Η APPLE ξεπερνά τη SAMSUNG σε συνολικές πωλήσεις smartphone για το 2023

3 μήνες πριν
APPLE logo

Η SAMSUNG ήταν πάντα ο μεγαλύτερος κατασκευαστής smartphones στον κόσμο, με την APPLE να βρίσκεται συνήθως στη δεύτερη θέση, αλλά αυτό μπορεί να μην ισχύει πλέον. Πρόσφατα, η IDC δημοσίευσε προκαταρκτικά στοιχεία που δείχνουν ότι ένας από τους κύριους αντιπάλους της SAMSUNG, η APPLE, την έχει εκθρονίσει ως τον μεγαλύτερο κατασκευαστή smartphone στον κόσμο για την περσινή χρονιά.

Τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι για το 2023, η APPLE απέστειλε 234,6 εκατομμύρια smartphones, γεγονός που της απέφερε μερίδιο αγοράς 20,1%. Η SAMSUNG, από την άλλη πλευρά, απέστειλε ελαφρώς λιγότερα κινητά, 226,6 εκατομμύρια, τα οποία της έδωσαν μερίδιο αγοράς 19,4%. Συνολικά, από χρόνο σε χρόνο η SAMSUNG είδε μείωση στις αποστολές smartphone κατά 13,6%, ενώ η APPLE αυξήθηκε κατά 3,7%. Είναι ενδιαφέρον ότι η κυριαρχία της APPLE στις αποστολές ήρθε σε μια χρονιά όπου η σειρά iPhone 15 παρουσιάστηκε μόλις τον Σεπτέμβριο, πράγμα που σημαίνει ότι οι περισσότερες πωλήσεις για την εταιρεία προήλθαν από το iPhone 14. Παρά το επίτευγμα αυτό σε ότι αφορά το μερίδιο αγοράς, η APPLE αντιμετώπισε μείωση των συνολικών εσόδων κάθε τρίμηνο του 2023 σε σχέση με το 2022.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ομίλου της IDC, Ryan Reith, η επιστροφή της HUAWEI στην Κίνα μαζί με την OnePlus και τη GOOGLE που λανσάρουν "ανταγωνιστικές συσκευές" έπαιξαν ρόλο στην απώλεια μεριδίου αγοράς της SAMSUNG.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους η SAMSUNG διατηρούσε πάντα το προβάδισμα οφείλεται στην τεράστια ποικιλία τηλεφώνων που προσφέρει για όλα τα βαλάντια. Οι συσκευές αυτές κυμαίνονται από τα εξαιρετικά προσιτά έως τα κορυφαία smartphones-ναυαρχίδες όπως τη σειρά Galaxy S24 που μόλις ανακοινώθηκε. Αυτό επιτρέπει στη SAMSUNG να απευθύνεται σε ένα ευρύ φάσμα πελατών.

Το γεγονός ότι η APPLE, η οποία λίγο πολύ πουλάει μόνο high-end smartphones, κατάφερε να την ξεπεράσει είναι εκπληκτικό. Δεν ξέρουμε αν η APPLE θα μπορέσει να διατηρήσει το προβάδισμά της, αλλά σε κάθε περίπτωση έσπασε το σερί της SAMSUNG ως η μεγαλύτερη κατασκευάστρια εταιρεία smartphone στον κόσμο.