Η APPLE θα ανοίξει το NFC και σε τρίτους για ανέπαφες πληρωμές εκτός APPLE Pay

2 μήνες πριν
iphone nfc pay

Σε μια σημαντική στρατηγική στροφή, η APPLE ανακοίνωσε τις προθέσεις της να επιτρέψει τις ανέπαφες πληρωμές με βάση το NFC μέσω iPhone με συστήματα τρίτων, για χρήστες σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάτι τέτοιο αποτελεί μια απόκλιση από τη μακροχρόνια πολιτική της που περιορίζει την πρόσβαση στο iPhone NFC αποκλειστικά στο APPLE Pay από το ντεμπούτο του το 2015.  

Η APPLE επιβεβαίωσε πρόσφατα την αλλαγή πολιτικής της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπου και συνεχίζονται διάφορες ρυθμιστικές συζητήσεις. Συγκεκριμένα, η εταιρεία δήλωσε τη δέσμευση να "παρέχει στους προγραμματιστές στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο μια επιλογή που θα επιτρέπει στους χρήστες τους να πραγματοποιούν ανέπαφες πληρωμές NFC μέσα από τις εφαρμογές τους για iOS, χωρίς ο χρήστης να χρειάζεται να χρησιμοποιήσει είτε το APPLE Pay, είτε το APPLE Wallet".  

Ωστόσο, η APPLE προς το παρόν περιορίζει το άνοιγμα του NFC στην ΕΕ χωρίς ευρύτερα διεθνή σχέδια προς το παρόν. Η προσαρμογή έρχεται εν μέσω αυξημένου ελέγχου από την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης μιας επίσημης έρευνας που ξεκίνησε τον Μάιο του 2022 και διερευνά αν οι περιορισμοί NFC της APPLE προωθούν την αντιανταγωνιστική συμπεριφορά. Οι ρυθμιστικές αρχές πρότειναν ότι η αποκλειστικότητα μπορεί να θέσει σε μειονεκτική θέση τις υπηρεσίες πληρωμών εκτός του APPLE Pay στην αγορά συναλλαγών μέσω κινητών τηλεφώνων.  

Η έρευνα επέκτεινε τις προηγούμενες ανησυχίες που διατυπώθηκαν το 2019, όταν η Επιτροπή συνέλεξε σχόλια του κλάδου των πληρωμών σχετικά με τα εμπόδια χρήσης του APPLE Pay και του NFC του iPhone. Οι μεγάλες τράπεζες της Αυστραλίας αμφισβήτησαν ομοίως τον έλεγχο της APPLE ως πρώτοι χρήστες μετά την εμφάνιση του APPLE Pay. Οι τράπεζες με τη σειρά τους επιχείρησαν ανεπιτυχώς ένα συλλογικό μποϊκοτάζ για να πιέσουν για πρόσβαση στο NFC τσιπ, το οποίο όμως μπλόκαραν οι αρχές ανταγωνισμού το 2017.

Μετά από τη δήλωση προθέσεων της APPLE, η E.E έχει ξεκινήσει δημόσια διαβούλευση για το θέμα, κάτι που αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα προκειμένου να έχουμε μέσα στο χρόνο και τις πρώτες υλοποιήσεις.