Apple AirTag Tracker: Οι αλλαγές & το Precision Finding

2 έτη πριν
Apple AirTag Tracker

Η Apple ετοιμάζει αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα AirTags της και ο λόγος δεν είναι άλλος από την… εγκληματικότητα! Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Τα AirTags, σε περίπτωση που δε γνωρίζεις, αποτελούν μικρά gadgets που τοποθετούνται σε κάθε λογής αντικείμενα, από τσάντες και βαλίτσες, μέχρι scooters και αυτοκίνητα, επιτρέποντας στον χρήστη να παρακολουθεί ανά πάσα στιγμή την τοποθεσία τους μέσω της εφαρμογής Find My. Όπως ανακοίνωσε όμως η Apple, ετοιμάζει αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας τους έχοντας σαφείς ενδείξεις ότι τα gadgets της συνδέονται με παράνομες δραστηριότητες όπως κλοπές οχημάτων και παρακολούθηση (stalking, σαν να λέμε).

Όπως ανέφερε η εταιρεία από το Κουπερτίνο, στο εγγύς μέλλον θα υπάρξουν ενημερώσεις τόσο στο software των iPhone, όσο και σε αυτό των ίδιων των AirTags. Στο πλαίσιο αυτών των αλλαγών, θα εμφανίζεται μήνυμα κατά την εγκατάσταση των τελευταίων που θα ενημερώνει τους χρήστες ότι η παρακολούθηση προσώπων διώκεται ποινικά σε πολλές χώρες του κόσμου και πως η ίδια η εταιρεία υποχρεούται από τον νόμο να διαθέσει τα σχετικά με τα AirTags δεδομένα στις Αρχές εφ’ όσον της ζητηθούν. Πέραν τούτου, θα προστεθεί και μία καινούρια λειτουργία ονόματι Precision Finding. Αυτή θα αναλαμβάνει την ενημέρωση των χρηστών όταν ένα άγνωστο AirTag βρίσκεται σταθερά κοντά τους.

Τα AirTags διατέθηκαν εμπορικά πέρυσι τον Απρίλιο και η χαμηλή τους τιμή (στην Ελλάδα και τον ΓΕΡΜΑΝΟ θα τα βρεις έναντι μόλις €35,01 το ένα ενώ διατίθενται και μπρελόκ, δερμάτινα και μη) τα κατέστησε εξαιρετικά δημοφιλή στις τάξεις των χρηστών. Σε ουκ ολίγες περιπτώσεις εγκληματικών ενεργειών μάλιστα, η Apple έχει προσφέρει στις Αρχές σειριακούς αριθμούς AirTags και τα συνδεδεμένα σε αυτά Apple ID και μάλιστα, έχουν υπάρξει υποθέσεις στις οποίες με τον τρόπο αυτό έχουν εντοπιστεί ύποπτοι, σε ορισμένους εκ των οποίων απαγγέλθηκαν στη συνέχεια κατηγορίες.

Σύμφωνα με την Apple πάντως η μη ενδεδειγμένη χρήση των AirTags είναι «σπάνιο» φαινόμενο και τα μέτρα που παίρνει είναι περισσότερο για την αποτροπή παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον.