Η APPLE προσθέτει κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο στα αντίγραφα ασφαλείας συσκευών iCloud και άλλες υπηρεσίες

1 έτος πριν
APPLE κρυπτογράφηση

Η κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο έρχεται στο μεγαλύτερο μέρος του iCloud με ένα νέο προαιρετικό χαρακτηριστικό που ονομάζεται “Προηγμένη προστασία δεδομένων” ή στα αγγλικά, Advanced Data Protection.

Προηγουμένως, η APPLE προστάτευε 14 κατηγορίες δεδομένων εντός του iCloud. Όμως το νέο χαρακτηριστικό ανεβάζει τον αριθμό σε 23, συμπεριλαμβανομένων των φωτογραφιών, των σημειώσεων, των φωνητικών σημειώσεων, των υπενθυμίσεων, των σελιδοδεικτών Safari και των αντιγράφων ασφαλείας iCloud με τα περιεχόμενα του iPhone και του iPad του χρήστη. Ωστόσο, δεν κρυπτογραφούνται όλα με αυτόν τον τρόπο αφού το ημερολόγιο και το ταχυδρομείο μένουν εκτός της end-to-end κρυπτογράφησης. Αυτό σύμφωνα με την APPLE συμβαίνει εξαιτίας της ανάγκης διαλειτουργικότητας με τα παγκόσμια συστήματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, επαφών και ημερολογίου.

Οι συμμετέχοντες στις ΗΠΑ στο δοκιμαστικό πρόγραμμα “APPLE Beta Program” μπορούν να ξεκινήσουν να χρησιμοποιούν την “Προηγμένη Προστασία Δεδομένων” άμεσα και θα επεκταθεί σε περισσότερους Αμερικανούς μέχρι το τέλος του έτους. Εσύ και όσοι μένουμε εκτός ΗΠΑ, θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι κάποια στιγμή το 2023, δηλώνει η APPLE.

Η “Προηγμένη Προστασία Δεδομένων” είναι μια σημαντική είδηση για τους περισσότερους ανθρώπους, όμως η APPLE ανακοίνωσε δύο επιπλέον χαρακτηριστικά που σχετίζονται με την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια στο iCloud. Πρώτον, οι χρήστες του iCloud μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν hardware κλειδιά ασφαλείας όπως το YubiKeys ενώ υποστηρίζονται τόσο τα κλειδιά NFC όσο και τα plug-in κλειδιά όπως για παράδειγμα ενός σύγχρονου αυτοκινήτου.

Δεύτερον, υπάρχει το iMessage Contact Key Verification, το οποίο μπορεί να ειδοποιήσει "χρήστες που αντιμετωπίζουν εξαιρετικές ψηφιακές απειλές", όπως οι δημοσιογράφοι, εάν κρατικά υποστηριζόμενοι φορείς υποκλέπτουν ή κατασκοπεύουν τις συνομιλίες τους, σε ορισμένες περιπτώσεις.

Παράλληλα με τις πρόσφατες ανακοινώσεις, η APPLE επιβεβαίωσε ότι δεν θα προχωρήσει τελικά στην υλοποίηση ενός αμφισβητούμενου συστήματος το οποίο θα «σκάναρε» φωτογραφίες που ανεβάζουν οι χρήστες iPhone στο iCloud, προκειμένου να εντοπίσει στοιχεία παιδικής κακοποίησης.

Σε ότι αφορά το backup, σίγουρα γνωρίζεις πόσο σημαντικό είναι, με το iCloud να θέλει να κάνει τα πράγματα πιο εύκολα. Αν θέλεις πάντως μια μικρή βοήθεια για την όλη διαδικασία, ρίξε μια ματιά στον αναλυτικό μας οδηγό.