοξεύτηκε το 1998, αποτελεί σύμβολο συνεργασίας ΗΠΑ-Ρωσίας μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Η είδηση ακολουθεί την ανακοίνωση της NASA τον Απρίλιο του 2023 ότι η Ρωσία θα παραμείνει στον ISS μέχρι το 2028. Ο γενικός διευθυντής της Roscosmos, Yuri Borisov, είχε δηλώσει προηγουμένως ότι η Ρωσία θα αποσυρθεί από τον ISS "μετά το 2024" για να επικεντρωθεί στη δημιουργία του δικού της διαστημικού σταθμού.

Ξεχωριστή θήκη φέρνει το πληκτρολόγιο του Blackberry στο iPhone

Μια εταιρεία με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο με την επωνυμία Clicks ανακοίνωσε ένα νέο αξεσουάρ για iPhone το οποίο ίσως σου αρέσει αν ήσουν fan των BlackBerry smartphones. 

Πρόκειται για μια θήκη και ένα φυσικό πληκτρολόγιο 2 σε 1, που μπορείς να προσαρτήσεις στο iPhone αν θέλεις μια πιο απτική εμπειρία πληκτρολόγησης, που φέρνει πίσω αναμνήσεις από το πληκτρολόγιο Typo του Ryan Seacrest πριν από μια δεκαετία. Το πληκτρολόγιο της εταιρείας βρίσκεται στο κάτω μέρος της θήκης και δεν καλύπτει κανένα μέρος της οθόνης ή οποιοδήποτε μέρος της συσκευής εκτός από το πίσω μέρος και τις άκρες της. Αντ' αυτού, επεκτείνει το μήκος του κινητού, παρέχοντας πλήρη θέα οτιδήποτε βρίσκεται στην οθόνη ακόμη και κατά τη διάρκεια της πληκτρολόγησης.

Το πληκτρολόγιο συνδέεται με το iPhone μέσω της θύρας Lighting ή USB-C του, ανάλογα με το μοντέλο που έχεις, και σου επιτρέπει να φορτίσεις το τηλέφωνό σου όπως συνήθως. Δεν έχει σύνδεση Bluetooth, αλλά αυτό σημαίνει επίσης ότι δεν τροφοδοτείται από μπαταρία που θα χρειαζόταν φόρτιση.

Τεράστιο hacking στη PARAMOUNT

Η National Amusements, η μητρική εταιρεία των CBS και PARAMOUNT, ανέφερε τον περασμένο μήνα ένα hacking που έγινε πριν ένα χρόνο και επηρέασε 82.128 άτομα. Η παραβίαση αποκαλύφθηκε σε νομική κατάθεση της εταιρείας στο Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα του Μέιν βάσει ενός νόμου του 2005 για την ψηφιακή ιδιωτικότητα. 

Η κακόβουλη εισβολή έγινε το διάστημα 13 με 15 Δεκεμβρίου 2022 και επηρέασε 82.128 άτομα, εκ των οποίων 64 κάτοικοι του Μέιν. Δεν είναι σαφές αν έγινε κλοπή δεδομένων που αφορούσαν πελάτες ή μόνο υπαλλήλους της εταιρείας. Η εταιρεία άρχισε να ενημερώνει τα θύματα στις 22 Δεκεμβρίου 2023. Ωστόσο, στην ειδοποίηση αναφέρεται ως ημερομηνία ανακάλυψης της παραβίασης η 23η Αυγούστου 2023, δηλαδή 8 μήνες μετά το περιστατικό, κάτι σίγουρα απογοητευτικό.

Η National Amusements απέκτησε τον έλεγχο των Paramount και CBS το 2019. Το συγκεκριμένο hacking φαίνεται ξεχωριστό από ένα άλλο στην Paramount που γνωστοποιήθηκε τον Αύγουστο μέσω του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα της Μασαχουσέτης και είχε ημερομηνία μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου 2023.

