Σύγκρουση δορυφόρων SpaceX-Κινέζικου Σταθμού

2 έτη πριν
satellite

Οι σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας δε διάγουν και τις καλύτερες μέρες τους και υπεύθυνος γι’ αυτό είναι ο Elon Musk. Όχι ότι πριν «χτυπήσει» ο επικεφαλής entrepreneur τα πράγματα πήγαιναν καλύτερα αλλά όσο να ‘ναι, το προ ολίγων ημερών διπλό περιστατικό με την παρ’ ολίγον σύγκρουση δορυφόρων της SpaceX με τον Κινέζικο Διαστημικό Σταθμό ήρθε να κλιμακώσει την ένταση. Η Κίνα μάλιστα κατήγγειλε τα «near-misses» στην Επιτροπή για την Ειρηνική Χρήση του Διαστήματος του ΟΗΕ, όμως απ’ ό,τι φαίνεται το αφτί του Musk δεν ιδρώνει ιδιαίτερα…

Ο επικεφαλής των Tesla και SpaceX, μιλώντας στους Financial Times εμφανίστηκε καθησυχαστικός στην προσπάθειά του να εξηγήσει πως οι κινήσεις του δεν πρόκειται να εμποδίσουν τα πλάνα καμίας χώρας στο διάστημα. «Το διάστημα είναι εξωφρενικά τεράστιο και οι δορυφόροι απίστευτα μικροί. Δεν τίθεται θέμα παρεμπόδισης κανενός, ούτε κάναμε κάτι τέτοιο στο παρελθόν, ούτε πρόκειται στο μέλλον», ανέφερε ο Musk προσθέτοντας πως οι δορυφόροι της SpaceX δεν θα μονοπωλήσουν ραδιοσυχνότητες και δορυφορικές τροχιές.

Η SpaceX έχει εκτοξεύσει πάνω από 1600 δορυφόρους επί του παρόντος, με την τελευταία προσθήκη στο δίκτυό της να γίνεται στις 18 Δεκεμβρίου και να αφορά την εκτόξευση 52 επιπλέον δορυφόρων. Οι κατηγορίες της Κίνας πάντως έρχονται να προστεθούν στους προβληματισμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (European Space Agency ή ESA, η αντίστοιχη NASA της ηπείρου μας), ο επικεφαλής του οποίου, Josef Aschbacher, είχε τοποθετηθεί λέγοντας πως ο Elon Musk επί του πρακτέου είναι εκείνος που βάζει τους κανόνες στο διάστημα, ελλείψει ανταγωνισμού και νομοθεσίας.