Έκρηξη σε πύραυλο της SpaceX κατά τη διάρκεια δοκιμών του Starship

1 έτος πριν
 Starship

Η SpaceX βρίσκεται σε στάδιο δοκιμών που αφορούν το Starship και την αποστολή του στη Σελήνη, χρησιμοποιώντας πύραυλο τύπου Super Heavy για την εκτόξευση. Όμως, στην τελευταία δοκιμή τα πράγματα πήραν άσχημη τροπή, αφού ο πύραυλος τυλίχθηκε στις φλόγες και δεν απογειώθηκε από τη βάση δοκιμών στο Texas.

Ευτυχώς, η εταιρεία ενημέρωσε πως δεν υπήρξαν τραυματισμοί από το συμβάν.

Ο πύραυλος “Booster 7”, όπως ονομάζεται το τρέχον πρωτότυπο, είναι εξοπλισμένος με 33 κινητήρες Raptor version 2. Στο πλαίσιο των δοκιμών, έγινε απόπειρα ελέγχου περιστροφής και στους 33 κινητήρες ταυτόχρονα, κάτι που φαίνεται να προκάλεσε το πρόβλημα αφού όπως δηλώνει ο Elon Musk, πρόκειται για μια πολύπλοκη διαδικασία και στο μέλλον θα αποφύγουν να το επιχειρήσουν ξανά.

Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που ένας πύραυλος του Starship αντιμετωπίζει προβλήματα. Άλλοι έπιασαν φωτιά, άλλοι εξερράγησαν κι άλλοι ήταν πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της αποστολής τους όμως λίγο πριν την προσεδάφιση, καταστράφηκαν.

Μέσα σε όλα, οι εγκαταστάσεις Boca Chica στο Texas έπρεπε να λάβουν έγκριση από πολλούς οργανισμούς προτού η SpaceX μπορέσει να προχωρήσει με δοκιμές στην περιοχή. Ορισμένα «ΟΚ» άργησαν να δοθούν κι αυτό πήγε πίσω τις δοκιμές.

Η εταιρεία ξεπέρασε πολλά εμπόδια, καταφέρνοντας να εκτοξεύσει με επιτυχία τον πύραυλο κι ύστερα να τον προσγειώσει, τον Μάιο του 2021.

Ο Elon Musk είχε δηλώσει πως τον Ιούλιο θα ήταν όλα έτοιμα για την εκτόξευση του Starship, όμως μετά το παραπάνω συμβάν είναι αμφίβολο αν η εταιρεία θα καταφέρει να πετύχει το στόχο της. Προς το παρόν, αφιερώνονται σε ελέγχους γύρω από το συμβάν, εξετάζοντας τον εξοπλισμό και τα σχεδιάζοντας με προσοχή τα επόμενά τους βήματα. Με αρκετές επιτυχημένες αποστολές -μικρής ή μεγάλης έκτασης- στο ιστορικό της, αλλά και μια αρμάδα δορυφόρων ήδη σε τροχιά, η SpaceX πιθανότατα θα καταφέρει να ανταπεξέλθει και να πετύχει το στόχο της παρά τα όποια προβλήματα.