«Έλαμψε» η Ελλάδα στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής 2021

2 έτη πριν
Kid Setting up a robot

Εξαιρετικά τα πήγε η Ελλάδα στον φετινό τελικό της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Ρομποτικής καθώς κατέκτησε τέσσερις θέσεις στην πρώτη δεκάδα. Στον διαγωνισμό με θέμα «Powerbots: To Μέλλον της Ενέργειας», οι ελληνικές ομάδες ξεχώρισαν ανάμεσα σε περισσότερες από 200 ομάδες από 65 χώρες.

Η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής ή World Robot Olympiad WRO αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς για την εκπαιδευτική ρομποτική παγκοσμίως. Οι ομάδες που κατάφεραν να κερδίσουν τις τέσσερις διακρίσεις και να πλασαριστούν εντός της πρώτης δεκάδας, ήταν οι εξής:

  • Minders (5η θέση στην κατηγορία Open Λυκείου)
  • The Speeders (5η θέση στην κατηγορία #FutureEngineers – Αυτόνομη Οδήγηση)
  • Autonomous (9η θέση στην κατηγορία Open Λυκείου)
  • Airgenics (10η θέση στην κατηγορία Open Λυκείου)

Οι Minders παρουσίασαν μία αυτοματοποιημένη ποιοτική καλλιέργεια σε θερμοκήπιο όπου η ενέργεια προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Οι The Speeders διακρίθηκαν με κατασκευή αυτοκινήτου και αυτόνομη οδήγηση σε πραγματικό περιβάλλον. Οι Autonomous καταπιάστηκαν με υδροπονική καλλιέργεια φυτών. Οι Airgenics, τέλος, παρουσίασαν έργο με ανεμογεννήτριες πόλεων.

Επιπρόσθετα, εξαιρετικά τα πήγαν και οι ομάδες ROBOKS και Robotonio που κατέκτησαν τη 13η και 19η θέση αντίστοιχα στις κατηγορίες που αγωνίστηκαν.

Όλες οι ομάδες που εκπροσώπησαν την Ελλάδα στον τελικό της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Ρομποτικής αναδείχθηκαν μέσα από τον εθνικό διαγωνισμό που διοργάνωσε ο WROHellas σε συνεργασία με την COSMOTE. Από το 2015 μέχρι και σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί μάλιστα επτά Πανελλήνιοι Διαγωνισμοί Εκπαιδευτικής Ρομποτικής με 25.000 συμμετοχές μαθητών. Η συνολική «συγκομιδή» της χώρας μας στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής περιλαμβάνει έξι μετάλλια και 13 θέσεις στην πρώτη δεκάδα.