Η ANTHROPIC υποστηρίζει ότι το Claude 3 ΑΙ ξεπερνά σε επιδόσεις το GPT-4 και όχι μόνο

1 μήνας πριν
anhtropic logo

Το νέο μοντέλο ΑΙ της ANTHROPIC, μιας εταιρείας που υποστηρίζεται από κολοσσούς όπως η GOOGLE και η AMAZON, καταγράφει εξαιρετικές επιδόσεις, ξεπερνώντας ακόμη και το GPT-4. Η παρουσίαση της σειράς Claude 3 από την ANTHROPIC αποτελεί ένα ακόμη βήμα στην αδιάκοπη κούρσα των τεχνολογικών εταιρειών για την ανάπτυξη ολοένα και ισχυρότερων λύσεων τεχνητής νοημοσύνης.

Το κορυφαίο μοντέλο της σειράς, το Claude 3 Opus, υπερτερεί έναντι των ανταγωνιστικών προτάσεων, όπως το GPT-4 της OpenAI και το Gemini 1.0 Ultra της GOOGLE, σύμφωνα με διάφορες μετρήσεις. Ο Ντάριο Αμοντέι, CEO της ANTHROPIC, χαρακτήρισε το Claude 3 Opus ως "τη Rolls-Royce των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης", τουλάχιστον για την παρούσα φάση.

Η ανακοίνωση της ANTHROPIC έρχεται σε μια περίοδο έντονου ανταγωνισμού μεταξύ των εταιρειών του κλάδου, με στόχο την κατάκτηση της κορυφής στις επιδόσεις των μοντέλων ΑΙ. Παράλληλα, οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί αναζητούν τους βέλτιστους τρόπους αξιοποίησης αυτής της τεχνολογίας.

O Ντανιέλα Αμοντέι, πρόεδρος της ANTHROPIC, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι καταναλωτές θα προτιμήσουν το Claude 3, παρά το υψηλότερο κόστος, για τις πλέον απαιτητικές νοητικά εργασίες, όπως η ακριβής διαχείριση σύνθετων χρηματοοικονομικών αναλύσεων.

Η ANTHROPIC ανακοίνωσε τιμολόγηση 15 δολαρίων ανά 1 εκατομμύριο tokens για το Claude 3 Opus, ενώ τα μικρότερα μοντέλα της σειράς θα κοστίζουν τουλάχιστον πέντε φορές λιγότερο. Σε σύγκριση, η OpenAI χρεώνει 10 δολάρια ανά 1 εκατομμύριο tokens για το GPT-4 Turbo.

Το Claude 3 αποτελεί την πρώτη "πολυμορφική" σειρά μοντέλων ΑΙ της ANTHROPIC, με δυνατότητα απόκρισης τόσο σε γραπτές οδηγίες όσο και σε εικόνες, όπως φωτογραφίες ή πίνακες δεδομένων. Ωστόσο, ο Ντάριο Αμοντέι διευκρίνισε ότι το Claude 3 θα μπορεί να αναλύει εικόνες, αλλά όχι να τις δημιουργεί, λόγω περιορισμένης ζήτησης στην αγορά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο μήνα η GOOGLE ανέστειλε τη δυνατότητα δημιουργίας εικόνων του Gemini 1.0, λόγω προβλημάτων στην απεικόνιση της διαφορετικότητας, όπως η εμφάνιση Ναζί στρατιωτών διαφόρων φυλών ή η δυσκολία δημιουργίας εικόνων γιατρών του 17ου αιώνα που δεν ήταν λευκοί.

Τα μοντέλα της σειράς Claude 3 θα είναι διαθέσιμα μέσω των πλατφορμών cloud της AMAZON και της GOOGLE, ενώ η ANTHROPIC θα προσφέρει και πακέτα άμεσης πρόσβασης σε 159 χώρες.