Ο CEO ενός σημαντικού crypto fund, τελικά δεν υπήρχε καθόλου

Για χρόνια κυκλοφορούσαν φήμες στα social media ότι ο διευθύνων σύμβουλος της πλέον κλειστής εταιρείας κρυπτονομισμάτων HyperVerse, Steven Reece Lewis, ήταν ένα "ψεύτικο πρόσωπο" που "δεν υπάρχει".

Όπως αποκάλυψε η έρευνα της Guardian, τα προσόντα του Reece Lewis φαίνεται να ήταν όλα πλαστά, σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν επενδυτές στην HyperVerse. Μετά την κατάρρευση της εταιρείας, κατηγορούμενης για απάτη τύπου πυραμίδας, ανεστάλησαν οι αναλήψεις κεφαλαίων.

Η ταυτότητα του Reece Lewis δεν μπόρεσε να επαληθευτεί από την έρευνα. Ούτε τα πανεπιστήμια που φέρεται να παρακολούθησε, ούτε οι εταιρείες όπου δήθεν εργάστηκε δεν έχουν κανένα αρχείο του. Προφανώς όλα του τα προσόντα ήταν κατασκευασμένα.

Προσωπικότητες όπως ο συνιδρυτής της Apple, Steve Wozniak, εξέφρασαν την υποστήριξή τους προς τον Reece Lewis ως έναν δυναμικό ηγέτη για το HyperVerse. Ο Reece Lewis με την εταιρεία του παρουσίασε ένα πρωτοποριακό όραμα, με σκοπό να συναγωνιστεί το Metaverse του Facebook. Επεδίωκε να δημιουργήσει το "νέο σύνορο ενός γαλαξιακού σύμπαντος" και να φέρει στην πραγματικότητα "έναν πλήρη εικονικό κόσμο", όπως υπόσχονταν τα διαφημιστικά του Reece Lewis. Σε ένα βίντεο, ο Wozniak ανέφερε ότι στήριξε τον "Steven" για το HyperVerse, εκφράζοντας την ανυπομονησία του για το εγχείρημα αυτό.

Η MSI έχει μια σημαντική ανακοίνωση για τη CES 2024

H MSI προσέφερε μια σύντομη ματιά στον επερχόμενο φορητό υπολογιστή για παιχνίδια της μέσω ενός teaser βίντεο στο Instagram. Το σύντομο κλιπ δείχνει δύο μοχλούς χειρισμού εκατέρωθεν, φωτισμό RGB, ανοίγματα εξαερισμού στις πλευρές και αυτό που φαίνεται να είναι το λογότυπο της MSI στο πίσω μέρος. 

Ενώ λεπτομέρειες δεν υπάρχουν, ο σχεδιασμός εμπνέεται από ανταγωνιστές όπως το ROG Ally της ASUS στη διάταξη των μοχλών. Η MSI αναφέρεται στη μυστηριώδη συσκευή ως "ένα νέο είδος δράκου της MSI" στην ανάρτηση, υποδηλώνοντας ότι θα επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο παιχνιδιών της πέρα από τους φορητούς υπολογιστές.  

Αυτό υποδηλώνει ότι η συσκευή προορίζεται να παρέχει μια ολοκληρωμένη φορητή εμπειρία παιχνιδιού για να ανταγωνιστεί τις φορητές κονσόλες, επομένως, η MSI δεν αναπτύσσει μια κονσόλα cloud gaming όπως η Logitech G Cloud. 

Στο εσωτερικό, το φορητό της MSI πιθανότατα θα χρησιμοποιεί επεξεργαστή Intel από τη στιγμή που η εταιρεία έσπευσε να απαντήσει στην ανακοίνωση της MSI, ενώ θα τρέχει Windows 11.

Περισσότερα για την CES 2024 θα μάθεις τις επόμενες μέρες. Βρισκόμαστε ήδη στο Las Vegas για τη μεγαλύτερη έκθεση τεχνολογίας στον κόσμο και θα σου μεταφέρουμε όλες τις εξελίξεις από το χώρο της τεχνολογίας και των μεγαλύτερων κατασκευαστών. Stay tuned!