Η APPLE φέρεται να ετοιμάζεται να επιτρέψει app stores τρίτων στο iOS

1 έτος πριν
APPLE

Η APPLE φέρεται να ετοιμάζεται να ανοίξει το iOS σε ανταγωνιστικά καταστήματα εφαρμογών. Σύμφωνα με τον Mark Gurman του Bloomberg, οι ομάδες λογισμικού και υπηρεσιών της εταιρείας επανασχεδιάζουν την πλατφόρμα για να «ανοίξουν βασικά κομμάτια της πλατφόρμας που μέχρι πρότινος αποτελούσαν κεντρικό κομμάτι του οικοσυστήματος της APPLE». Η προσπάθεια αυτή είναι πιθανό να καταλήξει στο να δώσει η APPLE στους χρήστες iPhone και iPad τη δυνατότητα να κατεβάζουν εφαρμογές τρίτων χωρίς να περνούν από το App Store κάτι που αποτελεί τεράστια εξέλιξη. 

Ο λόγος είναι ότι κάτι τέτοιο θα επιτρέψει στους προγραμματιστές να αποφύγουν τις περιβόητες προμήθειες 30% και 15% της εταιρείας επί της αγοράς μιας εφαρμογής ή ενός παιχνιδιού. Ο Gurman αναφέρει ότι οι επικείμενες χρεώσεις έχουν σχεδιαστεί κυρίως για να εξευμενίσουν τους νομοθέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι πρόσφατα ψήφισαν την “Πράξη για τις ψηφιακές αγορές” (Digital Markets Act), οι οποίες θα εφαρμοστούν αρχικά στην Ευρώπη προτού ενδεχομένως επεκταθούν και σε άλλες περιοχές.     

Σύμφωνα με τον Gurman, η APPLE σχεδιάζει να έχει τις αλλαγές έτοιμες για να τις κυκλοφορήσει μαζί με το iOS 17 το επόμενο έτος. Οι εταιρείες έχουν προθεσμία μέχρι το 2024 για να συμμορφωθούν πλήρως με τον νόμο για τις ψηφιακές αγορές. Η νομοθεσία είναι ιδιαίτερα προβληματική για την APPLE, καθώς θέτει εκτός νόμου πολλά από τα εμπόδια που έχει στηρίξει η εταιρεία για να δυσκολέψει τους καταναλωτές να εγκαταλείψουν το iOS. Για παράδειγμα, ο νόμος απαιτεί διαλειτουργικότητα μεταξύ διαφορετικών πλατφορμών ανταλλαγής μηνυμάτων και ισότιμη πρόσβαση των προγραμματιστών στα βασικά χαρακτηριστικά του λειτουργικού συστήματος. Επιβάλλει επίσης στους κατόχους των πλατφορμών να επιτρέπουν το sideloading, τον τρόπο δηλαδή εγκατάστασης μιας εφαρμογής στη συσκευή χωρίς την ανάγκη αυτή να «κατέβει» από κάποιο app store.

Η APPLE ασκεί σταθερά πιέσεις κατά του sideloading, χαρακτηρίζοντάς το ως κίνδυνο για την ασφάλεια και την προστασία της ιδιωτικής ζωής. Ο Gurman αναφέρει ότι η εταιρεία εξετάζει αν θα πρέπει να επιβάλει ορισμένες απαιτήσεις ασφαλείας στο λογισμικό που διανέμεται εκτός του App Store. «Τέτοιες εφαρμογές μπορεί επίσης να χρειάζεται να επαληθεύονται από την APPLE - μια διαδικασία που θα μπορούσε να γίνεται με μια σχετική αμοιβή», αναφέρει.  

Υπάρχουν και άλλες σημαντικές αλλαγές που θα μπορούσαν να έρθουν στο iOS ως άμεσο αποτέλεσμα του Digital Markets Act. Η APPLE θα μπορούσε να ανοίξει σημαντικά API και χαρακτηριστικά της συσκευής σε τρίτους προγραμματιστές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ελέγχουν τις τεχνολογίες NFC και κάμερες του iPhone. Ιστορικά, μόνο η εφαρμογή Wallet της εταιρείας και η υπηρεσία APPLE Pay είχαν πρόσβαση στο τσιπ NFC του iPhone. Επιπλέον, η εταιρεία εξετάζει το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει τη μακροχρόνια απαίτησή της ότι τα προγράμματα περιήγησης τρίτων πρέπει να χρησιμοποιούν τη rendering engine του WebKit που κατασκευάζει η ίδια. Η APPLE μπορεί επίσης να ανοίξει περαιτέρω το Find My Network σε ανταγωνιστές όπως το Tile.