Γιατί οι αστροναύτες αποφεύγουν την Coca Cola στο διάστημα;

2 έτη πριν

Η Coca Cola μπορεί να είναι το δημοφιλέστερο αναψυκτικό στον πλανήτη, δε συμβαίνει το ίδιο ωστόσο και όταν… φύγει κανείς από αυτόν. Τουναντίον, η κατανάλωση Coca Cola και αναψυκτικών γενικότερα έχοντας εγκαταλείψει τη Γη είναι μία μάλλον κακή ιδέα και δεν το λέμε εμείς αλλά η ίδια η NASA.

Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία πραγματοποίησε πειράματα χρησιμοποιώντας τόσο Coca Cola όσο και Pepsi το 1985. Έχοντας μάλιστα προμηθευτεί ειδικά μπουκάλια από τις δύο εταιρείες, η NASA έκανε τις δοκιμές της στο διαστημικό της λεωφορείο, μόνο που η έλλειψη βαρύτητας έκοψε την όρεξη στους αστροναύτες.

Συγκεκριμένα, ακριβώς λόγω αυτής (της έλλειψης βαρύτητας δηλαδή), το ανθρακικό δεν κινείται προς την επιφάνεια του αναψυκτικού προκειμένου να απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα, παρά μένει μέσα στο υγρό. Το αποτέλεσμα αυτού, είναι να καταναλώνεται από τους αστροναύτες οι οποίοι, μοιραία, έχουν στη συνέχεια την ανάγκη να το βγάλουν, κάτι που γίνεται μέσω του ρεψίματος.

Η έλλειψη βαρύτητας όμως δυσχεραίνει την κατάσταση και εδώ, αφού υγρά και αέρια δεν είναι δυνατόν να διασπαστούν εντός του ανθρώπινου πεπτικού συστήματος, οπότε με το ρέψιμο απελευθερώνονται αμφότερα (γι’ αυτό και τα ρεψίματα είναι συνήθως υγρά, λόγω της μικροποσότητας υγρών που περιλαμβάνουν) και όπως αντιλαμβάνεσαι το αποτέλεσμα δεν είναι διόλου ευχάριστο.