Το GOOGLE Assistant φέρεται να στρέφεται προς το generative AI

8 μήνες πριν
google logo

Η GOOGLE συνειδητοποίησε ότι εργαζόταν σε μια μορφή τεχνητής νοημοσύνης που δεν ήταν αυτό που περίμεναν πολλοί, εδώ και μια δεκαετία. Αυτό οδήγησε την εταιρεία να επαναπροσδιοριστεί και να προχωρήσει σε μια πλήρη ανανέωση του Assistant, σύμφωνα με ένα εσωτερικό email που διέρρευσε. Το email αναφέρει ότι οι επικεφαλής της ομάδας πίσω από το ψηφιακό βοηθό της εταιρείας, είδαν μια τεράστια ευκαιρία να εξερευνήσουν πώς θα έμοιαζε ένας ανανεωμένος Assistant, που θα τροφοδοτούνταν από την τελευταία τεχνολογία μεγάλων γλωσσικών μοντέλων, περιγράφοντας κάποιες οργανωτικές αλλαγές για να το πετύχουν αυτό.

Πάντως όπως πολλοί αναφέρουν, είναι απίθανο η GOOGLE να κάνει τόσο σαρωτικές αλλαγές σε ένα επιτυχημένο τμήμα μόνο και μόνο για λόγους "εξερεύνησης". 

Μεγάλα γλωσσικά μοντέλα έχουν χρησιμοποιηθεί για την τροφοδοσία chatbots και ψηφιακών βοηθών, αλλά η πρακτικότητά τους σε αυτόν τον τομέα της τεχνολογίας δεν έχει ακόμη αποδειχθεί. Υπηρεσίες όπως ο Assistant, η Alexa και η Siri έμοιαζαν περισσότερο με φωνητικές εκδόσεις υπηρεσιών αναζήτησης, όπου οι χρήστες παρείχαν τα λήμματα των αναζητήσεών τους, όπως "traffic+downtown+now" ή "teriyaki+near+me". Παρόλο που αυτό μπορεί να μην θεωρείται πραγματική τεχνητή νοημοσύνη, μπορεί να είναι χρήσιμο για απλές ψηφιακές αλληλεπιδράσεις.

Είναι αμφισβητήσιμο κατά πόσο αποτελεί βελτίωση για έναν βοηθό να παρέχει απαντήσεις που ενημερώνονται από το σύνολο του web όταν του υποβάλλονται απλές ερωτήσεις, όπως π.χ. πόση ώρα θα χρειαστεί για να πάει με το αυτοκίνητο στην παραλία. 

Τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα είναι ενδιαφέροντα και η ικανότητά τους να ακολουθούν μια συζήτηση μπορεί να είναι χρήσιμη, αλλά δεν είναι σαφές αν πολλοί θέλουν να συνομιλούν με το σύστημα πλοήγησης ή να συζητούν τα πλεονεκτήματα του σολομού εκτροφής έναντι της αλίευσης όταν ρωτούν για καλά εστιατόρια σούσι. Ίσως είναι προτιμότερο για πολλούς να υπάρχει μια διεπαφή ικανή να χειρίζεται και τα δύο και να χρησιμοποιεί τις δυνατότητές της ανάλογα με τις ανάγκες. Μένει να δούμε ποια είναι τα μελλοντικά πλάνα της GOOGLE στον τομέα αυτό.