Η INTEL και η Arm ενώνουν τις δυνάμεις τους για να ξεπεράσουν τη SAMSUNG

1 έτος πριν
INTEL and Arm logos

Η υπηρεσία INTEL Foundry Services ανακοινώθηκε τον Μάρτιο του 2021, προκαλώντας την έκπληξη του κλάδου, λόγω του γεγονότος ότι η νέα υπηρεσία της INTEL παράγει τσιπ για άλλες εταιρείες. Τώρα η Arm, ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα όταν πρόκειται για τσιπ, συμμετέχει σ’ αυτή.

Η INTEL και η Arm ανακοίνωσαν από κοινού ότι οι σχεδιαστές τσιπ θα μπορούν να κατασκευάζουν υπολογιστικά συστήματα-σε-τσιπ (SoCs) χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας στη διεργασία INTEL 18A. Το αρχικό επίκεντρο της συνεργασίας είναι οι κινητές συσκευές, αλλά υπάρχει η δυνατότητα επέκτασης σε πολλούς άλλους κλάδους όπως την αυτοκινητοβιομηχανία, το διαδίκτυο των πραγμάτων, τα data center, η αεροδιαστημική βιομηχανία και οι κυβερνητικές εφαρμογές.

Η διεργασία INTEL 18A επιτρέπει καλύτερη ισχύ και απόδοση. Η κατασκευή τσιπ σε αυτήν αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα εργοστάσια της INTEL στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.

«Η συνεργασία της INTEL με την Arm θα διευρύνει τις ευκαιρίες της αγοράς για το IFS και θα ανοίξει νέες επιλογές και προσεγγίσεις για κάθε fabless εταιρεία που θέλει να αποκτήσει πρόσβαση στο καλύτερο IP CPU και στη δύναμη ενός ανοιχτού system foundry με τεχνολογία διεργασιών αιχμής», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της INTEL, Pat Gelsinger.

Στόχος της INTEL Foundry Services είναι να γίνει το δεύτερο μεγαλύτερο foundry στον κόσμο βάσει εσόδων, γεγονός που θα την τοποθετούσε αποκλειστικά πίσω από την TSMC. Για να το πετύχει αυτό, η IFS θα πρέπει να ξεπεράσει τη SAMSUNG, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη δεύτερη θέση. Για την επίτευξη του στόχου, η INTEL θα πρέπει να συνεργαστεί με αρκετές μεγάλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων ονομάτων που ο κόσμος ίσως να μην περίμενε αρχικά.

Η MediaTek ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες INTEL Foundry Services τον Ιούλιο του 2022. Η Qualcomm και η Amazon ήταν μεταξύ των πρώτων πελατών της IFS.

Η  σημασία της προσθήκης της Arm στους συνεργάτες της INTEL είναι τεράστια. Ο Rene Hass, διευθύνων σύμβουλος της Arm, τόνισε ότι οι επεξεργαστές της Arm τροφοδοτούν εκατοντάδες δισεκατομμύρια συσκευές παγκοσμίως.