H Meta εξάρθρωσε κινεζικό δίκτυο παραπληροφόρησης περί Covid

2 έτη πριν
Facebook Instagram Meta

Ο πόλεμος της ενημέρωσης γύρω από τον Covid στα social media καλά κρατεί. Στην τελευταία πράξη -μέχρι την επόμενη- η μητρική εταιρεία των Facebook και Instagram, Meta, ανακοίνωσε τον αποκλεισμό περισσότερων από 600 λογαριασμών που σχετίζονταν με τη στοχευμένη παραπληροφόρηση σχετικά με τον Covid-19 και συγκεκριμένα, φρόντιζαν να αναδεικνύουν τις δηλώσεις του υποτιθέμενου βιολόγου, Wilson Edwards, σύμφωνα με τις οποίες οι ΗΠΑ πίεζαν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να επιρρίψει ευθύνες για τον κορονοϊό στην Κίνα.

Ο Wilson Edwards δεν υπήρξε ποτέ (τουλάχιστον όχι με την ιδιότητα του συγκεκριμένου βιολόγου) κι όμως από τις 24 Ιουλίου του 2021 κι έπειτα, ένα κύκλωμα συντονισμένης μη αυθεντικής συμπεριφοράς (coordinated inauthentic behaviour ή CIB) διοχέτευε τις τοποθετήσεις του σε κοινά στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ταϊβάν, το Χονγκ Κονγκ και το Θιβέτ μέσα από 524 λογαριασμούς χρηστών, 20 σελίδες, τέσσερα γκρουπ και 86 λογαριασμούς Instagram -όλα αυτά αποτελούν πια παρελθόν αφού αποκλείστηκαν.

Σύμφωνα με τη Meta, οι παραπάνω λογαριασμοί και σελίδες συνδέονταν άμεσα με εταιρείες που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της κινεζικής κυβέρνησης και δραστηριοποιούνται σε διάφορους κλάδους -από τηλεπικοινωνίες και ενέργεια, μέχρι πληροφορική και δημόσιες υπηρεσίες. Ο λογαριασμός του υποτιθέμενου βιολόγου, Wilson Edwards, δημιουργήθηκε 12 ώρες πριν εκείνος ξεκινήσει τη δραστηριότητά του στο Facebook. Ενδιαφέρον προκαλεί ακόμα πως οι εικόνες προφίλ ορισμένων λογαριασμών που έσπευσαν να μοιραστούν τα όσα υποστήριζε, είχαν δημιουργηθεί με χρήση τεχνητής νοημοσύνης.

Όπως ανέφερε η έκθεση της Meta: «Στην πράξη, η ενέργεια αυτή ήταν απλά μια σειρά από καθρέπτες που αντανακλούσαν ο ένας μέσω του άλλου μια ψευδή προσωπικότητα. Η έρευνά μας έδειξε ότι η αρχική διασπορά της ιστορίας του “Wilson Edwards” μέσα από την πλατφόρμα μας δεν ήταν αυθεντική -τουναντίον αποτέλεσε προϊόν μίας αποτυχημένης επιχείρησης επιρροής με έδρα την Κίνα».