Έως και πέντε προφίλ ανά χρήστη ετοιμάζεται να επιτρέψει το Facebook;

1 έτος πριν
Facebook Προφίλ

Μία σημαντική αλλαγή φαίνεται πως έχει στα σκαριά η META. Όπως ανακοινώθηκε, το Facebook επιτρέπει δοκιμαστικά σε επιλεγμένους χρήστες να διατηρούν έως και πέντε προφίλ, εν αντιθέσει με το ένα που επιτρεπόταν μέχρι πρότινος (και επιτρέπεται ακόμα για όλους εμάς τους υπόλοιπους).

Όπως εξήγησε το δίκτυο, πρόθεσή του είναι να δώσει στους χρήστες του την ευκαιρία να δημιουργήσουν έως και τέσσερα, επιπρόσθετα προφίλ τα οποία θα συνδέσουν στον λογαριασμό τους -ή αν προτιμάς, στο κεντρικό τους προφίλ. Η βασική ιδέα είναι ότι το κάθε προφίλ θα μπορεί να απευθύνεται και σε ένα διαφορετικό κοινό: άλλο να είναι το προφίλ που βλέπουν οι συνάδελφοί σου κι άλλο εκείνο που βλέπουν οι φίλοι σου. Πρακτικά δηλαδή θα έχεις έναν λογαριασμό αλλά με πολλαπλά προφίλ.

Το παραπάνω βέβαια δεν αποτελεί… συγχωροχάρτι για όσους βλέπουν το Facebook συχνά-πυκνά να τους απαγορεύει την πρόσβαση. Όπως εξήγησε ο Leonard Lim, εκπρόσωπος της META, τυχόν παραβάσεις και ποινές του χρήστη, θα αφορούν τον λογαριασμό του συνολικά και όχι μεμονωμένα προφίλ του. «Δοκιμάζουμε έναν τρόπο ώστε οι χρήστες να έχουν περισσότερα από ένα προφίλ συνδεδεμένα με τον λογαριασμό τους στο Facebook, έτσι ώστε να τους βοηθήσουμε να προσαρμόσουν την εμπειρία χρήσης τους βάσει των ενδιαφερόντων και των σχέσεών τους», εξήγησε ο Lam.

Μάλιστα τα έξτρα προφίλ δε θα είναι ανάγκη να χρησιμοποιούν τα πραγματικά στοιχεία του χρήστη (σχετικά π.χ. με το όνομά του), φτάνει να μην αντιβαίνουν στην πολιτική του Facebook (οπότε ως εκ τούτου, αριθμοί και ειδικοί χαρακτήρες εξακολουθούν να απαγορεύονται).

Διαβάζοντας πίσω από τις λέξεις πάντως, η προσπάθεια του Facebook να κρατήσει τους χρήστες -και δη εκείνους μικρότερης ηλικίας- στις τάξεις του είναι εμφανής. Η «αιμορραγία» προς το TikTok είναι μεγαλύτερη από ποτέ κι όπως φαίνεται στη META δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα να δοκιμάσουν νέες ιδέες έτσι ώστε να αντιστρέψουν την κατάσταση.