Φόρτιση laptops και smartphones στη στιγμή φέρνει η USB Type-C 3.1

1 έτος πριν
usb

Η ώρα της διάθεσης των καλωδίων USB Type-C 3.1 πλησιάζει και μαζί τους θα αλλάξει μια για πάντα ο τρόπος φόρτισης laptops, tablets, smartphones και λοιπών φορητών συσκευών. Την αρχή μάλιστα φέρεται να έχει κάνει ήδη η Club3D η οποία και λάνσαρε μια νέα σειρά καλωδίων USB Type-C με μέγιστη ισχύ 240 W -όταν τα καλώδια τεχνολογίας USB Type-C που θα βρεις αυτή τη στιγμή στην αγορά δεν ξεπερνούν τα 100 W.

Η αύξηση αυτή στην ισχύ (μιλάμε για 2,4 φορές πάνω) ουσιαστικά θα προσφέρει δύο πλεονεκτήματα στους χρήστες. Αφ’ ενός οι χρόνοι φόρτισης θα μειωθούν σημαντικά και αφ’ ετέρου θα καταστεί δυνατή η φόρτιση περισσότερο ενεργοβόρων συσκευών (όπως π.χ. gaming laptops) που μέχρι σήμερα απαιτούν κανονικό τροφοδοτικό δίχως να υποστηρίζουν φόρτιση μέσω USB.

Η γκάμα της Club3D μάλιστα έρχεται με επιλογές ταχυτήτων μεταφοράς δεδομένων 480 Mbps (USB 2.0 δηλαδή) και 20 Gbps (σαν να λέμε USB 4) καθώς επίσης και υποστήριξη βίντεο ανάλυσης 4K στα 60 Hz και 8K στα 60 Hz. Τα μήκη των καλωδίων είναι ένα και δύο μέτρα. Αυτό που πάντως δεν έχει ανακοινώσει ακόμα η Club3D είναι οι τιμές και η διαθεσιμότητα των καλωδίων -αν και σε ότι αφορά τις πρώτες, δεν είμαστε και ιδιαίτερα αισιόδοξοι.

Πέραν των νέων καλωδίων βέβαια, οι… early adopters τους θα χρειαστεί να εξοπλιστούν και με τους κατάλληλους φορτιστές τους οποίους η Club3D ή κάποια άλλη εταιρεία θα πρέπει πρώτα να ανακοινώσει (το υπάρχον μοντέλο υποστηρίζει έως και 132 W). Μένει να δούμε βέβαια πως θα υποδεχθούν οι ίδιες οι συσκευές τη νέα τεχνολογία. Σε τι βαθμό δηλαδή οι συμβατές συσκευές θα είναι σε θέση να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες των καλωδίων USB Type-C 3.1.

Αν κρίνουμε από τους ρυθμούς με τους οποίους εξελίσσεται το πρωτόκολλο USB, θα έχουμε νεότερα εντός του 2022.