Γιατί χρειάζεσαι offline backup και πώς θα το δημιουργήσεις

1 έτος πριν
Hard disk

Καλό το cloud και όλες αυτές οι online υπηρεσίες, όμως κακά τα ψέματα, το παλιό, καλό offline backup δεν πρόκειται να χάσει ποτέ την αξία του. Κατά πάσα πιθανότητα θα έχεις συνηθίσει να δημιουργείς αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σου με το πάτημα ενός κουμπιού μέσω κάποιας υπηρεσίας -όπως κάνεις π.χ. στο smartphone και το tablet σου. Όχι ότι αυτό δεν είναι χρήσιμο: μη μας παρεξηγήσεις. Απλά το offline backup, η αποθήκευση δεδομένων δηλαδή σε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο, προσφέρει έξτρα ασφάλεια.

Γιατί offline backup

Με ένα offline backup διασφαλίζεις ότι τα δεδομένα σου θα παραμείνουν ασφαλή, μακριά από hackers και crackers, καθώς εφ’ όσον αυτά δεν είναι online, δεν είναι δυνατόν να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτά κάποιος.

Επίσης αποκτάς κάλυψη στις διαρκώς αυξανόμενες επιθέσεις ransomware κατά τις οποίες κάποιος «κλειδώνει» ένα σύστημα, κρυπτογραφώντας όλα του τα αρχεία μέχρις ότου ο άτυχος κάτοχός του να του δώσει τα λύτρα. Το backup όμως, είπαμε, βρίσκεται offline, σε εξωτερικό δίσκο, οπότε παραμένει ανεπηρέαστο.

Τέλος, αν έχεις φροντίσει ο περί ου ο λόγος δίσκος να βρίσκεται σε διαφορετική τοποθεσία από τον υπολογιστή σου, εξασφαλίζεις ότι δε θα έχεις το παραμικρό πρόβλημα σε περίπτωση φυσικής καταστροφής (π.χ. φωτιά) ή άλλο απρόοπτο (π.χ. διάρρηξη).

Πώς θα κάνεις το δικό σου offline backup;

Είναι πολύ πιο εύκολο απ’ όσο φαντάζεσαι. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να επιλέξεις τον εξωτερικό σκληρό δίσκο της αρεσκείας σου. Η γκάμα προτάσεων που θα βρεις στον ΓΕΡΜΑΝΟ θα σε καλύψει απόλυτα, όποιο κι αν είναι το budget ή οι ανάγκες σου, είτε μιλάμε για HDD είτε για SSD.

Οι δύο κατηγορίες των εξωτερικών δίσκων έχουν λίγες αλλά σημαντικές διαφορές. Στην πρώτη περίπτωση μιλάμε για τον παραδοσιακό σκληρό δίσκο που φημίζεται για τη μεγάλη του χωρητικότητα όμως τα μηχανικά μέρη στο εσωτερικό του είναι ο κύριος λόγος και για μεγαλύτερη πιθανότητα προβλήματος αλλά κυρίως τις όχι τόσο εντυπωσιακές ταχύτητες. Στον τομέα αυτό είναι που οι SSD δεν έχουν αντίπαλο με σημαντικά καλύτερη ταχύτητα ανάγνωσης και εγγραφής, όμως στην περίπτωση αυτή οι χωρητικότητες περιορίζονται σημαντικά, κάτι που ίσως αποτελέσει το σημαντικότερο κριτήριο αγοράς αν διαθέτεις μεγάλο όγκο δεδομένων.

Από εκεί και πέρα, τόσο τα Windows όσο και το macOS διαθέτουν εργαλεία δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας. Προγραμμάτισε τη σχετική διαδικασία, τήρησέ την ευλαβικά και θα ‘χεις το κεφάλι σου ήσυχο!