Η ΕΕ ανοίγει το δρόμο για να γίνει το USB-C ο κοινός φορτιστής από το 2024

1 έτος πριν
USB type C cable inserted to smartphone

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της νομοθεσίας της ΕΕ που θα κάνει απαραίτητη τη χρήση φορτιστών USB-C σε smartphones και άλλες φορητές συσκευές, ανοίγοντας το δρόμο για την έναρξη εφαρμογής του νόμου μέχρι το τέλος του 2024.

Οι ευρωβουλευτές πιέζουν για το συγκεκριμένο μέτρο -που στόχο έχει τη μείωση των ηλεκτρονικών αποβλήτων- περισσότερο από μια δεκαετία, οπότε η μαζική θετική ψηφοφορία της ολομέλειας - 602 υπέρ της οδηγίας και μόλις 13 κατά (συν οκτώ αποχές) - δεν αποτελεί έκπληξη. Οι κοινοβουλευτικοί επιθυμούσαν να επεκτείνουν τους κοινούς κανόνες για τους φορτιστές ώστε να συμπεριλάβουν περισσότερους τύπους φορητών ηλεκτρονικών συσκευών ευρείας κατανάλωσης συμπεριλαμβανομένων των φορητών υπολογιστών.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η οδηγία δεν είναι ακόμη νόμος. Χρειάζεται ακόμη η τελική έγκριση από το Συμβούλιο, όμως αυτό το βήμα θεωρείται τυπικό δεδομένης της προσωρινής πολιτικής συμφωνίας που έχει ήδη επιτευχθεί μεταξύ των συννομοθετών το περασμένο καλοκαίρι. Μόλις το Συμβούλιο προχωρήσει στην υπογραφή, η οδηγία θα τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες μετά τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και τα κράτη μέλη θα έχουν στη συνέχεια 12 μήνες για να υιοθετήσουν τους κανόνες στη νομοθεσία τους και 12 μήνες μετά τη λήξη της περιόδου, για να τους εφαρμόσουν. Με βάση αυτό το χρονοδιάγραμμα, η κοινή χρήση USB-C φορτιστών για φορητές συσκευές όπως smartphones, tablets, φωτογραφικές κάμερες και όχι μόνο, φαίνεται ότι θα αρχίσει να εφαρμόζεται προς το τέλος του 2024 - όταν όλα τα κινητά τηλέφωνα, τα tablet και οι φωτογραφικές μηχανές που πωλούνται στην ΕΕ θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με θύρα φόρτισης USB Type-C.

Μετά από αυτό, υπάρχει μια δεύτερη προθεσμία - την άνοιξη του 2026 - όταν η υποχρέωση θα επεκταθεί και στους φορητούς υπολογιστές.

Τα προϊόντα που θα διατεθούν στην αγορά της ΕΕ πριν από την ημερομηνία εφαρμογής της οδηγίας δεν θα εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής όμως είναι ξεκάθαρο ότι κατασκευαστές όπως η Apple, θα πρέπει να έχουν ήδη προγραμματίσει τη σχετική αλλαγή στις συσκευές τους. Συγκεκριμένα η Apple στηρίζεται την τελευταία δεκαετία σε μια δική της τεχνολογία, την Lightning, η οποία σε επίπεδο επιδόσεων υπολείπεται σημαντικά από αυτή της USB-C.