Η λειτουργία έκτακτης ανάγκης μέσω δορυφόρου του iPhone 14 σώζει έναν άνδρα στην Αλάσκα

1 έτος πριν
iPhone 14

Με την κυκλοφορία του iOS 16.1, η APPLE έθεσε σε λειτουργία τη λειτουργία Emergency SOS via Satellite, η οποία έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει στους κατόχους iPhone 14 να επικοινωνούν με υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης μέσω δορυφόρων όταν δεν υπάρχει διαθέσιμη σύνδεση κινητής τηλεφωνίας ή WiFi. Η λειτουργία δοκιμάστηκε στην πράξη αυτές τις ημέρες στην Αλάσκα, όταν ένας άνδρας εγκλωβίστηκε σε μια αγροτική περιοχή.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 1ης Δεκεμβρίου, οι αστυνομικοί της πολιτείας της Αλάσκας έλαβαν ειδοποίηση ότι ένας άνδρας που ταξίδευε με εκχιονιστικό μηχάνημα από το Noorvik στο Kotzebue είχε εγκλωβιστεί. Ο άνδρας βρισκόταν σε μια κρύα, απομακρυσμένη τοποθεσία χωρίς δυνατότητα σύνδεσης και ενεργοποίησε τη λειτουργία έκτακτης ανάγκης SOS μέσω δορυφόρου στο iPhone 14 για να ειδοποιήσει τις αρχές για την κατάστασή του.

Το Κέντρο Απόκρισης Έκτακτης Ανάγκης της APPLE συνεργάστηκε με τις τοπικές ομάδες έρευνας και διάσωσης, μαζί με τον τμήμα Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Northwest Arctic Borough, προκειμένου να στείλει εθελοντές απευθείας στις συντεταγμένες GPS που μεταδόθηκαν στην APPLE χρησιμοποιώντας τη λειτουργία έκτακτης ανάγκης.

Ο άνδρας διασώθηκε με επιτυχία και δεν υπήρξαν τραυματισμοί. Η περιοχή όπου εντοπίστηκε είναι απομακρυσμένη και στα όρια των περιοχών όπου υπάρχει διαθέσιμη δορυφορική σύνδεση. Η APPLE αναφέρει ότι η δορυφορική συνδεσιμότητα ενδέχεται να μην λειτουργεί σε μέρη με γεωγραφικό πλάτος άνω των 62°, όπως τα βόρεια τμήματα του Καναδά και της Αλάσκας, ενώ το Noorvik και το Kotzebue βρίσκονται κοντά στο γεωγραφικό πλάτος 69°.

Οι αστυνομικοί που βοήθησαν στη διάσωση «εντυπωσιάστηκαν από την ακρίβεια και την πληρότητα των πληροφοριών που περιλαμβάνονται στην αρχική ενημέρωση» με τη λειτουργία έκτακτης ανάγκης SOS μέσω δορυφόρου να έχει σχεδιαστεί για να θέτει αρκετές ερωτήσεις πριν από την αποστολή της ειδοποίησης, ώστε να επιταχύνει τις αποστολές διάσωσης.

Το Emergency Satellite via SOS είναι διαθέσιμο σε όλους τους χρήστες του iPhone 14 και μπορεί να ενεργοποιηθεί όταν προκύψει μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης και δεν υπάρχει διαθέσιμη σύνδεση WiFi ή κινητής τηλεφωνίας. Η χρήση της λειτουργίας είναι δωρεάν για δύο χρόνια ενώ η APPLE δεν έχει παράσχει ακόμη λεπτομέρειες σχετικά με το πόσο θα κοστίζει μελλοντικά.

Η λειτουργία της δορυφορικής συνδεσιμότητας είναι διαθέσιμη στη Βόρεια Αμερική αυτή τη στιγμή και σύντομα θα επεκταθεί στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.