Επιστροφή στις επανδρωμένες αποστολές για την BLUE ORIGIN του Jeff Bezos

3 μήνες πριν
BLUE ORIGIN new shepard space missile

Πριν λίγες ημέρες, ο πύραυλος New Shepard της BLUE ORIGIN πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση μετά την καθήλωσή του το 2022, λόγω μιας αστοχίας κατά τη διάρκεια μιας μη επανδρωμένης αποστολής. Απογειώθηκε από το Δυτικό Τέξας και έφτασε στα όρια του διαστήματος, μεταφέροντας ένα πλήρωμα έξι ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του Εντ Ντουάιτ, του πρώτου Αφροαμερικανού υποψήφιου αστροναύτη του αμερικανικού διαστημικού προγράμματος από τη δεκαετία του 1960. Ο Ντουάιτ, σε ηλικία 90 ετών και οκτώ μηνών, έγινε ο γηραιότερος άνθρωπος που έφτασε στα όρια του διαστήματος.

Το πλήρωμα επιβιβάστηκε σε έναν θαλαμίσκο στην κορυφή του πυραύλου και εκτοξεύτηκε από τις εγκαταστάσεις της BLUE ORIGIN κοντά στο Βαν Χορν. Ο θαλαμίσκος αποσπάστηκε από τον πύραυλο και ξεπέρασε τα όρια της γήινης ατμόσφαιρας, φτάνοντας σε υψόμετρο 105,7 χιλιομέτρων, ενώ ο πύραυλος επέστρεψε με ασφάλεια στη Γη. Ο θαλαμίσκος προσγειώθηκε με αλεξίπτωτα μετά από μια πτήση περίπου 10 λεπτών, αν και ένα από τα τρία αλεξίπτωτα δεν άνοιξε πλήρως.

Ο Ντουάιτ, που επιλέχθηκε το 1961 από τον Πρόεδρο Κένεντι για εκπαίδευση στη NASA αλλά δεν είχε ταξιδέψει στο διάστημα μέχρι τώρα, εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για την εμπειρία. Η BLUE ORIGIN έχει πλέον στείλει 37 ιδιώτες αστροναύτες στα όρια του διαστήματος, συμπεριλαμβανομένου του ηθοποιού Γουίλιαμ Σάτνερ το 2021.

Ο New Shepard, ο μοναδικός ενεργός πύραυλος της BLUE ORIGIN, είχε καθηλωθεί μετά από μια αστοχία τον Σεπτέμβριο του 2022 κατά τη διάρκεια μιας μη επανδρωμένης αποστολής. Μετά από έρευνα, η Ομοσπονδιακή Διεύθυνση Αεροπλοΐας επέβαλε στην εταιρεία 21 διορθωτικά μέτρα. Ο πύραυλος επέστρεψε σε υπηρεσία τον Δεκέμβριο του 2023 με μια μη επανδρωμένη αποστολή που μετέφερε επιστημονικά και ερευνητικά πειράματα.

Η επιστροφή του New Shepard σε τακτικές πτήσεις ήταν βασικός στόχος του νέου Διευθύνοντος Συμβούλου της BLUE ORIGIN, Ντέιβ Λιμπ, ο οποίος διορίστηκε από τον ιδρυτή Τζεφ Μπέζος για να ανταγωνιστεί τη SpaceX του Ίλον Μασκ. Ωστόσο, η εταιρεία αντιμετωπίζει ακόμη προκλήσεις, όπως την ανάπτυξη του μεγαλύτερου πυραύλου New Glenn, ο οποίος έχει καθυστερήσει για χρόνια. Η BLUE ORIGIN ελπίζει να εκτοξεύσει τον New Glenn από τη Φλόριντα έως το τέλος του έτους.