Η GOOGLE κάνει το πρώτο βήμα προς το "μέλλον χωρίς κωδικό πρόσβασης", ξεκινά την υποστήριξη του passkey

11 μήνες πριν
GOOGLE passkey

Εδώ και πολλά χρόνια χρησιμοποιούμε κωδικούς πρόσβασης για την προστασία των λογαριασμών μας. Αλλά αυτό το status quo μπορεί να αλλάξει σύντομα. Αυτό το μήνα η GOOGLE έκανε τα πρώτα βήματα προς την επίτευξη ενός "μέλλοντος χωρίς κωδικούς πρόσβασης".

Την παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας Κωδικών Πρόσβασης, η GOOGLE ανακοίνωσε ότι εισάγει έναν νέο, πιο ασφαλή τρόπο σύνδεσης στους λογαριασμούς GOOGLE. Η εταιρεία με έδρα το Mountain View αρχίζει τώρα να αναπτύσσει την υποστήριξη passkey για τους λογαριασμούς της.

Η εξέλιξη αυτή προετοιμαζόταν εδώ και ένα χρόνο, με την εταιρεία να ανακοινώνει επίσημα τις εργασίες της για την υποστήριξη των passkeys στις 5 Μαΐου του 2022. Και η GOOGLE δεν είναι ο μόνος παίκτης στο παιχνίδι, καθώς μαζί της συμμετέχουν οι MICROSOFT, APPLE και FIDO Alliance.

Όπως περιγράφει η εταιρεία σε ανάρτησή της, τα passkeys επιτρέπουν στους χρήστες να "συνδεθούν σε εφαρμογές και ιστότοπους με τον ίδιο τρόπο που ξεκλειδώνουν τις συσκευές τους: με ένα δακτυλικό αποτύπωμα, μια σάρωση προσώπου ή ένα PIN κλειδώματος οθόνης". Τα passkeys θεωρούνται πιο ασφαλή από τους κωδικούς πρόσβασης και τους κωδικούς SMS μιας χρήσης, επειδή είναι πιο ανθεκτικά σε απειλές όπως το phishing.

Ενώ η GOOGLE ελπίζει ότι τα passkeys θα αντικαταστήσουν κάποια μέρα τους κωδικούς πρόσβασης, οι κλασσικοί κωδικοί πρόσβασης (τα γνωστά passwords), δεν πρόκειται να αποτελέσουν ακόμα παρελθόν. Ο τεχνολογικός γίγαντας δηλώνει ότι οι κωδικοί πρόσβασης και η επαλήθευση δύο βημάτων (2SV) θα εξακολουθούν να υπάρχουν προς το παρόν, χωρίς να δίνει κάποια μελλοντική ημερομηνία κατάργησής τους.

Αν ενδιαφέρεσαι να δημιουργήσεις ένα passkey, μπορείς να κάνεις κλικ σε αυτό το σύνδεσμο και ο οποίος θα σε μεταφέρει σε μια σελίδα που θα σε ρωτήσει αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις ή να δημιουργήσεις ένα passkey. Όταν κάνεις κλικ στο κουμπί, ένα αναδυόμενο παράθυρο θα σε ενημερώσει ότι μπορείς πλέον να χρησιμοποιείς passkeys για να συνδεθείς.