Η Apple σταματά τις πωλήσεις προϊόντων της στην Τουρκία

2 έτη πριν
Apple Τουρκία

Η κατάσταση στην Τουρκία χειροτερεύει μέρα με τη μέρα, καθώς το νόμισμα της χώρας πάει από -αρνητικό- ρεκόρ σε -αρνητικό- ρεκόρ. Η τουρκική λίρα έχει χάσει φέτος το 45% της αξίας της, κάνοντας χθες «βουτιά» 15% παρά τις διαβεβαιώσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως η οικονομία θα αντέξει. Με τον πληθωρισμό να έχει φτάσει επίσημα σχεδόν στο 20%, η Apple ανέλαβε δράση σταματώντας τη διάθεση των προϊόντων της στη γείτονα χώρα.

Επισκεπτόμενος κανείς τη σελίδα του τουρκικού Apple Store, μπορεί να βρει όλη τη γκάμα συσκευών της εταιρείας. Μόλις όμως δοκιμάσει να προσθέσει κάτι στο καλάθι του, τότε λαμβάνει μήνυμα που τον ενημερώνει πως δεν υπάρχει διαθεσιμότητα. Η Apple δεν έχει σχολιάσει επίσημα την κίνηση αυτή, όμως με τον τουρκικό λαό πλέον να αδυνατεί να προμηθευτεί ακόμα και τα απολύτως απαραίτητα, φαίνεται πως η αμερικανική εταιρεία τηρεί στάση αναμονής.

Η λίρα έφτασε τη Δευτέρα να κοστίζει 13,45 δολάρια, όταν μόλις δύο χρόνια πριν αντιστοιχούσε σε 5,6 δολάρια. Με τις ισοτιμίες να μεταβάλλονται δραματικά σε καθημερινή βάση δε, ο ρεαλιστικός υπολογισμός του κόστους ζωής στην Τουρκία έχει εξελιχθεί σε δύσκολη υπόθεση.