Η ΕΕ επιβεβαιώνει πολλαπλές συνεχιζόμενες έρευνες σχετικά με τις πρακτικές δεδομένων της TikTok

1 έτος πριν
TikTok

Η ΕΕ επιβεβαίωσε την ύπαρξη πολλαπλών συνεχιζόμενων ερευνών σχετικά με τις πρακτικές δεδομένων του TikTok. Η Von der Leyden απάντησε στις ανησυχίες που εκφράστηκαν από μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τις κινεζικές δημόσιες αρχές που ενδέχεται να αποκτήσουν πρόσβαση στα δεδομένα των πολιτών της ΕΕ στο TikTok, μετά από δημοσίευμα του BuzzFeed News. Οι πρακτικές δεδομένων της εφαρμογής βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της ΕΕ εδώ και καιρό. Νωρίτερα φέτος, το TikTok συμφώνησε να επιβάλει ορισμένες πολιτικές σχετικά με τις διαφημίσεις και το επώνυμο περιεχόμενο μετά από καταγγελία για παραβίαση των κανόνων της ΕΕ για τους καταναλωτές.

Βέβαια, το TikTok έχει βρεθεί σε δύσκολη θέση και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού για τις πρακτικές προστασίας της ιδιωτικής ζωής και της ασφάλειάς του. Τον περασμένο μήνα, το TikTok διέψευσε δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία εργαζόμενοι της μητρικής της εταιρείας ByteDance με έδρα την Κίνα σχεδίαζαν να παρακολουθούν την τοποθεσία ορισμένων πολιτών των ΗΠΑ μέσω της εφαρμογής.

Το TikTok έχει μεταφέρει τα δεδομένα που κατέχει για τους χρήστες των ΗΠΑ σε κέντρα δεδομένων της Oracle στη χώρα σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τους φόβους αξιωματούχων που ανησυχούσαν για το ενδεχόμενο η Κίνα να χρησιμοποιήσει την εφαρμογή εναντίον Αμερικανών πολιτών. Τον Αύγουστο, προέκυψε ότι η Oracle εξέταζε τα συστήματα και τους αλγόριθμους συγκράτησης περιεχομένου του TikTok για να βεβαιωθεί ότι δεν υπόκεινται σε κινεζική παρέμβαση.

Η δημοφιλία του TikTok έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, αποτελώντας την πιο δημοφιλή εφαρμογή για τους νέους, βάζοντας δύσκολα σε άλλες αυτοκρατορίες των social media όπως το Facebook και το YouTube. Προκειμένου να το ανταγωνιστούν, Facebook και YouTube έχουν προχωρήσει στο λανσάρισμα παρόμοιων λειτουργιών επενδύοντας κυρίως στην παρουσία μίνι βίντεο, χωρίς όμως όπως φαίνεται να κερδίζουν σημαντικά οφέλη.