Επιδιορθώθηκε το bug στο Microsoft Exchange

2 έτη πριν
Microsoft Exchange

Η νέα χρονιά δεν μπήκε με τους καλύτερους οιωνούς για ένα ποσοστό εταιρικών χρηστών Windows. Την 1η Ιανουαρίου του 2022 καταγράφηκε ένα μάλλον ασυνήθιστο πρόβλημα, αφού ένα bug που δημιουργήθηκε, εμπόδιζε τους servers του Exchange να στείλουν emails.

Ο πρώτος που ανέφερε πώς είχε η κατάσταση ήταν ένας χρήστης του Reddit -και Exchange admin- ο οποίος τα ξημερώματα της πρωτοχρονιάς διαπίστωσε το ζήτημα. Λίγο αργότερα το πρόβλημα επιβεβαιώθηκε και από άλλους χρήστες οι οποίοι και ξεκίνησαν το… troubleshooting καθώς μοιράζονταν τις λύσεις στις οποίες κατέφυγαν προκειμένου να φύγουν κανονικά τα emails από τους servers τους.

«Το πρόβλημα οφείλεται σε έναν λανθασμένο έλεγχο ημερομηνίας με την είσοδο της νέας χρονιάς κα δεν προκλήθηκε από βλάβη της ίδιας της μηχανής AV. Ο έλεγχος που γίνεται στο αρχείο υπογραφής οδηγεί στην κατάρρευση της μηχανής κακόβουλου λογισμικού με αποτέλεσμα τα μηνύματα να παραμένουν κολλημένα στις ουρές των εξερχόμενων», αναφέρει επί λέξει το μήνυμα της Microsoft με το οποίο η εταιρεία εξηγεί πώς έχει η κατάσταση.

Η Microsoft πάντως κινήθηκε άμεσα και προχώρησε στην επιδιόρθωση του προβλήματος. Προτείνει μάλιστα στους admins όχι μία αλλά δύο λύσεις: είτε να επιδιορθώσουν το bug οι ίδιοι βήμα-βήμα, είτε να χρησιμοποιήσουν ένα αυτοματοποιημένο script που θα κάνει όλη τη δουλειά για εκείνους. Σε κάθε περίπτωση, το FAQ που διατέθηκε αναφέρει πως «θα χρειαστεί ώρα» μέχρι να λυθεί το θέμα, ενώ ξεκαθαρίζει πως η αποστολή των μηνυμάτων που βρίσκονται στην ουρά ενδέχεται να είναι χρονοβόρα (ανάλογα με τον αριθμό των emails που… περιμένουν να φύγουν).