Η δεύτερη έκδοση του προτύπου USB4 φέρνει εντυπωσιακές ταχύτητες

1 έτος πριν

Η επερχόμενη έκδοση του USB θα προσφέρει πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες από αυτές που έχουμε συνηθίσει μέχρι σήμερα . Το USB Promoter Group αναφέρει ότι η έκδοση 2.0 του USB 4 θα είναι ικανή για ταχύτητες έως και 80 Gbps, διπλάσιες από αυτές που είναι ικανές για το αρχικό USB 4, αλλά και το Thunderbolt 4 της Intel.

Οι πραγματικές τεχνικές προδιαγραφές από το USB Implementers Forum, το οποίο είναι υπεύθυνο για το ίδιο το πρότυπο, δεν έχουν κυκλοφορήσει ακόμη, αλλά οι λεπτομέρειες που έρχονται σήμερα είναι το λιγότερο εντυπωσιακές. Το Promoter Group αναφέρει σε δελτίο τύπου ότι τα καλώδια USB 4 έκδοση 2.0 θα χρησιμοποιούν το βύσμα USB-C, κάτι αναμενόμενο, αλλά η πραγματική βόμβα είναι αυτή η γραμμή: «Τα βασικά χαρακτηριστικά της ανανεωμένης λύσης USB4 περιλαμβάνουν: Λειτουργία έως και 80 Gbps, βασισμένη σε μια νέα αρχιτεκτονική φυσικού επιπέδου, με χρήση των υφιστάμενων παθητικών καλωδίων USB Type-C 40 Gbps και των πρόσφατα καθορισμένων ενεργών καλωδίων USB Type-C 80 Gbps».

Ο Joe Balich, εκπρόσωπος της USB-IF, επιβεβαίωσε ότι αν πας και αγοράσεις ένα καλώδιο USB 4 αυτή τη στιγμή, το οποίο προσφέρει ονομαστική ταχύτητα 40 Gbps, θα μπορούσε να σου προσφέρει διπλάσιες ταχύτητες στο μέλλον, κάτι εξαιρετικά εντυπωσιακό. Το USB ήταν πάντα καλό όσον αφορά την προς τα πίσω συμβατότητα (και η έκδοση 2 του USB 4 δεν αποτελεί εξαίρεση), αλλά το να μπορείς να χρησιμοποιείς το ίδιο καλώδιο και να αποκομίζεις τα πλεονεκτήματα της ναυαρχίδας των νέων προδιαγραφών είναι σίγουρα κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί.

Ο Balich δεν εξήγησε πώς αυτό είναι τεχνικά εφικτό, αλλά δήλωσε ότι «αυτό το πλεονέκτημα έγινε απαίτηση κατά την ανάπτυξη της νέας προδιαγραφής και οι λεπτομέρειες σχετικά με το πώς επιτυγχάνονται οι ταχύτητες των 80Gbps θα αποκαλυφθούν μόλις κυκλοφορήσει η τελική προδιαγραφή». Αυτό αναμένεται να γίνει κατά τη διάρκεια των δύο συνεδρίων USB DevDays που έχουν προγραμματιστεί για την 1η και 2η Νοεμβρίου στο Σιάτλ και την 15η και 16η Νοεμβρίου στη Σεούλ.

Η προδιαγραφή USB 4 έκδοση 2.0 θα περιλαμβάνει επίσης προφανώς ενημερώσεις που θα παρέχουν καλύτερες ταχύτητες όταν χρησιμοποιείς κάποια θύρα USB 3.2, με την ομάδα ανάπτυξης να υπόσχεται πάνω από 20 Gbps - καθώς και βελτιωμένη υποστήριξη για το DisplayPort και το PCIe, καθώς θα χρησιμοποιεί την τελευταία έκδοση αυτών των προτύπων. Υπενθυμίζουμε ότι το πρώτο USB 4 σου επέτρεπε να χρησιμοποιείς το DisplayPort 1.4a μόνο κατά το “tunelling" ή την ταυτόχρονη μεταφορά σημάτων DisplayPort και USB.